Ivica Dačić
Profimedia
Ivica Dačić
Ivica Dačić, Foto: Profimedia

Do 12. oktobra znaće se da li će se prijem Kosova naći na dnevnom redu Izvršnog saveta a do 21. da li će dobiti većinu u tom telu gde je od 58 članica 23 priznalo nezavisnost Kosova.

"Očekuje nas velika borba jer se vrši veliki pritisak od strane zapadnih zemalja na one zemlje koje nisu priznale Kosovo da ne glasaju protiv. Ovde se ne računaju uzdržani, već samo za i protiv i od toga prosta većina", rekao je Dačić u izjavi RTS-u.

Ukoliko dobije prostu vecinu Izvršnog saveta, Kosovo će morati da se izbori i za dvotrećinsku većinu u Generalnoj skupštini gde ne postoji pravo veta a glasovi uzdržanih se ne racunaju.

Ministar Dačić napominje da Srbija sada svima objašnjava da je pokušaj da Kosovo bude primljeno u Unesko ozbiljan udarac na našu zemlju.

"Ovo nije obicna organizacija, ovo je teško pitanje za srpsku državu i narod, jer udara u sam identitet i suštinu postojanja našeg naroda. Ovde je rec o srpskoj patrijaršiji, tu je nastala srpska crkva i državnost, ako će to biti kosovska kulturna baština onda je to udarac na identitet Srbije i naroda. Mi ćemo uraditi sve što možemo", rekao je Dačić.

On je ponovio da bi prijem Kosova u Unesko bio apsurdan isto kao i prijem Islamske države u tu organizaciju, jer ne mogu da štite srpske spomenike oni koji su ih, ne tako davno, uništavali.

Komentari (1)

mile

08.10.2015 00:04

ceka nas prava borba nabavljajte oruzje od rusa zadnji je cas