Da li treba uvek prati jabuke pre konzumacije?

Shutterstock
Čini se kako nema razloga za brigu jer jabuka izgleda tako čisto i sjajno, međutim ovo je daleko od istine. Na jabukama se nalazi talog bakterija i pesticida koji mogu izazvati (ozbiljne) zdravstvene probleme, piše Fini recepti.
Od berbe do vašeg doma, jabuke prolaze dug put tokom kojeg mogu doći u kontakt s raznim patogenima i potencijalno opasnim mikroorganizmima. Među najopasnijima su ešerihija koli, salmonela, listerija i norovirus, koji mogu podstaknu razne zdravstvene probleme od prolieva pa sve do zastoja bubrega i infekcije urinarnog trakta, prenosi Aura.ba.
No patogeni nisu jedini problem – tokom berbe jabuke padaju na zemlju i mogu da dođu u kontakt sa životinjskim izmetom.
Nemojte misliti da su organske jabuke imune na ove bakterije – zbog svoje hrapavije površine bakterije mogu još lakše doći do unutrašnjosti vaše jabuke.
Dobra vest glasi da još uvek nisu zabeleženi slučajevi u kojima se neko razboleo zbog bakterija na jabukama.
Takođe, ako ste u žurbi lagano brisanje jabuka maramicom ili krpom treba biti dovoljno, ali preporuka je da uvek (kada možete) operete sve poljoprivredne plodove pre njihove konzumacije.

Komentari (1)
kliker
06.07.2017 19:16
ma kakvo bre pranje i brisanje,samo ljustite i to sto deblje pa bre i po 36 puta ih prskaju pa zaliju voskom,to ne moze nicim da se opere,danas ne postoji nista zdravo a da izgleda normalno,one domace ''neprskane''jabuke su samo zvaka,one samo nisu dovoljno poprskane pa su zato bolesne od gljivica,kako jabuka raste sa peteljkom gore kad se poprska jabuka kroz peteljku upije sav otrov unutra,a ako je ne poprskas ima da propadne jos na drvetu,zacarani krug jel da