Ratko Mladić
Printskrin
Ratko Mladić

Printskrin

Ratka Mladića izveli iz sudnice, Foto: Printskrin

General Vojske Republike Srpske Ratko Mladić osuđen je pred Haškim tribunalom na doživotnu kaznu zatvora. Kako je navedeno, Mladić nije kriv za genocid po tački jedan (za genocid u šest opština BiH), a kriv je po svim ostalim tačkama optužnice. Mladić je osuđen po 10, od 11 tačaka optužnice.

"Zločini koji su počinjeni spadaju u najstrašnije poznate čovečanstvu - a u njih spadaju i genocid i istrebljenje. Odbrana se pozivala na različite faktore, na njegove dobre namere, dobar karakter, slabo zdravlje, poodmaklo doba, mentalno stanje. Veće smatra da ti faktori imaju malu ili nikakvu težinu", rekao je sudija Ori.

Za šta je Mladić osuđen

- po tački 2 za genocid u Srebrenici,
- po tački 3 za zločin protiv čovečnosti,
- po tački 4 za istrebljenje i zločin protiv civilnog stanovništva,
- po tački 5 zbog ubistava i zločin protiv civilnog stanovništva,
- po tački 6 zbog ubistava i kršenja zakona i običaja ratovanja,
- po tački 7 zbog deporatcija i zločin protiv civilnog stanovništva,
- po tački 8 zbog nehumanog premeštanja i zločina protiv civilnog stanovništva,
- po tački 9 osuđen je zbog terorisanja, kršenja zakona i običaja ratovanja,
- po tački 10 osuđen je zbog protivpravnnih napada na civile i kršenje zkaona i običaja ratvoanja, i
- po tački 11 zbog uzimanja talaca - osoblja UN i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Sud je zaključio da je Mladić svojim delovanjem značajno doprineo izvršenju genodica nad bosanskim muslimanima u Srebrenici, da je terorisao stanovnistvo Sarajeva, da je naređivao uzimanje talaca...

Ovo je prvostepena presuda na koju postoji pravo žalbe.

Izricanju konačne presude prethodila je prava drama u sudnici, pošto je Ratku Mladiću pozlilo. Kako su saopštili advokati, Mladiću je naglo skočio pritisak, zbog čega se tražilo da se odmah iznese presuda bez čitanja obrazloženja.

"Izmeren mu je pritisak veći od 170", rekao je advokat odbrane Dan Ivetić i od sudije Orija zahtevao da se izricanje presude okonča.

Ipak, sudija Orije nije to dozvolio, pa je Mladić počeo da se buni. Tada je doneta odluka da tribunal na kratko prekine sa radom, kako bi Mladića izveli iz sudnice.

"Sve je laž. Ja sam uzbuđen, a ovo sve što ste vi govorili je čista laž! Sram vas bilo, sve što ste rekli je laž", vikao je Mladić vidno crven u licu.

"Nećete komentarisati! Prekidamo rad, gospodine Mladiću udaljeni ste iz sudnice", rekao je Ori nakon čega su Mladića sproveli u prostoriju u kojoj postoji kauč i iz koje može da posmatra rad veća. Dok su ga izvodili iz sudnice Mladić je rekao: "Lažete, mamicu vam j****!"

 

Ratko Mladić

Printskrin

Mladić protestovao u sudnici, Foto: Printskrin

Podsetimo, Mladić je u jednom trenutku tražio da izađe iz sudnice da bi otišao do toaleta, pa je proglašena petominutna pauza. Ipak, pauza se odužila na pola sata. 

Čitanje presude Mladiću počelo je jutros u 10. Iako je ranije bilo najavljeno da Mladić neće prisustvovati izricanju presude, njega su doveli u sudnicu.

Ratko Mladić

Printskrin

Ratko Mladić, Foto: Printskrin

Sudija Alfons Orije je počeo da čita sažetak i zaključke iz procesa, koji ne predstavljaju deo presude, a Mladić je pažljivo slušao.

Ori je govorio o zločinima za koje se Mladić tereti, a to su dve tačke za genocid i pet tačaka za zločine protiv čovečnosti: progon, istrebljenje, ubistva deportacije i prisilno premeštanje, U dodatnih pet tačaka, Mladić je optužen je i za ubistvo, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca, kao kršenje zakona i običaja rata. Ori je govorio i o prisiljavanu zarobljenika na polne radnje, silovanjima i zlostavljanju. 

Mladić je tokom Orijevog izlaganja o Srebrenici uz osmeh odmahivao glavom, pogotovo u trenutku kada je veće iznelo tvrdnju da je nakon odluka koje su potpisali Karadžić i Mladić postojala jasna namera bila da se Srebrenica "isprazni" i da se pretvori u srpsku teritoriju.

Sudsko veće, uz izuzetak sudije Orija, nije našlo da je bilo genocidne namere u opštinama Foča, Ključ, Kotor-varoš, Prijedor, Sanski most, Vlasenica, koje su u optužnici navedene pod tačkom 1. Veće je našlo da je postojala namera sarajevsko-romanijskog korupsa da se granatira Sarajevo i širi teror i terorisanje stanovništva. Sudsko veće našlo je da je nad bosanskim muslimanima u Srebrenici izvršeno krivično delo genocida.

Veće zaključilo da dokazi ne idu u prilog tvrdnji da je genocid bio deo cilja zločinačkog poduhvata.

Sudsko veće našlo je i da je optuženi imao nameru da pokrene i sprovede kampanju granatiranja i snajperskog delovanja sa ciljem širenja terora među civilnim stanovništvom Sarajeva.

Takođe, veće nalazi da je Mladić nameravao da izrši dela terorisanja, ubistva, protivpravnih napada na civile te da je tu nameru imao tokom celog perioda tokom kod se odnosi optužnica.

Ratko Mladić

Tanjug/AP 22.11.2017.

Ratko Mladić uoči izricanja presude, Foto: Tanjug/AP 

Sudsko veće našlo je i da je optuženi imao nameru da pokrene i sprovede kampanju granatiranja i snajperskog delovanja sa ciljem širenja terora među civilnim stanovništvom Sarajeva.

Takođe, veće nalazi da je Mladić nameravao da izrši dela terorisanja, ubistva, protivpravnih napada na civile te da je tu nameru imao tokom celog perioda tokom kod se odnosi optužnica.

Suđenje Ratku Mladiću počelo je u maju 2012. godine, a okončano je 15. decembra 2016. godine.

Ratko Mladić je rođen 12. marta 1943. godine u selu Božinovići, u opštini Kalinovik u Bosni i Hercegovini. Bio je general i komandant Vojske Republike Srpske (VRS) od 1992. do 1996. godine.

Školovao se na Vojnoj akademiji Jugoslovenske narodne armije u Beogradu. Službovao je kao starešina na području Makedonije i Kosova i Metohije. Za komandanta devetog korpusa u Kninu postavljen je 1991.

Aprila 1992. godine vanredno je unapređen u čin general-potpukovnika, a već narednog dana postavljen je za načelnika štaba i ujedno zamenika komandanta u komandi Druge vojne oblasti JNA u Sarajevu.

Na tu dužnost stupio je 10. maja 1992. godine. Posle dva dana, odlukom Narodne skupštine Srpske Republike u Banjaluci, a na predlog Radovana Karadžića, Mladić je postavljen za komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske i na tom položaju je ostao do 1996. godine. Redovno je unapređen u čin general-pukovnika 24. juna 1994.

Ratko Mladić

Tanjug/AP

Ratko Mladić se prekrstio pre izricanja presude, Foto: Tanjug/AP

Novembra 1996. godine, ukazom tadašnje predsednice Republike Srpske Biljane Plavšić, Ratko Mladić smenjen je sa mesta komandanta Glavnog štaba VRS i nije imenovan za načelnika Generalštaba, pod pritsikom međunarodne zajednice i Haškog tribunala.

Zvanično, njegova vojna karijera u VRS završava se polovinom 1997. godine, dok nezvanično oficir VRS ostaje sve do penzionisanja, 7. marta 2002, kada ukazom predsednika Republike Srpske "prestaje profesionalna vojna služba general-pukovnika Ratka Mladića."

Međutim, Mladić je imao status aktivnog vojnog lica i u SRJ, sve dok ukazom predsednika SRJ Vojislava Koštunice nije penzionisan 28. februara 2001. godine.

Mladić je uhapšen u maju 2011. godine, nakon godina skrivanja i izručen je Hagu.

Komentari (65)

momazver

22.11.2017 07:59

Papir trpi sve.Tako će biti i sa ovom presudom.Uostalom tako je bilo i sa svim presudama na račun Srba ..i samo budala je mogao da od medj.suda u Hagu očekuje -PRAVDU, ISTORIJU ODUVEK PIŠU POBEDNICI...A MI SMO RAT,U KOME NISMO BILI, IZGUBILI. ŠTA MISLITE ŠTA BI BILI ČERČIL.STALJIN,RUZVELT,TITO...DA JE HITLER DOBIO RAT? bILI BI RATNI ZLOČINCI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

gavrilovic

22.11.2017 08:33

Ovaj i svi drugi "rodoljubi" itekako zasluzuju ono sto ce dobiti.Narod koji to ne razume zivi ovako kako zivi i zivece jos dugo.

ŠOJKE

22.11.2017 08:38

Presuda Srbiji i Srbima! Hrvatima i Arnautima odlikovanja?

GLUMICA

22.11.2017 10:04

HEROJ...NIJE KRIV

Sumadija bre

22.11.2017 12:14

@GLUMICA - kakav heroj, ciji heroj, na osnovu cega je heroj, kriv je.

Kasper

22.11.2017 12:53

@GLUMICA - @šumadija bre...Vidim da bolest ne zaolbilazi ni Šumadiju.

keja

22.11.2017 10:29

Njemu je presudila kćerka Ana...

Majkovic

22.11.2017 12:33

@keja - A sta ako tebi presudi tvoja.

kad se pojavi sunce

22.11.2017 10:55

kad jednom nastane humanizam o haskom sudu ce se pisati kao o logorima i nacizmu i velikom sumraku pravde i čovečnosti.Haski sud ce zvati velikom pravnom berzom.Nista na Zemlji ne postoji da je tako jednostrano kako su ovi sudili i i prikazali obe strane. Ni alkohol nije 100% čist a svi sem Srba jesu.

Paja original

22.11.2017 11:57

@kad se pojavi sunce - Izadji i prosetaj, napolju sija sunce uveliko, divno je vreme. Nazalost, sve srtve iz Srebrenice vise ga nikada nece videti zbog ovog srpskog "heroja".

Meda

22.11.2017 13:57

@kad se pojavi sunce - Ni srpske zrtve nece videti to sunce. I, sta cemo sad?

Paja original

22.11.2017 11:35

Verovatno mu je pozlilo od prasetine.

deda Vasa

22.11.2017 12:27

@Paja original - @Paja... Zloba ili glupost? Svejedno neko si ko zaslužuje prezir bez sažaljenja za odsustvo pameti.

Meda

22.11.2017 12:32

@Paja original - A tebi od ovce tine.

Ano

22.11.2017 13:00

@Paja original - Pajo ti si kralj!

Ti si

22.11.2017 18:25

@Paja original - najneuspešniji falsifikat.

Knn

22.11.2017 12:02

Generale uz tebe su tvoji Kninzde krajisnici!

Pera Detlic

22.11.2017 12:37

@Knn - Niste vi uz njega dok su izdajnici na vlasti u Beogradu.

Ante Gotovina

22.11.2017 12:50

@Knn - Jel još traktor u životu

deda

22.11.2017 12:04

Kompletnoj zemaljskoj kugli trba jedan meteor jer sve ovo što se dešava u zadnjih 30 40 godina nema nikakvog smisla zlo je ušlo u narod

penzioner

22.11.2017 12:07

Hag je uspeo u tome da mene koji nisam bio nacionalista i sovinista uspesno ubedi da sam bio u krivu i sada realno mrzim nase komsije!

oric

22.11.2017 12:47

@penzioner - mrznja je obostrana, ne brinite

mirjana

22.11.2017 12:11

Bruka i sramota! Sramota i vas koji se radujete tudjoj nesreci. Svaki iole normalan covek brani svoje, a samo budala osudjuje cin odbrane! Da je druge nacionalnosti bio bi heroj, a ovako je zlocinac. Koja Srebrenica,koja Ovcara,koji zlocini? A gde je Jasenovac? Gde su svi oni koji su presudili srpskom narodu? Jad i beda! Srbi naucite da cuvate i postujete svoje, naucite od drugih, ako upijamo razne belosvetske gluposti, naucite i kako da cuvate i volite svoje.

Ssssss

22.11.2017 12:25

Pa prosto divno, a u isto vreme jedan Haradinaj, monstrum nad monstrumima, pregovara u Briselu o statusu srpske pokrajine???? Nepravda je slaba reč!!!

Sima

22.11.2017 12:31

Neka mu Karici i Djokovici plate slobodu 50 miliona dolara i kraj . I oni su patriote i veliki Srbi

GLUMICA

22.11.2017 13:02

@Sima - ja da imam te pare PLATILA BI..general je zivi heroj

pero

22.11.2017 12:49

Hvala vam generale sto ste nas Srbe iz RS spasili novih pokolja arnauta....

Goca Gocic

22.11.2017 12:50

Oprosti generale, nismo te zasluzili! Ovakvi kakvi smo, i ne treba da postojimo.

Marija

22.11.2017 13:33

@Goca Gocic - Upravo tako! Stidim se i zemlje i vlasti i naroda. Nijedan narod ne bi ovako otpisao mirno i cuteci svoje najbolje ljude!Generale,, Ti si za zivota usao u istoriju sa punim imenom i prezimenom, a za kakukavice medju Srbima nece istorija znati osim njihovih potommaka koji ce ih jednog dana pitati zasto su dozvolili da ubiju najboljeg Srbina medju nama bez protivljenja i svega onoga sta su mogli da urade.

cccc

23.11.2017 01:01

@Goca Gocic - Za mene je bio i ostao HEROJ

VLAJKO

22.11.2017 12:50

Citam komentare.Gledaste li NARODE pre neki dan emisiju BBC na HISTORY kanalu o Pavelicu.Vatikan i Amerika ga odveli u Argentinu.Pitanje jedno za sve KOLIKO JE NAS NAVIJALO ZA MARADONU?SVOJEVREMENO RUKAMA DAVAO GOLOVE.ZAR NE?Znaci STA RECI,SPORTISTA?A mi naseg kralja u ludaru stavismo.Izabrasmo MENADZERA GAY-a svojevremeno.E KUKALA NAM MAJKA.CITAJTE ARCIBALDA RAJSA NELJUDI.Zreba nam szranac da nas uci svemu.Uff kad ce RAT da vide ko je ratnik a ko ne.

zix

22.11.2017 12:59

Po tački 12 zato što je Srbin.

baradja

22.11.2017 13:03

Haški sud je samo valorizovao,zla koja je međunarna zajednica počinila na ovim prostorima,zato je i osnovan,to su brojne presude i pokazale."Veliki" a jaki neće nikad priznati svoje greške,pravdaće ih najbrutalnije jer,ko im šta može.Medijski su nas satanizovali,gušili svaki pomen istine,aktivno učestvovali u vojnim operacijama,kako u HR,tako i u BiH,i na njihovom sudu to samo potvrdili..S kim smo mi ratovali,kao da druga strana nije postojala,a alijina islamska deklaracija,mudžahedini,ološi...

Curcic srdjan

22.11.2017 13:12

Ovo je veliki poraz Srbije Republike Srpske i uopšte našeg naroda čemu da se nadamo i za koga da ratujemo ako sutra nas naša država isporuči tamo nekom novom Hagu zašto bih ja ratovao za ovaj narod u slučaju potrebe naravno da bi me sutra isti taj moj narod i neka nova vlada isporučili nekom novom Hagu da li je to hvala zašto onda nismo osudili ni jednog Partizana za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti i imovine kada su došle post komunistička vremena ako ima pravde

Paja original

22.11.2017 15:11

@Curcic srdjan - Poraz Ratka Mladica nije nas nego njegov poraz. Okani se kolektivne odgovornosti i sakrivanja individualnih zlocina. Zato postoji pravo kao nauka da ne bi ljudi kao ti odokativno delili pravdu i tumacili pravo.

Nesrecnice@Paja original

22.11.2017 17:17

@Curcic srdjan - da li si gledao i video svojim ocima o cemu pises ?.

Pera Detlic

22.11.2017 18:11

@Curcic srdjan - Paja original @ o cijem ti porazu pricas,general Ratko Mladic je odbranio srpski narod Republiku Srpsku pa i vas u Srbiji,Da nije bilo Republike Srpske Krajine i Republike Srpske da prve prime udarac nato-a bosnjaco-hrvatske koalicije,mudzahedina,placenika sa zapada,EU logistike,USA-logistike Srbije danas ne bi bilo mozda samo beogradski pasaluk.Kad se spomene ime generala Ratka Mladica treba da ustanete u znak postovanja prema tom coveku ako ste srbi.

GLUMICA

22.11.2017 13:27

DRZAVO REAGUJ...MLADIC NIJE KRIV...IDEMO PO MLAAAAAADICA PESICE !!!!

djuro

22.11.2017 16:26

@GLUMICA - Pa zaso su ga predali, Srbija ga je isporucila u Hag.

GLUMICA

22.11.2017 17:14

@GLUMICA - predali ga ko da je on njihova dedovina...sramota...predat radi licne koristi...STIDI SE SRBIJO

kobasica srbije

22.11.2017 14:08

Generale hvala ti za sve, ovi zemaljski sudovi su smešni.

mikica

22.11.2017 15:47

GENERALE ,LJUDINO .

djiturum

22.11.2017 23:06

@mikica - Mladic je pravi srpski heroj

Ja

22.11.2017 15:53

Samo se prekrstiti i moliti..u vremenu Sotone zivimo!

Curcic srdjan

22.11.2017 16:02

Pitam se da li ce ikad i jedan srbin da stane na branik otadzbine!? Zasto srbija nikad nije tuzila nato i eu sav bezbednosti ,usa? Nas 1994/5 i 1999 nisu bombardovali po zenevskoj konvenciji nego su sipali uranijum gde gos su stigli.i gadjali.skole i bolnice

kitina

22.11.2017 16:54

@Curcic srdjan - Morate se žaliti slobi..

Borac@Curcic srdjan

22.11.2017 17:15

@Curcic srdjan - Generale Mladicu ovako sramna presuda nece nikada u nekom buducem ratu zaustaviti Srbe da brane sebe i svoju drzavu ali ovo nam je svima nauk da cemo se sledeci put zesce boriti da se necemo oslanjati ni na kakva medjunarodna pravila ratovanja i da cemo se unapred u buducem ratu oprostiti od svog zivota , SRAM BILO SVE ONE KOJI SU RADILI U HASKOM J*BARNIKU PROSTITUCIJE .

Allied Force

22.11.2017 20:25

@Curcic srdjan - Vukovar je rušen i njegovi civili ubijani po Ženevskoj konvenciji ? I u Škabrnji? Opsada Sarajeva je isto bila legalna po tom dokumentu,kao i genocid u Srebrenici ? A raspitajte malo se šta je sve prethodilo akciji NATO-a u SRJ,postoji predistorija događaja. Zar mislite da se jednog jutra Bil Klinton probudio,bilo mu dosadno pa odlučio da nekoga bombarduje,zavrteo globus pa mu prst stao na SRJ ?!

Ratko

22.11.2017 16:22

HVALA NA VELIKOJ PODRSCI I POMOCI MAJKE RUSIJE

Rusofil

22.11.2017 16:27

Hvala braci Rusima,sto su dozvolili i dali pristanak za otvaranje haskog suda i hvala im 1999 kad su nass branili i sad

sasa

22.11.2017 16:37

Tadicu jesi srecan,nadam se dajesi zati si ga i isporucio.Bruko jedna

‚deki

22.11.2017 16:52

Prokleti Amerikanci .

Zlo priziva zlo

22.11.2017 17:26

Da li su svesni kako ce izgledati sledeci rat sa Srbima ?

Silvija

22.11.2017 18:34

Definitivno smo jako glup narod i nemamo prave političare ili su zadrti i ograničeni ili su strani plaćenici jako smo loši prema sami sebima pa da li je moguće da neki naši političari likuju ovo sram ih bilo čovek je čestit branio je svoj narod, država treba sa stane iza svog čoveka koji je nažalost još i bolestan užas ova vest me potresla

Radaše

23.11.2017 03:50

@Silvija - Nažalost i to je samo jedna od posledica 5oktobarske revolucije.

Jajan

22.11.2017 19:43

MLADIĆ HEROJ i to od sad pa navek treba da se stavi u Srbske udžbenike neka deca znaju ko je ko.

Сале

22.11.2017 21:58

Гавриловићу,много си неупућен и причаш глупости.

Sneza

22.11.2017 22:35

Svi nasi ljudi koji su osudjeni u Hagu treba da budi upisani i u skolske udzbenike. Srbija treba svoj narod da uci. Treba vrednovati svoje. To su bili ljudi na duznosti koji su izvrsavali svoje obaveze u ime drzave stiteci svoje ljude i svoj narod. Oni sa njima i nasu Srbiju optuzuju. Cuvajte i vrednujte ime svakog od njih. Jer zbog svih njih mi imamo nesto gde je Srbin na svome.

Jusa

22.11.2017 23:59

Generale ponosni smo na tebe...Heroj nas ...Necemo te zaboraviti

Veruj Heroju

23.11.2017 00:05

Tvoja presuda nije kraj!Ne boj se boga za razliku od drugih...likovaceno i mi jednog dana...i nase majke ,bake zasluzuju da se raduju a doci ce i taj dan!a Ne ko ove placenice danas... Slava nasem Heroju

GLUMICA

23.11.2017 00:11

RATKO MLADIC...GENERAL CIJA TAKTIKA RATOVANJA SE IZUCAVA I NA AMERICKIM KOLEDZIMA...JEDNOSTAVNO NAJINTILIGENTNIJI STRATEG NOVIJE ISTORIJE. PONOSI SE SRBIJO.. SVI SMO MI MLADICI !

Flash'n'Storm

23.11.2017 07:15

@GLUMICA - Ja nisam,meni je savest čista !

Mihael

23.11.2017 08:22

Sramota!!! Zar su jedino osudjeni Srbi, zar je Ratko Mladic jedini ubijao. Muka mi je, sramota za ceo svet. Karadzic i Mladic ispadose jedini zlocinci a Hrvatski i Muslimanski generali ispadose heroji toliki su heroji da su mi za vreme operacije oluja izresetali u krevetu nekokretnog pradedu od 90 leta. To nije zlocin, jer je stqri bio Srbin.

GubimVolju

23.11.2017 08:47

SVE JE TO ZA "PRIMER" SVAKOM SRBINU KOJI BI SE SUPROTSTAVIO SLEDECEM AGRESORU,A NAJGORE JE TO STO DANAS MEDJU SRBIMA IMA VISE IZDAJICA I STRANIH PLACENIKA NEGO STO IH JE SVE ZAJEDNO BILO U PROTEKLIH 1000 GODINA .

Aleksandar

26.11.2017 18:51

Ovo je presuda Srpskom narodu za rat u 90tim. Genocid....to je sada cinjenicni ishod rata. Srpska strana u ovome ne postoji, ad hok kvazu tribunal nepreiznat ( UK and USA) je odredio medijsku propagandu kao cinjenicu. Zao mi je Sroskih zivota i ljudi koji su izgubili mladost. Mozda jedina lekcija u ovom je sto dalje od ratova, sto dalje od bilokakvih saveza sa Mulsimana i Hrvata...ali bas ...sto dalje.....