Devojka i banana
Profimedia
Devojka i banana

Profimedia

Banana srednje veličine sadrži oko 422 miligrama kalijuma, Foto: Profimedia

LOŠ RAD SRCA

Nedostatak kalijuma direktno utiče na srce jer dobar krvni pritisak zavisi od njega. Ljudi kojima fali ovaj mineral obično pate od preskakanja ili neujednačenog rada srca.

NEUTOLJIVA ŽEĐ

Ako ste žedni čak i kada pijete litre i litre vode, a uz to imate teškoće s mokrenjem, verovatno vam fali kalijum. Zbog toga pate bubrezi, koji teško izbacuju toksine putem mokraće.

STALNO STE UMORNI

Ovo je najčešći simptom nedostatka kalijuma, jer je važan izvor energije.

PROBLEMI SA KONCENTRACIJOM

Nedostatak kalijuma utiče i na neurološku aktivnost, što znači da osobe koje ga ne unose u dovoljnoj meri pate od teškoća sa koncentracijom, stalno su zbunjene i kao da u glavi imaju izmaglicu.

STALNI GRČEVI

Kako je digestivni trakt povezan sa neuronima, mali unos kalijuma oslabljuje sistem za varenje. Samim tim, ni creva ne rade kako treba.

Gde to ima kalijuma?

Verovatno ste čuli da su banane dobar izvor kalijuma, što je tačno. Ova ukusna voćka je odličan izbor ako želite da unesete kalijum, jer banana srednje veličine sadrži oko 422 miligrama ove važne materije. Ali banana nije jedini način da organizmu podarite potrebne količine kalijuma. A nije ni najbolji! Pročitajte koje namirnice sadrže više kalijuma od banane.

Slatki krompir

Ova ukusna namirnica puna vitamina sadrži čak 542 miligrama kalijuma u jednoj porciji!

Beli pasulj

Napravite čorbu, poslužite beli pasulj kao prilog. Kako god da ga pripremite, odlično je, jer je pun kalijuma. U samo 90 grama belog pasulja nalazi se neverovatnih 502 miligrama ovog dragocenog minerala.

Avokado

Sa svakim avokadom unesete dragocenih 487 miligrama kalijuma.

Jogurt

Ako želite da imate zdravu užinu, nećete naći bolju hranu od zdravog, osvežavajućeg jogurta. Kroz standardnu porciju od 250 mililitra obezbedićete sebi 579 miligrama kalijuma.

Spanać

Navalite na spanać jer se u 220 grama ovog zdravog povrća nalazi neverovatnih 839 miligrama kalijuma! Stavljajte ga u salatu, pljeskavicu, napitak... Izaberite jedan od mnogo načina i konzumirajte spanać redovno.