Manastir Ostrog
Mitar Mitrović
Manastir Ostrog

Mitar Mitrović

Manastir Ostrog, Foto: Mitar Mitrović

Sveti Vasilije Ostroški (Jovanović) rođen je u selu Mrkonjići, Popovo Polje u Hercegovini, u Republici Srpskoj u BiH.

Rodio se 28. decembra 1610. godine, od pobožnih i blagočestivih pravoslavnih roditelja Petra i Anastasije Jovanović. Na krštenju su mu roditelji dali ime Stojan.

Zamonašio se u trebinjskom manastiru Uspenija Presvete Bogorodice i kao monah ubrzo se pročuo zbog svog podvižničkog života, a kasnije je izabran i posvećen za episkopa zahumskog i skenderijskog.

Kao arhijerej živio je u manastiru Tvrdoš odakle je utvrđivao u pravoslavlju vernike. Kada su Turci razorili Tvrdoš, svetitelj se preselio u manastir Ostrog, gdje je nastavio svoj opasni podvižnički život.

Devojčica izlečena od raka

O čudu koje se desilo jednoj 15-godišnjoj djevojčici iz Vojvodine priča otac Sergije. Ona se razbolela od teškog oblika raka.

"Bila je u teškom stanju. Davali su joj lekove samo da ublaže boli, da humanije sačeka taj smrtni čas. Kada je sveštenik čuo za stanje otišao je i pomolio se. Kuma je donela knjigu sa svedočanstvima svetog Vasilija, devojčica je poverovala i iako nije bila pre ni verujuća, zatražila je pomoć. Poslije molitve joj je bilo bolje", priča otac Sergije.

Kada se ustabilila, navodi, da može da se kreće, došla je u manastir.

"Kada je stavila glavu na grudi svetog Vasilija osetila je da joj se vratila snaga i da je isceljena. Osećala se kao kada je bila zdrava. Noge su joj ostale kost i koža. Kada su krenuli za Vojvodinu kod Bijelog Polja, naknadno su mi javili, pogledala je noge koje su bile pune mesa, krvi, mišića. Sve se formiralo", rekao je jeromonah.

Upokojio se 1671. godine, a njegove čudotvorne mošti i njegov grob čuvaju se do današnjeg dana. Pravoslavni vernici ovog svetitelja poštuju i svetkuju u svim srpskim zemljama.

U narodu je Sveti Vasilije poznat po svom podvižništvu i mnogobrojim čudotvornim isceljenjima.

Poklonička putovanja narodna u Ostrog počela su još za zemaljskog života Svetog Vasilija, nastavljena su po proslavljenju njegovih svetih moštiju i traju i danas.

Osim praznika Svetog Vasilija, dani sabora u Ostrogu su Trojičindan, Petrovdan, Ilindan i dan Uspenja Presvete Bogorodice. U te dane u Ostrogu se okuplja i po deset i dvadeset hiljada pobožnih poklonika.

I danas je ostroška isposnica, u kojoj se podvizavao Sveti Vasilije i gde počivaju njegove svete mošti, mesto isceljenja na kojem mnogi nalaze milost Božiju i odakle svojim domovima odlaze zdravi i dušom i telom.

Ne mogu se izbrojati razna čudesa, koja je Gospod preko Svetog Vasilija učinio i koje svakim danom čini i pokazuje nad svakim onim koji dolazi i traži pomoć od Gospoda posredstvom ovog velikog svetitelja.

U februaru 1942. godine, za vreme bombardovanja manastira Ostrog, jedna granata iz nemačkog brdskog topa udarila je u kameni zid iznad Gornjeg manastira, razbila vrata na crkvici Časnog Krsta, ali nije eksplodirala.

Evo šta morate da uradite!

Ako rešite da potražite pomoć Svetog Vassilija , od sutra treba da počnete strogi post koji će trajati se dok na Trojice (Duhove) ne odete na Ostrog i tamo se pričestite.

A sAko poznajete osobu koja se sprema na ovakvo putovanje, trebalo bi da joj odnesete ulja, tamjana i pamuka da sa sobom ponese i da to ostavi kod sveca "da prenoći".

Često se događa da se zavetuju i katolici i muslimani, jer su na ovim prostorima svi uvereni u velike čudotvorne moći Svetog Vasilija, pa se tako veruje da stvari koje prenoće kod njegovih moštiju leče sve bolesti. Zbog toga pamuk, ulje i tamjan koji su nošeni na Ostrog treba čuvati za "ne daj Bože".

Granata se od pada razbila na dvoje. Stručnim ispitivanjem kasnije je utvrđeno da je bila sasvim ispravna. Svetitelj nije dopustio da eksplodira. Ova granata se i danas čuva u Gornjem manastiru.

Poštovanje našeg naroda prema ovom Božjem ugodniku ogleda se i u podizanju u njegovu čast mnogobrojnih hramova. Posebno je lep hram podignut svetitelju u njegovom gradu Onogoštu - Nikšiću.

Godine 1935. otvorena je u Beogradu bolnica nazvana po Svetom Vasiliju Ostroškom, a u Crkvi Svetog cara Konstantina i Jelene na Voždovcu čuva se i danas njegov sveti omofor.

Komentari (3)

Papa Franja Superstar

12.05.2017 08:17

Papa Franja načisto zaludeo Kineze i nezaustvljivo širi katoličanstvo u najvećoj zemlji sveta a mediji ćute: Dnevno.hr BOŽJA POBJEDA VJERSKA REVOLUCIJA Kina bi mogla postati najveća kršćanska zemlja na svijetu!

maljenkaja

12.05.2017 09:56

Kad te zovem,čuj me Oče,pravdo i uteho moja!U teskobi daj mi prostor,smiluj sa na mene i uslisaj Molitvu moju.

zora vukasinovic

12.05.2017 16:24

@maljenkaja - maljenkaja ajde u sumicu kod pet monaha u sedlu na belom konju sa mostarcem alanom i nista nece biti kao pre!