Pakovanje jaja
Shutterstock
Pakovanje jaja

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sigurno ste primetili kako neka jaja ogulite bez problema, a druga, iako su bila u istoj kutiji, vam zadaju toliko muke da vam presedne jelo.

Da bi izbegli takva neugodna iznenađenja, dok se kuvaju u vodu dodajte kašićčicu soda bikarbone. Starija jaja su više bazna i zato se ogule lakše, ali kod svežih je obrnuto, pa dolazi do problema sa uklanjanjem ljuske. Soda bikarbona će povećati baznost i kasnije ćete ih oguliti bez ikakvih problema.

Ako ne znate koliko su jaja stara, pokušajte ovaj trik - stavite ih u vodu i pogledajte kako se ponašaju. Ako potonu na stranu (u vodoravnom položaju), tada su vrlo sveža. Ukoliko potonu, ali stoje vertikalno - tada su savršena za kuvanje. Jaja koja isplivaju su stara, piše "24 sata".

Zagrevanje jaja pre stavljanja u vruću vodu dobar je trik protiv pucanja. To možete uraditi na dva načina - tako da ih izvadite iz frižidera i ostavite da postignu sobnu temperaturu ili ih stavite u toplu vodu iz slavine na nekoliko minuta. Naime, ekstremna promena temperature glavni je uzrok pucanja ljuske kod kuvanja.

Ako želite da dobijete tvrdo kuvana jaja, najsigurnije ih je staviti u hladnu vodu i tek tada početi sa kuvanjem. Šanse za pucanje ljuske tada su vrlo male.

Želite li da dobijete jaja sa mekanim žumancem unutra, tada ih kašičicom polako stavljajte u vruću vodu i merite vreme. Zavisno o veličinu jaja, trebaće vam oko tri minuta.

Pazite da su sva jaja potopljena kada ih kuvate jer inače neće biti jednako kuvana. Takođe, ako jaja prekuvate, tada će ona oko žumanca biti zelenkaste boje, a belance će biti gumenastije.

Nakon kuvanja ubacite jaja u hladnu kupku - u hladnu vodu ili u hladnu vodu u koju ste ubacili kockice leda. I to pomaže kasnijem lakšem guljenju.

Ako želite da dobijete kajganu u ljusci, tada jaja dobro promućkajte pre kuvanja. Ovu metodu pripreme zovu i "zlatnim jajetom" jer unutrašnjost ima jednoličnu žutu boju.

Komentari (1)

nedjo

01.01.2018 01:51

ja preneo komšinici ovo oko jaja