Ivica Dačić
Profimedia
Ivica Dačić

Profimedia

Ivica Dačić, Foto: Profimedia

Govoreći o referendumu u Republici Srpskoj (RS), Dačić je naveo da bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović sada govori o referendumu u RS, a njegova stranka je 1991. organizovala referendum u Sandžaku.

"Međunarodna zajednica nije lila suze nad tim referendumom kao sada zbog RS", rekao je Dačić.

Oni su godinama bili protiv Dejtonskog sporazuma i tražili promenu jer je prevaziđen, a sada RS odjednom krši Dejtonski sporazum, rekao je Dačić i pitao šta je sa ostalim odlukama Ustavnog suda navodeći primer da u Mostaru godinama nema gradonačelnika zbog odnosa muslimana i Hrvata.

"Potrebno je da se okrenemo stabilnosti i dijalogu", poručio je Dačić.

Što se tiče ujedinjenja Kosova i Albanije, Dačić smatra da je odlično što se pojavilo to pitanje jer o tome govorimo već 20 godina - da je ujedinjenje Kosova i Albanije suština njihove politike.

Tamo ne žive dva naroda nego jedan narod, rekao je Dačić i dodao da nisu Kosovari narod nego Albanci koji žive na Kosovu.

On je podvukao da odlično što se to pitanje pojavilo da međunarodna zajednica vidi da smo bili u pravu i dodao da dok im neko ne namigne sa Zapada, to sigurno neće organizovati.  

Kada je reč o predstojećem referendumu u Mađarskoj o kvotama za razmeštanje migranata u zemljama EU, Dačić je rekao da je to važno pitanje za Srbiju.

Srbija je nalazi između Turske u kojoj ima i najviše migranata, Grčke i Bugarske koje su članice EU, ali kroz koje prolaze migranti, Mađarske koja je izgradila zid, kao i Austrije koja nema zid, ali se slično ponaša, kao i Hrvatske i Slovenije koje se ugledaju na Austriju, naveo je Dačić.

On je istakao da je Srbija prinuđena da traži rešenje u skladu sa onim što urade zemlje koje su severnije ili zapadnije od nas na balkanskoj ruti.

"Na kraju nije ni toliko ni važno šta mi mislimo o tome, doćićemo u situaciju da ćemo morati da primenjujemo određene mere. Iako je premijer rekao da nećemo da gradimo zid, sa druge strane ne možemo da trpimo najveću žrtvu i štetu", naveo je Dačić.

On je podsetio da je prošle godine 700.000 ljudi prešlo preko teritorije Srbije, kao i da je ove godine ta cifra već prešla 100.000, a da u Srbiji trenutno ima između 5.000 i 7.000 migranata što je na granici onoga što država može da podnese, dodavši da sve preko toga zahteva vanredne mere.

Ministar je napomenuo da tu više nije reč o izbeglicama, nego o migrantima, jer ih je naveći broj trenutno iz Afganistana, zatim Pakistana, a Sirija više nije zemlja iz koje najviše dolaze.

Dačić je dodao da je zato to bitno šta će se dešavati u narednim danima, a posebno kada je reč o sudbini dogovora EU i Turske.

Upitan da prokomentariše predstojeće izbore u susednim zemljama, kao i mogućnost da situacija "ode u desno", Dačić je rekao da je najbitnije od svega, bez obzira na političku opciju, da li su svi oprdeljeni za stabilnost u regionu.

Sa strane Srbije postoji konstruktivan pristup i rešavanje svih otvorenih pitanja dijalogom, istakao je Dačić i dodao da tim otvorenim pitanjima ne mogu držati Srbiju vezanu za prošlodst, a da ne gelda šta je u sadašnjosti i budućnosti.

"Sve zavisi od toga ko su lideri i da li oni žele i imaju političku volju da forsiraju politku regionalne stabilnosti", ocenio je Dačić.

Ministarstvo spoljnih poslova nikad nije davalo izjave koje su podsticale probleme, mi smo samo reagovali na razne akte i izjave koje su bile suprotne interesima Srbije i srpskog naroda, naveo je Dačić.

Prema njegovim rečima, izbori u regionu ne mogu utiču na političku stabilnost u Srbij, ali ona je važna i u drugim država u regionu, kao što je i za samu EU bitna stabilnost balkanskog regiona.

Komentari (1)

Primus

30.09.2016 12:57

a štooo..?? izgradiste ih ti i Vučić i ostala bratija i sve fabrike, investicije, pruge,puteve napraviste tamo uz graničnu liniju sa Bubanj Potokom.. vreme je da se odvoje i oni i Beograd vaš us rani... hajde u p.m.