Bogorodica
Profimedia
Bogorodica

Profimedia

Bogorodica, Foto: Profimedia

Dan nakon rođenja Isusa Hrista vernici saborovanjem odaju zahvalnost Bogorodici što je rodila Mesiju - spasitelja ljudskog roda.

Ovaj praznik naziva se Saborom Presvete Bogorodice zato što se tog dana sabiraju svi verni, da proslave Bogorodicu i što se toržestveno, saborno, služi u Njenu čast.

Na današnji dan vernici treba da izgovore sledeće reči:

"Tvojim rođenjem Hriste Bože, zasija svetu svetlost bogopoznanja, jer se u toj svetlosti zvezdom učahu oni koji zvezdama služe, da se klanjaju Tebi, Suncu Pravde, i da poznaju Tebe sa visine Istoka, Gospode, slava Ti!"

Božić se u domovima slavi tri dana. Trećeg dana se slavi spomen na Svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana, koga Republika Srpska i brojne srpske porodice praznuju kao krsnu slavu.

Komentari (6)

STARA ZNANJA-MOLITVA

08.01.2017 10:35

Za Tebe,Majko moja Nebeska,cuvam Reci,Nezne i Blage,i Ljubav mi je jedini trag!Neka Tvoja Dusa uslisa moje Molitve Majko!

mosa

08.01.2017 15:51

@STARA ZNANJA-MOLITVA - Gledam danas zarad ove poruke sto se mora izreci dali ce Vesna Rivas to ispostovati.

Nik

08.01.2017 13:10

Prosveta i milostiva Bogorodice smiluj se svim srpkinjama spasi ih od bolesti, podaj im roda,zdravlja i blagostanja.Amin.

GAGA

08.01.2017 13:44

Vi koji stavljate minuse,sram da vas bude.Ne znate vi ništa,a izgleda da niste ni kršteni a ni Srbi,ne znate ni da držite ni do Božića,ni do bilo kojih slava koje se slave,jer u vašoj glavi su oni parovi i onaj Gastoz.

vule

08.01.2017 18:36

Ako se ovo izgovara, kako onda slavite Bogorodicu. Spasa vam nema- dok je ovaca bice i cobana.