Ljutnja Nervoza Stres Učenje Škola
Shutterstock
Ljutnja Nervoza Stres Učenje Škola

Shutterstock

Ljutnja Nervoza Stres Učenje Škola, Foto: Shutterstock

Na nacrt Zakona o osnovama sistema obrazovanja kojim se predviđaju novčane kazne za roditelje do 100.000 dinara, čija deca ne poštuju pravila škole, predstavnici prosvetnih sindikata imaju drugi predlog, a to je da učenici sami otplaćuju svoje nestašluke čim počnu da rade.

Predsednik Foruma stručnih škola Milorad Antić, objašnjava za “Alo!“ da predlog ministra prosvete Mladena Šarčevića nije loš, ali da je neizvodljiv s obzirom da većina roditelja jedva ima da preživi, a kamoli da izdvaja za kazne.

- Veliki broj dece, koja pravi probleme potiče iz siromašnih porodica, koje jedva uspevaju da potkrepe sopstvene potrebe. Nemaju ni detetu za kiflu da daju. U toj borbi za novac i opstanak, roditelji su vaspitni deo zapustili. Posmatrajući strukturu stanovništva, većina njih neće imati novca da plati iznose tih kazni, još ako učenik nastavlja sa nedoličnim ponašanjem sve će svoditi samo na plaćanje tih penala. Zato sam i razmišljao o merama koje će uključiti roditelje i decu, a koje će biti primenjive za učenike, u smislu da se smire, da ne beže sa časova, da se ne tuku i ne vređaju nastavnike - kaže Antić koji nam je do detalja opisao šta bi on uradio da je na mestu ministra.

Škola nasilje tuča vršnjačko nasilje

Profimedia

Škola nasilje tuča vršnjačko nasilje, Foto: Profimedia

Prema njegovim rečima, dete nema osećaj za novac dok mu tata plaća kazne, ali kada bi se sutra uzimalo iz njegovog džepa i te kako bi razmislilo pre nego što pobegne sa časa ili učini neku glupost u školi.

- Prvo bih, sklopio ugovor sa rodteljima i đakom, o tome šta se ne sme. Taj ugovor bi predviđao kazne, koje bi učenik morao da plati kada se zaposli. Odbijalo bi mu se od dela dohotka zato što je činio takva nedela i zlodela. Skidali bi mu po hiljadu, dve dinara mesečno, kao jedna vrsta kredita za to što je uradio tokom školovanja. Smatram, da sa tim saznanjem, neće smeti da pravi probleme. I sami roditelji će to znati, pa će im na to stalno skretati pažnju - ističe Antić.

Podestimo, prema nacrtu Zakona o osnovama sistema obrazovanja od 5.000 pa do 100.000 dinara roditelj će morati da plati ako ne upiše dete u predškolski program, ako ono ne ide u školu, ako ne prijave u roku od 48 sati da dete neće doći na nastavu. Takođe, ako u rok od osam dana ne opravdavaju njegov izostanak. Veći iznos iz roditeljskog novčanika, od 30.000 do 100.000 dinara, isteraće njihovo dete ako maltretira vršnjake, udara ih, vređa, omalovažava ili im ugrožava zdravlje. Ista kazna ih čeka i ako narušava ugled i čast druge dece ili nastavnika

Komentari (11)

Kako da ne

12.02.2017 09:04

Tako je i sa pravosnažno osudjenim kriminalcima, a oni u bekstvu sa migrantima u drugim državama. Ne pravite za..jebantsku državu.

Slaki

12.02.2017 09:29

Kakva glupost. Sindikati u prosveti su bezvredni, nemaju osnovnu svrhu sindikalnog organizovanja, sto i nije cudo s obzirom da su.placeni iz budzeta. Predsednici sindikata u skolama imaju uvecanje zarade od 12%. Pitanje predlozenih izmenaM zakona je kompleksno pitanje. Mozda nateraju roditelje da se sustinski bave svojom decom.

XXL

12.02.2017 09:30

Režim bi trebao to pitanje da reši sa MMF-om obzirom da savete dobijaju od njih. Ionako sve 'reforme' finansiraju kroz zaduženja, a ne ovako upali su u sopstvenu žabokrečinu. Šta kao građanin mogu da zaključim - DA NEMAJU POJIMA ŠTA RADE I KAKO DA REŠE PROBLEM. Toliko su se okomili na NOVAC građana da se sva politika u odnosu građani-Režim svodi na kaznenu. Da li će izglasati i uredbu ko ne doš'o na zakazane izbore platiće kaznu 100.000, a ko ne glasa i za našeg kandidata biće novčano kažnjen?

djordje1953

12.02.2017 10:08

svi ne valjaju samo su profesori dobri

vanja

12.02.2017 10:23

Gluposti!.......

Ratni veteran

12.02.2017 10:40

Ti mangupi se već sad opredeljuju za kriminal, sivu ekonomiju i ko zna šta. I kako mislite da im naplatite. Rumunima skidam kapu, oni što naume oni i urade. Mi smo pukli totalno. Nemamo više ni samopoštovanje ni bilo šta. Bagra nas vuče za nos svakoga dana a mi kao Pinokio. Nos raste a mi ćutimo. Kada bolje razmislim, nismo valjda ni zaslužili da nas drugačije tretiraju. I pozdrav "BORCIMA" od juče. Ne znam samo gde ja i kada ta bagra branila ovu zemlju. Verovatno su juče dobili ratne dnevnice.

Sindikat

12.02.2017 11:33

Ništa gluplje se ne može smisliti! Jadan je to Sindikat! A kad će to da se zaposle u našoj zemlji?! Roditelji i Centri za socijalni rad treba da preuzmu brigu o deci!

Пера Дон Кихот

12.02.2017 13:22

Казнена политика у Србији је у функцији регрутације подмлатка криминалних организација. како ће дете да постане квалитетан криминалац ако расте у породици уз којој има довољно пара, мама и тата запошљени, ... Па не може јер тада ће тата и мама да се трузде да више раде са дететом јер су неоптерећени борбом за егзистенцију. Сваки поштен криминалац ће поздравити казнену политику Владе Србије јер се база подмлатка за успостављену мрежу криминалних организација проширује.

baba

12.02.2017 14:47

Pa ta deca nece nikad ni raditi, jer u ovoj državi mogu raditi samo deca onih koji imaju novac.Tako da je to čista glupost!Bolje da se država pozabavi brigom o deci na drugi način a ne kažnjavanjem.

Pera

13.02.2017 02:23

Jedina sansa kojanje bila da se spreci nasilje u skoli je ocigledno propala. Prvobitni predlog je bio odlican. Roditelji bi zaista vodili racuna kako im se deca ponasaju jer svakog boli udarac po dzepu ma koliko para imao. Inace, problematicna deca su cesto deca bogatih i mocnih roditelja koji im cuvaju ledja i omogucavaju da se tako ponasaju

Joca

13.02.2017 07:52

He,hehehee...Kada se zaposle...Ma kako to lepo zvuči!