Nije srećan zbog kuma: Tomislav Nikolić
Vladimir Živojinović
Nije srećan zbog kuma: Tomislav Nikolić

Vladimir Živojinović

Nije srećan zbog kuma: Tomislav Nikolić, Foto: Vladimir Živojinović

Kako bi dobili budžetski novac za kampanju, pretendenti na mesto šefa države moraju najpre da polože jemstvo u visini od 28 miliona dinara. Kako bi prikupili taj novac, dovijaće se kako znaju i umeju, a kako za “Alo!” tvrde spremni su da založe svoje stanove, kuće, ali i bubrege i druge organe!

Prema našim saznanjima najteže će biti onim kandidatima iza kojih ne stoji jaka stranka, jer će baš morati dosta da se pomuče kako bi osvojili više od jedan odsto glasova na izborima, kako bi od države dobili novac za kampanju i ne bi morali da joj predaju nekretnine ili svoje organe.

- Vodićemo kampanju sa minimumom sredstava, a verovatno ćemo, ako budemo povlačili sredstva iz budžeta, položiti nekretninu kao garanciju - priznaje tešku situaciju za “Alo!“ predsednički kandidat DSS-a Aleksandar Popović.

 

Banke daju garancije šakom i kapom

Na izborima 2012. godine, kada su zajedno bili parlamentarni i predsednički, stranke su, uglavnom, koristile mešovita izborna jemstva. DS koristila je isključivo bankarske garancije Razvojne banke Vojvodine, dok je SNS kombinovao uplate s računa stranke i privatnih firmi, odnosno pojedinaca. Garancije LDP-u dale su AIK banka i Razvojna banka Vojvodine. URS i SPS kombinovali su pare banaka, stranke i fizičkih i pravnih lica.641,8 milion dinara za kampanju Za finansiranje kampanje izbora za predsednika države, Ministarstvo finansija izdvojiće se oko 641,8 milion dinara. Polovina sume, odnosno 320,9 miliona dinara, biće raspodeljena ravnopravno među kandidatima, dok drugi deo ide favoritima koji prođu u drugi krug. Na izborima 2012. godine, kada su zajedno bili parlamentarni i predsednički, stranke su, uglavnom, koristile mešovita izborna jemstva.

 

U sličnom tonu, priča i predsednički kandidat i lider Aktivne Srbije Dušan Janjić.

- Mi se sada bavimo sigurnim glasovima, na osnovu njih radi se jedna mreža stranaka, grupa, pojedinaca koji bi to podržali, a potom ćemo kad se raspišu izbori i kada vidimo uslove u zakonu rešavati problem jemstva. U krajnjoj liniji za jemstvo čovek uvek može da položi ako treba i sopstvenu imovinu, odnosno nekretninu - kaže Janjić.

Na isti način jemstvo će pokriti i predsednički kandidat srpskog pokreta Dveri Boško Obradović

- Kao i za svaku kampanju do sada Dveri će se masimalno usresrediti na društvene mreže i na sredstva koja nam pripadaju iz budžeta, a ta sredstva ćemo povući na osnovu založene nekretnine - kaže Obradović za “Alo!“.

Ne voli „dosmanlije“: Vojislav Šešelj

Aleksandar Dimitrijević

Vojislav Šešelj, Foto: Aleksandar Dimitrijević

Marketinški stručnjak i analitičar Cvjetin Milivojević uveren je da će kandidati dobro razmisliti da li će se kandidovati i uzeti novac iz budžeta.

- Ko se iole ozbiljno bavi politikom neće za to jemstvo morati da prodaje bubrege i ostale unutrašnje organe. Ako veruju u to što su započeli da rade onda je logično da veruju da će preći jedan odsto. Svako ko je ozbiljno prisupio ne može da izgubi, a oni koji nisu ozbiljni ko zna. Neki uz skromniju kampanju mogu da zarade, od sredstva iz budžeta i od sponzora. Kada je reč o jemstvu svaki od kandidata ima neku nekretninu, ako veruje u to u šta veruje onda je logično da položi jemstvo na svoju nekretninu ne da upliću i zadužuje stranku i prijatelje, treba da idu sami. Ako kandidat veruje da ne može da pređe tih jedan odsto, onda nema razloga da se takmiči - kaže naš sagovornik.

Šešelj: Sreća, neću morati da prodajem telo na pijaci

Šef radikala Vojislav Šešelj kaže za “Alo!”, da radikali srećom imaju novac za kampanju.

- Stranka je štedela, štedela i imaćemo da pokrijemo celo jemstvo. Ne znam kako će ostali, ali ja nemam šta da kombinujem, da svoje telo i bubrege prodajem na pijaci ne bih neku cenu postigao - kaže on.

 

Komentari (9)

Mitke

08.02.2017 07:24

Sve smisljene lazi da uztalasaju jadni narod.

protivnik lazova i prevaranata

08.02.2017 08:43

Molim da mi neko odgovori da li ce Fondacija najmocnije domacice Dragice finansirati Nikolicevu ili Seseljevu kampanju .

Marko

09.02.2017 00:26

@protivnik lazova i prevaranata - HOCE UZ POMOC KARICEVIH UKRADENIH PARA ZATO SU MU I ZASTARELI PRESUDU

Teodora

08.02.2017 11:00

Tekst je budalaština,a vrhunac je "tomina fotelja"! Otkud "tomina fotelja"? Pa taj bolid se uvalio u predsedničku fotelju sticajem veoma nesrećnih okolnosti za Srbiju, iz te fotelje je još više upropastio i obrukao zemlju i narod proteklih godina. A ako je narod imalo inteligentan, ako išta razume izbaciće ga iz te fotelje i smestiti u zatvor sa sve ženom i sinovima, i ispitati im poreklo imovine koju je, uz pomoć te fotelje , stekao.

krajisnik

08.02.2017 17:25

@Teodora - Molim ove sto nalupase minuse da kazu sto tu nije istina. Teodora nije spomenula dobivenu diplomu ( ne kupljenu jer ta lopovcina nista ne kupuje). Da smo slozni kao Rumuni ta lopovska familija bi vec lezala u zatvoru ali bez stiropora.

Marko

09.02.2017 00:25

@Teodora - Ja da sam politicar uvek bi se plasio CAUSESKU SCENARIJA U RUMUNIJI

pazljivi osmatrac

08.02.2017 11:13

Od jutros NA JUTJUBU GDE SU DECJI CRTACI POJAVLJUJE SE VUCIĆ!!!Poceo je kampanju. Da li je dozvoljeno da se na decjim programima on reklamira?

Primus

08.02.2017 12:59

ЕВО ИМЕНА ЧЛАНОВА СОЦИЈАЛНО ЕКОНОМСКОГ САВЕТА СРБИЈЕ (Испред Владе), који ОДЛУЧУЈЕ ДА ЛИ ЋЕ СЕ УКИНУТИ КАЗНЕНИ ПОЕНИ ЗА ОДЛАЗАК У ПЕНЗИЈУ ПРЕ 65 ГОДИНЕ УЗ ПУН РАДНИ СТАЖ ОД 40 ГОДИНА... : 1.Александар Вучић, председник Владе Србије 2. Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања 3. др Душан Вујовић, министар финансија 4. Горан Кнежевић, министар привреде 5. Младен Шарчевић, министар просвете, науке и технолошког развоја 6. др Златибор Лончар, министар здравља

verica

08.02.2017 16:13

Svoje stanove zaloziti nece. Nego ce po starom dobrom demokratskom obicaju uzeti garancije od banaka. A posle kad ih ne vrate banke u stecaj , a pare vracamo svi mi.