Američke diplomate javno demonstrirale pritisak na Srbiju
Alo!
Američke diplomate javno demonstrirale pritisak na Srbiju

Alo!

Američke diplomate javno demonstrirale pritisak na Srbiju, Foto: Alo!

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić juče nije odgovarao na naša pitanja u vezi sa diplomatskim skandalom. On nije želeo niti da prokomentariše naša saznanja, ali ni da nam da odgovor zašto izostaje reakcija Ministarstva spoljnih poslova.

Poslanik SNS-a Vladimir Đukanović rekao je za „Alo!“ da je u pitanju ozbiljan diplomatski gaf i ne isključuje mogućnost da su Amerikanci na ovaj način želeli da demonstriraju silu.

- Zgrožen sam činjenicom da niko od javnih ličnosti, nevladinih organizacija i navodno demokratskih medija ovo ne komentariše, a u pitanju je prvorazredni diplomatski skandal. Ovo se nije desilo ni u jednoj zemlji na svetu, bar ne tako javno, jer bi se svuda takva osoba odmah proglasila za personu non gratu - istakao je Đukanović i dodao da bi MSP trebao odmah da reaguje i pošalje protest.

- Nijedan diplomata nema prava da se na takav način meša u unutrašnja pitanja strane države, a kamoli da se svrstava na bilo koju političku stranu. Zamislite šta bi se desilo da je neki srpski diplomata u Americi učestvovao na protestu protiv Baraka Obame. Ne bih isključio, mada ne želim da ulazim u teorije zavere, da su Amerikanci na ovaj način želeli da demonstriraju silu u Srbiji. Hoću da verujem da je ipak u pitanju diplomatski gaf zbog koga bi službenici te ambasade morali da odgovaraju - zaključio je Đukanović.

Sa njegovim mišljenjem slaže se i politički analitičar Dragomir Anđelković, koji navodi da je ovo jasan pokazatelj da Amerika ne samo da podržava proteste, već možda stoji i iza njihove organizacije.

Za koga radi  ovaj čovek?

Tanjug/ Oksana Toskić

Za koga radi ovaj čovek?, Foto: Tanjug/ Oksana Toskić

- Iako očekujem da će oni pokušati da se opravdaju time da je u pitanju individualan stav pojedinih članova diplomatske misije i administracije, to svakako nije tačno. Mislim da bi Ministarstvo spoljnih poslova Srbije moralo energično da reaguje, jer sama vidljivost članova američke administracije i diplomatske misije na protestu nije bila slučajna - navodi on, dodajući da se na ovaj način šalje jasna poruka premijeru Srbije.

- Amerikanci na taj način šalju jasnu poruku Aleksandru Vučiću da mogu da prave još veće probleme i na taj način vrše pritisak na njega i zbog bliskosti sa Rusijom, podrške politici Republike Srpske i zbog mnogih drugih stvari - kazao je za „Alo!“ Anđelković.

Premijer Aleksandar Vučić kazao je, povodom protesta građana zbog rušenja objekata u beogradskoj četvrti Savamala, da ne vidi nikakav problem u tome dok su okupljanja mirna. „Sve dok su protesti mirni i demokratski, ne vidim u tome nikakav problem“, rekao je on, dodajući da su „svi mirni i demokratski protesti dozvoljeni“ i da pokazuju stepen demokratije u Srbiji. Upitan koji je konačni cilj protesta, Vučić je odgovorio da nije zainteresovan da zna. „Svi mogu da me ruše, ali na izborima, ako to građani dozvole, a novi izbori su za tri godine i devet meseci“, rekao je Vučić. Upitan da li je sa američkim ambasadorom Kajlom Skotom razgovarao o predstavniku te ambasade čiju su fotografiju sa učesnicima protesta objavili mediji, on je odgovorio negativno.

Kajl Skot

Vesna Lalić

Kajl Skot, Foto: Vesna Lalić

 

Skot: Samo su posmatrali

 

E, moj Saša...

Lider Pokreta „Dosta je bilo“ Saša Radulović juče je na društvenoj mreži Tviter postavio fotografiju naše naslovne strane, tom prilikom iznevši niz uvreda na račun dnevnog lista „Alo!“. „Da li su ovo novine? Da li je urednik ovog pamfleta novinar? Da li je pisac ovog teksta novinar? Istraživački?“, napisao je on. Interesantno je da se Radulović pronašao na naslovnoj strani, gde nije bila istaknuta ni njegova fotografija, a ni njegovo ime. Postavlja se pitanje šta je konkretno „zažuljalo“ gospodina Sašu Radulovića i zašto mu je zasmetalo to što je „Alo!“ otkrio da američki specijalac vodi proteste protiv premijera Vučića. Doduše, lider Pokreta „Dosta je bilo“ poznat je po vređanju, napadanju i omalovažavanju novinara.

Save

Komentari (19)

LIBIJA

28.06.2016 07:04

Dobro se zna ko u ovoj zemlji sve odlucuje i ko bi Dacicu dao znak da reaguje da je hteo.Umesto toga taj je juce na ispovest otisao u Americku privrednu komoru.Zaboravili su svesnoi ambasadora u Libiji i smrt nasih sluzbenika. Istraga bi pokazala ko je sve u zemlji bio povezan sa muckama i nezmislivom lovom koja se pravila tamo.Zato i nisu povukli ljude odande iako citav svet jeste.Mrcvare Marjanovice ,da zamaju plitkoumnike., dok dokaze i svedoke o sebi samima zatiru ili ,guraju pod tepih.

zr

28.06.2016 07:17

Što su se svi navrzli na malog debelog? Zar je greh što bi on rađe u Vladu nego u zatvor???

srbija

28.06.2016 07:32

Saša je pokušao da nauči lekciju: "napad je najbolja odbrana" ali traljavo. A nalogodavci i platise nikako da nauče da se pita ne pravi od otpada.

Goran

28.06.2016 09:56

@srbija - Prosto pitanje glasi - odobravas li to sto se desilo u Hercegovackoj, a sto je organizovala SNS ?

branko

28.06.2016 08:19

Sta ako Skot misli ako su politicari poslusnici, da narodu nista nije jasno. Ma diplomatski predstavnici bilo koje zemlje ako ucestvuju na ovakvom skupu da su samo "posmatraci", njihova uloga je ocita u pristrasnosti samim prisustvom "dajuci podrsku dogadjaju", zbog sopstvene uloge kao diplomate a ne obicnog gradjanina.

Pita

28.06.2016 08:40

Spremila nana pitu od kupusa,ako je neko za dorucak izvoli ..

zoran_milunovic@yahoo.com

28.06.2016 08:44

Pa zbog cega oni ne bi smeli da civilizovano prisustvuju . U cemu je problem ?

Goran

28.06.2016 09:54

@zoran_milunovic@yahoo.com - Zorane, nema problema, nego ga izmisljaju takvi poput Djukanovica, Andjelkovica i Vucica, jer je njihova stranka koja je VLAST to organizovala i sada to sve minimizuje i smislja neku predstavu za javnost sa izmisljenim krivcima, ali joj za to treba vremena, kao i u mnogim prethodnim slucajevima. Podseca cak na turske serije kada se neki lik lazno zrtvuje za krivca, a ovi mu obezbede porodicu dok on trune u zatvoru.

Marko

28.06.2016 11:33

@zoran_milunovic@yahoo.com - loooooool ha ha ha Evo zasto mi nikada necemo biti veliki narod bez obzira sto smo covecanstvu dali jednog Teslu. Izbori? ma nebitna stvar. Americka ambasada ce da ti kaze ko je dobar a ko los posto ti to ne znas.. Ps. Ne volim SNS rezim ali posle rata 90tih posle bombardovanja 99te posle otimanja KiM-a i 5 oktobra ameri su zadnji sa kojima bih marsirao protiv SNSa

Sasa

28.06.2016 09:26

Dacic ogrezo u kriminalu nije reagovao ni na smrt svoja dva sluzbenika ,kod njega sve prolazi dok mu stizu KOFERCICI

Goran

28.06.2016 09:50

On vodi proteste??? Jeste li vi svesni sta pisete? Ja i 99 posto obicnih ljudi idemo na proteste JER JE SNS ORGANIZOVALA S POZICIJA VLASTI TO STO JE ORGANIZOVALA U Hercegovackoj. Rusenje, vezivanje, cutanje policije... I vi to znate. Ne dolazimo zbog Amerikanaca ili marsovaca nego zbog onoga sto se tamo DOGODILO, a Vucic i njegovi idolopoklonici kao Djukanovic i Andjelkovic to NAMERNO I SVESNO PRECUTKUJU. Svi znate da cak ni Mali nije mogao da donese te odluke na svoju ruku. Pametnom dosta.

voja

28.06.2016 13:58

@Goran - sto se ne bunite protiv nezaposlenosti i uslova rada? Bas vas briga za Savamalu

Goran @ Voja

28.06.2016 15:30

@Goran - Vojo, nije opozicija vlast. Znas i sam. Vlast je vlast, odnosno SNS. Njima treba da se obratis za problem nezaposlenosti, a ne meni ili opozicionim strankama. Ovi protesti nisu zbog nezaposlenosti. Inace, potpuno se slazem s tobom da je NEZAPOSLENOST kljucni problem Srbije i takodje priznajem, barem tako mislim, da nijedna stranka NE ZNA i NE UME da ga resi. Nisu znali SPS, JUL i SRS, nije znao DOS, ovi iz SNS tek nemaju pojma. Ne vidim da ce bilo koja ikada da resi nezaposlenost.

PSSSST,SPAVAJ BOTE MOJ

28.06.2016 10:11

Nemojte samo da budite one kukavne ,nesnadjene botove da im dajete direktive da vas brane .Ukopavaju vas i brukaju/ako je uopste moguce da na postojecu bruku i moze da se doda/..

nedoumica

28.06.2016 11:59

@PSSSST,SPAVAJ BOTE MOJ - KO NAOVIOJ SETNJI "PREDSTAVLJA" AMERIKU?JEDAN PRIPADNIK LAZNOG IZABRANOG NARODA I JEDAN BALIJA? OVO NIJE PROBLEM SRBIJE VEC AMERIKE..KO VAS AMERIKANCE PREDSTVALJA I VAMA VLADA?KO U VASE IME SHENLUCHI?

qur

28.06.2016 13:31

Radulovicu je dosta kilo ili bar milion...

goran

28.06.2016 15:16

A zasto ne proterate ambasadora, njegovog pomocnika ili ko je vec ucestvovao ?! Zato sto ste svi vi na vlasti, kao i oni u opoziciji sluge zapada! Gazde vas drze na oku i uzici! Hajde pokazite da niste, proglasite ambasadora personom non grata! Skandal je najveci to sto premijer nista ne preduzima povodom ovoga, vec HRABRO cuti! Ne sme, prepao se!

Nobody´s Fool

28.06.2016 15:30

Zašto od Dačića očekujete da išta uradi kada je sve to Vučić ("jaki lider" iz jednog od vaših članaka pre dan-dva) trebalo da obavi na jučeranjem ručku sa Amerikancima ? Dovoljno je bilo da se nagne desetak santima i zapeva na uvce svome omiljenom Skotu.

pokvaren alarm

28.06.2016 21:43

O kakvim pritiscima zbog saradnje sa Rusijom je rec?! Otvara li se ruska vojna baza u Srbiji, dobijamo li S-300, potpisujemo li sporazum sa ODKB ili mozda raskidamo ona 3 skoro potpisana sa NATO? Doduse kad im das saku oni traze i ruku, nikad dosta ustupaka i dokazivanja americkim gazdama.