Arhangel Mihailo
Orthodox Icons/Rade Pavlović
Arhangel Mihailo

Orthodox Icons/Rade Pavlović

Arhangel Mihailo, Foto: Orthodox Icons/Rade Pavlović

Ovaj dan ustanovljen je kao praznik Arhangela Mihaila u vreme Silvestera Prvog Rimskog (314-335) i Patrijarha Aleksandra Aleksandrijskog (326).

Arhangel Mihailo je "vođa nebeskih vojski" koji se uvek javljao na mestima na kojima se

javljala i Bogorodica, tako da predstavlja nebesku silu i zaštitu na zemlji. Prema crkvenom predanju, anđeo Mihailo je prvi stupio u borbu sa zlim duhom i to ime po crkvenom tumačenju označava "onog koji je kao Bog".

Arhangel Mihailo na ikoni se predstavlja kao borac - vojvoda, sa mačem ili kopljem u ruci, a narodno verovanje smatra da on dolazi i uzima ljudske duše, kad je kome kucnuo čas.

Mnoga su narodna verovanja ο ovom anđelu. Kažu da on obilazi sve bolesnike i ako stane kod nogu – nije dobro, a ako je kod glave - bolesnik će ozdraviti.

Slavi se u jesen, a po narodnom verovanju to je zato što kad su sveci delili uloge, Arhangel Mihailo dobio je jesenje i zimsko vreme - vreme zime i zimskih teškoća. Govori se da u ovo vreme Arhangel luta svetom obučen u prosjaka da izgrdi nevernike i pomogne nevoljnicima.

Veruje se da se pomoću vremenskih uslova na ovaj dan može odrediti kakva će biti godina. Postoji i izreka: „Kakvo je vreme na Aranđelovdan, tako će biti tokom cele zime i proleća“.

Čest je običaj kod mnogih koji slave ovog anđela da ne treba spremati žito jer ga smatraju živim svetiteljem, a to je netačno. Potrebno je pripremiti žito, jer su svi svetitelji i svi umrli pred Bogom živi.

Save

Komentari (2)

Dragy

21.11.2016 09:22

Mikail-o, i na srpskom je njegovo ime sasvim jasno: mi ka Il -o (Ми ка Ил). MI (ja) kao Bog ("onog koji je kao Bog"), jer je prastaro ime za Bog - Ilija! A žito se nikada i nije kuvalo svetotelju, već pokojnim predcima koji su takođe proslavljali tog sveca kao zaštitnika svog doma. Inače, slava je: Kandilo, Kolač, Sveća i Žito, gde je kolač i žito ostatak iz paganskih vremena i predstavlja prinošenja žirtve pokojnim predcima.

grobar

21.11.2016 09:39

@Dragy - sveti arangelo pomozi cecinoj kceri da joj se vrati teo inace necu te vise slaviti nikad.