Izbori u Hrvatskoj
Profimedia.rs
Zoran Milanović

Associated Press

Zoran Milanović, Foto: Associated Press

Biračka mesta u Hrvatskoj zatvorena su u 19.00 časova do kada su birači drugi put u deset meseci odlučivali o sastavu Hrvatskog sabora, a odziv građana sa pravom glasa bio je manji nego prošle godine.

U HDZ-u zabranjen alkohol

Prvi preliminarni rezultati DIP-a izazvali su pravu euforiju među okupljenim HDZ-ovcima, ali odluka je da se ovog puta, s obzirom na loše iskustvo s prethodnih izbora, u štabu ne toči alkohol! Pozivajući se na izvore bliske HDZ-u, Index.hr je objavio da je točenje alkohola zabranjeno zbog opšteg utiska koji treba ostaviti na birače u trenutku saopštavanja rezultata. Razlog za ovakvo ponašanje HDZ-a treba tražiti u prošlim parlamentarnim izborima. Naime, tada je nakon prvih rezultata DIP-a u HDZ-u zavladala euforija, a način slavlja koji su HDZ-ovci tada predstavili istovremeno su zgrozili i zabavili javnost.
Držanje piva na glavi, lepljenje stranačkih iskaznica na čelo, ljubljenje zastave, muško ljubljenje na zastavi i slični ispadi HDZ-ovaca ovog će puta, usled nedostatka alkohola, najverovatnije izostati, navodi Index.

Na osnovu 87 odsto obrađenih biračkih mesta, HDZ ima 61 mandat, Narodna koalicija 54, Most osvaja 12 mandata, Živi zid 8, IDS 4, Koalicija za premijera Milana Bandića dva mandata. Po jedan mandat osvajaju HDSSB i Nezavisna lista Željka Glasnovića.

Nakon što su objavljeni prvi preliminarni rezultati, atmosfera u SDP-u je "splasnula", a u HDZ-u su počeli da slave.

Lider HDZ-a Andrej Plenković je u sedište stranke došao neposredno nakon zatvaranja birališta.

I drugi šefovi stranaka su takođe ubrzo nakon zatvaranja birališta stigli u svoje štabove, jedino je Milanović čekao da prođe ponoć da se pridruži svojim stranačkim kolegama.

Ovo nije srećan dan za Hrvatsku. Hrvatskoj treba stabilna Vlada, zadnjih 8 meseci imali smo destruktivnu Vladu”, rekao je Milanović i dodao je da treba pričekati jutro i da će se tada znati rezultati.

I pre njegovog dolaza su bili džangrizavi u SDP-u. Bivši ministar policije Ranko Ostojić je rekao da će Hrvatska ponovo "rizikovati" vladu HDZ-a i Mosta.

On se rekao da se "ipak nada da će možda biti moguća i drugačija vlada jer bi ovakva kakva je bila dosad, bila katastrofa".

Bivši ministar branitelja iz SDP-a Fred Matić je konstatovao da je Hrvatska, nažalost, podeljena zemlja i da će tako ostati još neko vreme.

Za razliku od Milanovića, Planković je presrećan. On se obratio svojim biračima dok je u pozadini tutnjala pesma "Eye of the tiger".

Kolinda ugrozila izborni proces

“Dobro veče, dragi prijatelji sugrađani i želim da se zahvalim svima koji su dali ovakvu jasnu potporu HDZ-u i našem partnerima. Hvala i svima koji su izašli na izbore i čestitam svim koleginicama i kolegama koji su uspeli da uđu u Hrvatski sabor. Mi smo pre dva meseca bili u nezavidnom položaju. Kada sam krenuo u kampanju imao sam dva cilja. Prvi je bio da profiliram HDZ kao najjaču hrvatsku stranku. Slobodno mogu da kažem da smo to uspeli”, rekao je predsednik HDZ-a Andrej Plenković.

Podsetimo, na izborima u novembru prošle godine relativni pobednik bila je HDZ-ova Domoljubna koalicija, koja je nakon mukotrpnih pregovora s Mostom formirala vladu sa nestranačkim premijerom Tihomirom Oreškovićem.

Pripadnici manjina onemogućeno glasanje

Pripadnicima nacionalnih manjina u Sisku i Zagrebu je onemogućavano glasanje na izborima za Sabor, saopštio je danas Gong, hrvatska organizacija civilnog društva.

Gong je objavio da je sa birališta u Sisku i Zagrebu na prevremenim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj "primljen manji broj dojava građana o onemogućavanju glasanja".

Hina prenosi da je Gong naveo da je glasanje do podneva prošlo u znaku manjeg broja dojava građana i o drugim nepravilnostima, najviše zbog kršenja izborne tišine, ali i zbog propusta u radu pojedinih biračkih odbora, neinformiranosti birača o lokacijama posebnih biračkih mesta za glasanje izvan mesta prebivališta, kao i o ugroženoj tajnosti glasanja na pojedinim biračkim mestima.

Kratkotrajnu vladu pratile su stalne napetosti među partnerima, koje su kulminirale pred leto ove godine kada je HDZ, da bi izbegao glasanje o poverenju potpredsedniku vlade i svom tadašnjem šefu Tomislavu Karamarku, inicirao rušenje vlade.

Kako ocenjuju analitičari, ali i agencije, već sada je izvesno da će ishod izbora biti nalik onom od pre godinu dana, kada ni SDP, ni HDZ nisu mogli da samostalno naprave vladu, već su morale da traže koalicionog partnera. Ili će, što mnogi ne isključuju, Hrvatska dobiti "veliku koaliciju", mada je i to po "razmeni vatre" između dve strane u kampanji, teško zamisliti.

Petrov već postavlja uslove

Lider Mosta Božo Petrov rekao je nakon ponoći da ostale koalicije koje su učestvovale na parlamentarnim izbotima u Hrvatskoj imaju rok od pet dana da odluče pristaju li na njihove uslove, čime bi dobili podršku za sastavljanje Vlade.

"Ne moramo se voleti, ali država mora biti iznad svega", rekao je Petrov, dodavši da od ovoga trenutka teče rok od pet dana.

"Nećemo se cenjkati. Ako im je stalo do državnih interesa i do ravnopravnosti gradjana, mogu to pokazati delima, a ne rečima", dodao je.

On se zahvalio biračima na ukazanom poverenju. "I dok god budemo imali vaše poverenje, trudićemo se svim snagama da u našoj domovini javni interes bude ispred bilo čega drugoga", rekao je Petrov, pozvavši mlade da se uključe u vlastitu budućnost, a da ne odlaze, pre nego pokušaju.

Pupovac: Značajna uloga manjina

Poslanici srpske nacionalne manjine u Saboru Hrvatske ponovo će biti predstavnici Samostalne demokratske srpske stranke, pokazuju najnoviji rezultati Državne izborne komisije. To će biti potpredsednik SDSS Milorad Pupovac, kao i Mile Horvat i Boris Milošević. Pripadnici nacionalnih manjina biraju ukupno osam poslanika, od kojih tri mesta pripadaju srpskoj nacionalnoj manjini.

Pupovac je ukazao danas da svi koji budu pregovarali sa tom strankom neće imati jednostavan zadatak, zbog prilično oštrih poruka i uvreda na račun Srbije i srpskog naroda od strane hrvatskih funkcionera dve vodeće partije.

"Nacionalne manjine mogu da imaju značajnu ulogu u pregovorima o formiranju većine, ali svi koji s nama budu pregovarali, neće imati jednostavan zadatak", rekao je Pupovac. On je posle glasanja rekao da očekuje zanimljivo i neizvesno pregovaranje o tome ko će da formira većinu.

"To će zastupnike Samostalne demokratske srpske stranke i drugih nacionalnih manjina dovesti u osetljivu poziciju u kojoj mogu imati značajnu ulogu pri donošenju odluke koju većinu će odabrati", smatra Pupovac. Kako je dodao odluka koju predstavnici SDSS-a budu doneli biće vođena ne samo ideološkim razlozima, već i pragmatičnim.

"Mi smo se sa koalicijom SDP-a na prošlim izborima borili protiv ekstremnog nacionalizma, zajedno sa drugim strankama koje su htele da prevlada demokratska pamet, a nasuprot nacionalističkom bezumlju. I taj posao smo završili. Sada, posle ovoga, i posle toga što smo izgubili skoro pet godina, mi ćemo da gledamo da odlučimo i u interesu srpske zajednice, i u interesu hrvatske. Naš izbor će biti ne samo ideološki, već i pragmatičan", rekao je Pupovac.

"Tako je neće imati ni SDP, ne samo zbog reči koje se nisu smele dogoditi, i kojih neki ljudi do danas nisu očito svesni šta su rekli, nego i zbog činjenice da ni mi, a ni ostali manjinski zastupnici više nećemo da dopustimo tretman kakav smo imali, kakve su manjine imale, kakvi su njihovi problemi bili u proteklih četiri-pet godina. Želimo snažnu opoziciju u suodlučivanju o vlastitim problemima i o Hrvatskoj”, podvukao je Pupovac.

Orešković poručio nasledniku da bude hrabar

Predsednik hrvatske tehničke Vlade Tihomir Orešković glasao je danas u centru Zagreba na parlamentarnim izborima u toj zemlji, poručivši svom nasledniku da bude hrabar. "Puno se obećavalo u kampanji, ali na kraju treba biti hrabar da bi se sprovele reforme i teške odluke. Bez teške odluke neće biti dugoročnih rezultata, pa se nadam da ćemo što pre videti tu hrabrost", rekao je Orešković novinarima. On je izrazio nadu da će na izbore izaći veći broj građana nego što je to bilo na prošlim izborima, ali i da će se što pre formirati nova vlada. "Mislim da će, kad gledamo makroekonomske indikatore, za Hrvatsku biti jako dobra godina, ali bez reforme nećemo biti dugoročno uspešni", istakao je. Orešković kaže da će večeras pratiti rezultate na televiziji i videti kakve će se sve opcije i scenariji pojaviti, kao i koje bi koalicije mogle da se formiraju, ali mu je želja stabilna vlada koja bi bila dugotrajnija od njegove. "Sutra je novi dan", zaključio je Orešković.

 

Izbori u Hrvatskoj važni za odnose sa Srbijom

 

Komentari (4)

Vera

11.09.2016 08:25

Nema više krize i sve raste i ide na bolje turizam svake godine sve veći i dug se smanjuje i zaposlenost zaste....neka im je sa srećom!

ANTE BAN

11.09.2016 13:27

@Vera - Konačno da NETKO od komšija to i prizna; pogotovo kada vaši novinari te podatke ne znaju, ili-vjerojatnije- neće da vam obznanjuju! A oni su; najmanja nezaposlenost u zadnjih 10 godina; praktički samo za one koji traže posao, a mole Boga da ga ne nadju! Drugo; porast izvoza,porast proizvodnje, a turizma za preko 10%! I ovo sve uz nestabilnu vlast,koja koči bolji kreditni rejting,stabilnost i brži rast! Da je i vlast stabilnija; gdje bi nam bio kraj!

meda

11.09.2016 20:48

@Vera - Ahahaha kad vam tako dobro ide, sto ne citas hrvatske novine, komentarises sa svojim narodom i uzivate svi zajedno, nego visis ovamo kod nas, i k... se, sto nikako ne rade oni koji su zadovoljni sobom.

Kralj

11.09.2016 09:08

Novi CRO COP američki hrvat Stipe Miočić obranio naslov UFC prvaka!!!