Marko Selaković
promo

Razmišljajući i upoređujući šta imaju Emirati, a šta nema Srbija, uvideo sam nekoliko istina pred kojima svekolika javnost u miloj nam i napaćenoj otadžbini širom zatvara oči:

Srbija ima značajno bolje resurse nego Emirati. Kada se pogledaju priroda, klima, vodeni resursi, rudna bogatstva i agrarni potencijal, shvatam da Srbija ima sve predispozicije za dugoročni uspeh. Emirati, sa druge strane, imaju naftu i mnogo peska. Nafta jeste izvor bogatstva u ovom trenutku, ali za nekoliko decenija, ubeđen sam, izvor bogatstva će biti voda i prirodna hrana.

Šta, osim nafte, Srbija nema, a Emirati imaju? Srbija nema konsenzus i složnost kada su u pitanju razvojni prioriteti. Čini mi se da se sve posmatra kroz političku lupu: i očigledno dobrim i korisnim stvarima opozicija bi se protivila, makar to njihovo protivljenje štetilo državi. Sa druge strane, i Emiraćani, ali i stranci u Emiratima, prate viziju razvoja i svojim aktivnostima doprinose da država bude bolja nego što je danas.

Srbija, zbog nedostatka konsenzusa i jasno definisanih javnih interesa, nema ni jasnu politiku koja bi omogućila da se sadašnje prednosti brzo transformišu u snagu. Ta sporost, nesloga i usko interesno gledanje, čini mi se, ne idu na nerve samo stanovnicima Srbije, već i predsedniku Vučiću. Neću ponavljati svoja razmatranja o karijernim bitangama i interešdžijama - podsetiću samo da za takve ne bi trebalo da bude mesta ni u jednoj kalkulaciji kada je država u pitanju.

Ako želi napred, nova vlada, u saradnji sa predsednikom i uz blagoslov Skupštine, mora da napravi ozbiljan iskorak i jasno definiše mere koje će pratiti viziju razvoja. Ne treba tu previše mudrosti; treba samo volje i znanja da se stvari sprovedu u delo. Ako smo mogli pre 130 godina da šaljemo najbolje maturante u Francusku i Nemačku da tamo studiraju i nakon toga ih vraćali sa garantovanim pozicijama i dobrim uslovima za život i rad, možemo to da činimo i sada. Mnogo je to jeftinije i bolje nego da školujemo stručnjaka: lekara, tehnologa, inženjera, koji će nakon završenog fakulteta i postdiplomskih studija na teret budžeta da se otisne u Francusku ili Nemačku trbuhom za kruhom, jer je neki „uhleb“ zauzeo njegovo mesto po partijskoj, rođačkoj ili kakvoj drugoj zasluzi. Mnogo je bolje i da sada osposobimo i strateški koristimo resurse.

Nadam se da će barem u vezi sa ovakvim očiglednim stvarima moći da se ostvari saglasnost. Videćemo šta će Vlada preduzeti na strateškom planu: uspeh Vlade meri se i ostvarenjem vizije, a ne samo kratkoročnim merama. Posao opozicije je da kritikuje, ali i da doprinosi pri ostvarivanju ključnih državnih prioriteta; nemoguće je da je baš svaki potez za kritiku. Ulaganje u razvoj, kreiranje vizije, stvaranje boljeg društva i učvršćivanje pozicije regionalnog lidera zahtevaju ozbiljno promišljanje angažovanje. Ko ne podržava očigledno dobro, neka mu je prosto. Narod će postupke svakog aktera znati da odmeri na izborima.

Komentari (1)

Сале

10.07.2017 10:06

Џаба је то размишљање,овом народу лека нажалост нема,и бојим се да га никад неће бити.