Čupav hleb
Privatna arhiva
Čupav hleb

Privatna arhiva

Čupav hleb, Foto: Privatna arhiva

Za ovaj recept potrebno vam je:

100 g speltinog brašna, plus za radnu ploču

50 g ražanog brašna

50 g ječmenog brašna

2-3 kašike lana

2 kašike maslinovog ulja

prstohvat morske soli

2 kašičice praška za pecivo

200 ml vode

Priprema:

Pomešajte brašno, lan, ulje i vodu. Pokrijte činiju i ostavite smesu da stoji. Što duže, to bolje, zavisi od vašeg ritma. Kada smesa odstoji, dodajte so i prašak za pecivo i sve dobro umešajte u testo. Onda na radnu ploču stavite malo brašna i domesite hleb, ali ne u bukvalnom smislu. Ne treba da se baš mesi, već da se nekoliko puta prevrne po brašnu toliko da ne bude lepljiva smesa.

Ako se previše mesi, bude tvrd i suv kada se ispeče. Možda je bolje da to ne radite na radnoj ploči, već direktno na papiru za pečenje, pošto smesa može da ostane žitka, pa može da se pocepa dok je prenosite u pleh. Mada ni to nije problem. Samo je zalepite ponovo i malo prevrnite po papiru. Zato će ostati sva „čupava”, rustična.

Stavite pleh u rernu i pecite od 30 do 40 minuta na 220 stepeni. Ja sam namerno pravila tanju veknu kako bi se kraće pekla.

Pročitajte i: