Radmila Briza
Dejan Briza
Radmila Briza

Dejan Briza

Radmila Briza, Foto: Dejan Briza

Sećate se? Tako smo, reklo bi se, u prošlom životu, uživali u paradajzu. I to kad mu je bila sezona. Majke su čekale da se prve ture rasprodaju jer je, kako su mudro zborile, „taj prvi uvek prskan“.

Ne znam šta bi sad rekle da iseku ova čudovišta koja su kupile u dućanima iz čijih utroba, kao u horor filmovima, izranjaju zelene klice! Ogavno je i da gledate tako uništeno rajsko povrće, a kamoli da ga jedete!

Horor paradajz, o kome je "Alo!" juče pisao, sablaznio je Srbiju. To čuđenje i iščuđavanje bilo je čisto foliranje jer odavno znamo da jedemo hranu koja nas ne hrani, već truje, koja je puna hormona, antibiotika, pesticida.

Naravno, razlog za sve to je profit proizvođača. A mi, poslušni kao jaganjci, praznimo novčanike, plaćajući to, umesto da masovno bojkotujemo takve plodove!

Priznajem, domaći paradajz nisam pojela godinama do prošlog leta u jednoj čuvenoj srpskoj banji. Kupovala sam ga na pijaci i jela po celi dan. Osim što mi je ponovo njegov sok curio niz bradu, uz njegove vitamine i minerale gutala sam davne dane svog detinjstva.

Sad smo stigli dotle da smo uništili sve što smo imali, a posebno mogućnost da sa plodnih srpskih oranica beremo zdrave, jedre plodove, što je sad neka druga priča.

Glavna je da smo prošle godine uvezli ukupno 25.028 tona paradajza iz Albanije, Makedonije i Turske! Kao da nam se Srbija prostire po čistom kamenu bez pedlja crnice, gde bismo uboli barem jedan struk tog povrća! Sramota!

I još nešto. Domaći proizvođači kukaju da su uništeni uvozom paradajza. I ništa dalje od toga. Pametnom dosta!

Komentari (3)

Bojan

12.04.2018 06:12

Pa ti kad primis platu seti se tih proizvodjaca pa ih obidji u bilo kojem selu. Kupi od njih a ne na pijaci tamo su ionako sve nakupci. I uvek pomisli kako cetvoroclana porodica na selu koja radi od jutra do sutra ne moze da zaradi tvoju platu.

priznajem da ništa ne razumem

12.04.2018 09:37

@ Bojan... Pravo zboriš, al' vidiš da ima mnogo onih koji ne misle kao mi. Pobegli iz sela, ostavili imanja, rade za 200€, kukaju što su sluge strancima i jedu tuđ otrov. Srećno!

Stavro

13.04.2018 18:50

Pa dobro jutro! Ne treba se sećati "prošlog života", niti kako su naše majke kupovale. Možda samo otići nekih 6 godina unazad, a to se odnosi i na sve drugo što je propalo u ovoj nesretnoj zemlji. Zašto nesretna? Zato što ima koga ima na vlasti. I zato što sluđen narod i dalje glasa za isto. Laku noć (neće biti laka)!