Dražen  Dalipagić
Miloš Cvetković
Dražen  Dalipagić

Miloš Cvetković

Dražen Dalipagić, Foto: Miloš Cvetković

Mađarska je prošlost, Italijani su sledeća meta, rival preko kojeg će reprezentacija Srbije tražiti prolaz u polufinale Evrobasketa.

Kakve su šanse izabranika Saše Đorđevića u ovom duelu, ko je glavni kandidat za titulu i šta je novo doneo ovaj šampionat evropskoj košarci, pokušali smo da saznamo kroz razgovor sa Draženom Dalipagićem, legendarnim asom Partizana i repezentacije nekadašnje Jugoslavije.

- Zadovoljan sam igrama reprezentacije Srbije na šampionatu. Iako je vidljivo da ekipi nedostaje nekoliko povređenih igrača, oni koji nastupaju pružaju maksimum. U igri naše reprezentacije je vidljiva velika požrtvovanost i ozbiljnost. Mi smo time što smo ostvojili prvo mesto u grupi stvorili dobar raspored za nastavak takmičenja - kaže na početku razgovora za „Alo!” čovek koji je sa reprezentacijom Jugoslavije osvajao zlatne medalje na olimpijskim igrama (Moskva, 1980. godine), svetskom prvenstvu (Manila, 1978. godine) i evropskim šampionatima (Barselona 1973, Beograd 1975. i Lijež 1977. godine).

 Ko su ključni igrači Srbije na ovom prvenstvu?

- Bogdan Bogdanović i Boban Marjanović. Ostali im dobro pomažu i ubacuju šest do 10 poena po meču.

 Predstoji nam duel sa Italijom. Kako možete okarakteristati igru te reprezentacije?

- Italijani su značajno promenili igru u odnosu na prethodni period. Ranije su delovali mnogo organizovanije i smišljenije, a sada, valjda pod uticajem svojih košarkaša koji nastupaju u NBA, igraju drugačije, pomalo divlje. Oni i sada imaju elemente organizovanosti u svojoj igri, kao i odličnog selektora Etorea Mesinu, ali će, ako recimo Belineli bude u prilici da uputi šut za tri poena u trećoj ili četvrtoj sekundi njihovog napada, on to i učiniti. Oni sada, jednostavno, često šutiraju bez razmišljanja.

Nisam video ništa novo na EP

Da li je i šta novo doneo ovaj šampionat evropskoj košarci? - Nisam video ništa novo. Odluka da na šampionatu nastupi 24 umesto 16 reprezentacija razvodnila je kvalitet u mečevima po grupama, gde su nastupale objektivno slabije selekcije. I FIBA je očigledno imala na umu komercijalni efekat kada je donosila odluku o povećanju broja učesnika šampionata, ali je možda to dobro, ukoliko omogući da košarka u tim zemljama napreduje - smatra Dalipagić

 Ko je bliži pobedi u predstojećem četvrtfinalnom susretu?

- Ko je mogao pretpostaviti da će Finska, koja je pružala sjajne partije u grupnoj fazi šampionata, tako lako pokleknuti pred Italijanima u osmini finala. „Azuri” su, kad im krenu trojke, u stanju da ostvare pobedu od 20 razlike, ali isto tako sa tom razlikom mogu da izgube. Očekujem neizvestan meč, ali mislim da je Srbija bliža pobedi.

 Koja je reprezentacija, prema do sada prikazanim igrama, favorit za zlato i kakvi su dometi naše selekcije u završnici šampionata?

- Španija je pokazala za nijansu više od ostalih i verujem da će odbraniti titulu. Za ostale dve medalje će se boriti nekoliko reprezentacija. Mislim na nas, Sloveniju, Letoniju, ali i Grčku - zaključio je Praja.