Salmonela
Shutterstock
Salmonela

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zato nije zgoreg podsetiti kako uvek treba biti na oprezu kada rukujemo mesom i jajima. Pre svega, treba se upoznati sa tom bakterijom.
- U hrani imamo dve grupe bakterija - nepatogene, koje dovode do fermentacije hrane, i patogene koje su uzročnici trovanja, a među njima je i salmonela - objašnjava dr Sandra Milosavljević.

Kako ona dalje objašnjava, postoji oko 2.200 tipova salmonele, koje mogu biti uzrok trovanja hranom. Ova bakterija, inače, potiče iz creva ptica i životinja, a do ljudi dospeva putem kliconoša, odnosno zaraženih ljudi koji rukuju hranom, zatim putem inficiranog mesa i mleka, putem jaja i živine, ali i insekata i glodara.

- Inkubacija traje od 3 do 36 sati, pa tako, čim nešto unesete u organizam, možete da pretpostavite gde ste zaraženi. Simptomi salmoneloze su grčevi u stomaku, dijareja (nekada i krvava), visoka temperatura, mučnina i glavobolja - objašnjava dalje dr Milosavljevićeva.
Zato je izuzetno važno da dobro termički obradite meso i jaja, da izbegavate sumnjiva mesta sa brzom hranom i da naročito vodite računa pri pripremi hrane za mališane.

- Roditeljima uvek skrećem pažnju da dobro paze šta daju deci - dakle, nikakvi sladoledi i kolači od živih jaja, kao i da dobro obrade meso. Osim toga, znamo da bakterijama pogoduje toplo i vlažno mesto, pa je važno da hranu držite u frižideru - zaključuje dr Sandra Milosavljević.