Porođaj
Marko Đoković
Porođaj

Marko Đoković

Foto: Marko Đoković

 Pravi mesto do sebe na uskom tvrdom krevetu. Kaže da su joj već uradili sve što je neophodno - pregled, merenja... i može da se porodi prirodnim putem. Oko pola tri je po podne. Došla je brzo u GAK „Narodni front” jer je, kako kaže, osetila bolove. A i trudnoća je gotova - 39. nedelja od maksimalnih 40 koliko bi trebalo da traje. Kucnuo je čas da upozna tu malu devojčicu koju je dosad nosila u stomaku.

Pokušava da nađe udoban položaj. Ima kontrakcije. Na 10 minuta, kaže. Kako koja naiđe, stomak joj se stvrdne i ona prestaje da priča. Neizvesnost koja joj u narednim satima predstoji oduzima joj mir.

- Ovo mi je druga beba. Imam sina od pet godina. Pa ne znam da li se plašim. I da i ne. Trudnoća je protekla uredno. Uradila sam sve neophodne analize i testove. Pokazali su da smo beba i ja dobro. Ostaje još samo da preguramo porođaj - priča ona dok se malo izvija jer je naišla još jedna kontrakcija.

Kaže da neće epidural. Želi da sve bude prirodno.

- Prvi put sam se brzo porodila. Za tri sata. Nadam se da će tako biti i sada. Upravo sam bila na CTG-u, aparatu koji je pratio tonove bebe, i - devojčica je sasvim dobro - rekinuše tada Mariju u pričanju jer su došli da je odvedu do porođajnog kreveta. Legla je tačno u pola četiri. Istog momenta Mariji su stavili braunilu kroz koju joj polako u venu kaplje takozvana stimulacija.

Dr Radomir  Aničić,  ginekolog - akušer

Marko Đoković

Dr Radomir Aničić, ginekolog - akušer, Foto: Marko Đoković

 

Najveće porodilište na Balkanu!

Dr Radomir Aničić navodi da u „Frontu” dnevno bude do 35 porođaja, od čega je oko 20 odsto carskih rezova. - Naše porodilište je najveće na Balkanu. A sada su tu tri ginekologa, dva specijalizanta, glavni dežurni za celu kliniku prof. Miković, ginekolog na prijemu trudnica, anesteziolog, neonatolog na odeljenju, kao i brojne babice. Dakle, naše trudnice postaće majke na najsigurniji i najbezbedniji način - naveo je on.

- Otvorena je tri prsta, odnosno tri centimetra. Do porođaja može da prođe i do sedam sati. Dobija hormon oksitocin, koji skraćuje porođajno vreme. Pored nje je i CTG aparat, koji preko traka na stomaku meri bebine otkucaje srca i jačinu kontrakcija. Marija neće epidural i očekujem da će kod nje porođaj proteći bez problema - objašnjava za „Alo!” dr Radomir Aničić, ginekolog-akušer u porodilištu.
Osim Marije, u tom trenutku u porođajnim boksovima bile su još tri žene, a Marijino mesto u pripremi zauzela je još jedna Marija (32), kojoj je ovo deveta trudnoća. Preplašena je jer je dobila kontrakcije u 35. nedelji iliti osmom mesecu. Kaže da joj nadu uliva to što je prof. dr Željko Miković, načelnik odeljenja za visokorizičnu trudnoću, trenutno dežuran.

- On je spasao mene i sina na prošlom porođaju. Da ga tada nije bilo, ne znam da li bismo sada pričale - priča Marija brišući suze i nastavlja:

- Plašim se. Ranije su krenule kontrakcije. Spustili su me u porodilište. Ne znaju još da li će da me porađaju. Pokušavaju lekovima da zaustave sve to kako bi beba bila u stomaku barem 36 nedelja - kaže ona.

U međuvremenu, porođaj prve Marije napreduje. Oko 16.30 bila je otvorena već šest prstiju. Kontrakcije su sada jake. Marija se već čuje kako doziva doktora jer je boli. Ali tu nema pomoći. Dr Aničić kaže da je trenutno popunjeno 50 odsto kapaciteta porodilišta - „mirno popodne”.

 

- Sala za hitne carske rezove je odmah tu. Potpuno je spremna. Minut do dva treba nam da se svi spremimo, ako, nedajbože, nekoj ženi zatreba ta vrsta intervencije - priča on.

Vraćamo se u porodilište. Marija već glasno jauče, dok je druga vraćena na odeljenje. Stale su joj kontrakcije.

- Izlazi! Zovite doktora! - viče Marija iz svog boksa. Za tri sekunde svi su oko nje. Tačno je 17.10 časova. Marija se napinje iz sve snage. Nastavlja da viče. Sad već vrišti dok se devojčicina glava polako pomalja iz porođajnog kanala. Ginekolog pravi makazama minimalni rez na međici. I devojčica je tu! Glasno plače. Stavljaju je majci na grudi. Spretne ruke seku pupčanu vrpcu.

Potom bebu nose na prvo kupanje. Širom otvorenih očiju gleda svet na koji je stigla. Mere su joj tri kilograma i 48 centimetara dužine. Povijaju je, kače brojeve i podatke na ručicu i pelenu. Isti su kao i Marijini. Ekipa „Alo!” nije joj odolela! Dok se meškoljila u našem naručju, poželeli smo joj dobrodošlicu na ovaj svet. Tada je već Mariji izašla i posteljica. Bila je cela, te nije bilo potrebe za bilo kakvom intervencijom. Dok je ona zadovoljna konstatovala da je „sve brzo i lako prošlo”, dr Aničić nas ispraća rečima da smo upravo gledali školski primer prirodnog porođaja.

Komentari (18)

DA

09.10.2016 21:28

Hvala Bogu na lepom i dobro napisanom tekstu koji promovise nesto najbolje i najlepse sto u ovom gradu moze da se desi.Nadam se da ce sve mame i bebe biti dobro. Slobodno idite ponovo u neko od porodilista ili medju trudnice koje tamo duze borave, Ne sastoji se zivot samo u tome sta je smislio premijer i hoce li on ovu sto ga molii i pritiska kandidovati za predsednika, Spasite nas malo pricama o obicnim ljudima koji rade nesto lepo i vredno za ovaj svet ili barem sopstveni zivot i porodicu.

ognjena

09.10.2016 22:43

@DA - Mene je porodio dr. Anicic dva puta i za ovo porodilist, babice i njega licno imam samo reci hvale, jer u trenucima porodjaja i nakon toga, je ta briga mozda i naj bitnija,..ali na zalost nisu i ostala nasa porodilista sa istim tretmanom prema trudnicama! Svaka cast ekipi na odabiru teme

Majstoreeeeeeeee

09.10.2016 23:27

@DA - Bravooooo

marija

09.10.2016 22:38

Kako to moze biti prirodni porodjaj kad bez ikakve porebe daju indukciju ne bi li ubrzali porodjaj??? Zasto je uradio epiziotomiju ako je dete tesko samo 3kg??? Doktor neka nauci sta je prirodni porodjaj.

Helenaa

10.10.2016 01:34

Ja sam se porodila u Betaniji prirodni porodjaj mada mi je bio zakazan CR zbog zdravstvenih razloga.. Moja doktorka tad nije bila tu i neki drugi doktor je odbio da me porodi na CR jer kaze da je sve kako treba i da nema potrebe. Kontrakcije su mi pocele u 36 nedelji i bile su blage. Ja sam se setala a bila otvorena 5 cm nisam ni znala i na kraju su mi ubrzali porodjaj zbog slabih kontrakcija i posle 2 sata ja se porodim ali vakuumom jer nisam osecala da treba da guram i ako beba vec krenula.

karmen

10.10.2016 09:29

@Helenaa - Hvala ekipi novinara jer je zena koja se porodila imala himan tretman! Fini su Oni dok ih gledate i snimate. Inace su uzasni mesari koji mahom ne zasluzuju ni da im se nazove -Dobar dan! Milosnu im koruptivnu majku!

DA

10.10.2016 06:03

Koliko mi se dopao tekst, dva puta moram da ga pohvalim.Kada bisre vi znali koliko je ljudima muka od polusveta,profuknjaca,skorojevica,pevaljki,radodajki i novokomponovanih politicara bez pokrica,vi biste svakoga dana dali ovako neki prilog ili slikali bar babu koja nesto lepo ume da umesi ili dete koje nesto ume da nscrta,dobro vozi bajs,bord...Bilo sta,makrar naivno ,obicno i prozaicno. Medijsko nebo je blokirano onim sto ce da odluci tesko,njegovim ulizicama i sabanimai u sopingu.

danijela

10.10.2016 07:36

Zao mi je sto ekipa Alo novina nije bila na mom porodjaju da vidi strucnost osoblja Narodnog Fronta. Prvo dete sam rodila na carski rez jer su nastale komplikacije tokom porodjaja, u Narodnom Frontu i drugi porodjaj zapocinju prirodno. Cekaju do zadnjeg momenta spasavaju mene jer sam mnogo krvarila a za bebu kazu da mozda nece preziveti a mi smo mladi imacemo jos dece.Beba se mnogo namucila jedva je prezivela ima cerebralnu paralizu,sada joj je 5 ipo god.ne govori,ne hoda.

bajadera

10.10.2016 08:57

@danijela - isti slucaj moj sin ima sad 17 godina ne hoda ne govori reci nemam

DA

10.10.2016 08:18

I da znate ,velika je stvar kada bebicu koja tek stize na ovaj svet prvo u ruke prihvati i bude joj u blizini neki dobar i plemenit covek kakav je ovaj doktor, Godinama toboz kroz salu pricam klincima da se medju njima vidi razlika jer je samo jedan imao srecu da prvo u zivotu sretne naseg najdivijeg doktora profesora Ljubica..Eto on bi mogao da vam osvetli aspekt visokoriznih trudnoca,naucnih dostignuca,.naslednih bolesti,nacinima da se mnogo toga izbegne,prevenira i leci.Edukujte narod.

Maja

10.10.2016 09:22

Dobro sad mali podizemo narodni front do nebesa. Ok, nisam se tu porodila pa ne mogu da sudim. Tu sada zivim i svakog data prodjem ispred porodilista najmanje 5 puta. Ono sto vidim kroz te resetkaste prozorcice se ne poklapa sa pricama koje ovde citam. Par zena pricaju o porodjaju.. hmmm, znam dosta njih koje su se tu porodile ali de ne hvale bas.

katarina

10.10.2016 11:17

Porodila sam se u frontu i lezala dva meseca pre toga na odelenju za visoko rizicne trudnoce i dugujem veliku zahvalnost Dr. Mikovicu koji je uspeo da spase moje bliznakinje VELIKO HVALA SVIMA NA TOM ODELENJU. Kao sto uvek u zivotu postoji ono ''ali'' tako i u ovoj prici, odelenje za porodilje je katastrofa i da nije ljubaznih sestara to bi bilo strasno.

Ja

10.10.2016 13:51

Poradjala sam se tri puta u Frontu. Ni jednu neprijatnost nisam dozivela. Zahvaljujuci strucnom osoblju i njihoj dobroj proceni, prvi porodjaj se zavrsio prirodnim putem iako je beba bila karlicno (okrenula se glavicom na dole u poslednjem trenutku). Drugi porodja beba se non stop okretala i uz konsultacije sa doktorima i na moje insistiranje ponovo smo poceli sa prirodnim, ali se zavrsilo carskim. Treci prirodan.Veliko HVALA dr.Nikoli Cerovicu. Najbolji doktor i covek na svetu koga sam upoznala

Caka

10.10.2016 14:42

Hvala Alo sto je uradio ovako lepu pricu. Svaka vam cast. Treba da praktikujete da svaki dan budete u razlicitim porodilistima u Beogradu i u Srbiji i da nam svaki dan ulepste ovako lepom pricom. Ja sam se poradjala na Zvezdari i zaista nemam ni jednu primedbu. Eto predlog za sledecu pricu. Tamo su zaista svi doktori samo za pohvalu,najbolji je dr.Bojovic ali i ostali su sjajni Mitrovic,Kostic i drugi.I da prikazete da nije sve tako grozno kao sto je ana stajdohar prikazala slikom pre neki dan.

Драгомир

10.10.2016 17:18

Када су се наша деца рађала ја сам ангажовао особу да бебе чува јер је неколико беба из мога села умрло после неколико дана.Ангажована особа је пазила на здравље и хигијену бебе.Супруга је изнела бебу па следеће године опет и сада су то охохо људине.Кад оно,бато,испало је да сам ангажовао особу да чува бебу од крађе!Без гриже савести се саопшти мајци да јој је дете ,,напрасно,, умрло БЕЗ ПРАВА ДА СЕ ПРЕУЗМЕ ЛЕШ РАДИ НОРМАЛНЕ САХРАНЕ?Има ли на гробљу споменици умрлих беба? Нигде их нема?

Nina

10.10.2016 19:42

Dva puta sam se porodila u Zemunu, oba puta prirodno, nemam apsolutno nikakve zamerke, sve pohvale za kompletno osoblje.

Zabranimo ovo!

10.10.2016 20:06

ODVRATNO!!! Tako neprirodno i katastrofalno! Ubrzavanje porodjaja, ubrizgavanje indukcije, secenje medjice, CEMU LJUDI? Jer lekari nemaju vremena, jer su neobrazovani! Jer bi taj posao trebalo da rade babice, a ne oni. Uzasavam se ovakvih vesti i izmucenih zena nakon porodjaja, sa bespotrebnim bolnim, i nimalo malim, kao sto su naveli, ranama koje zarastaju mesecima, sa naprslim grlicima zbog naprezanja... Ne znam do kada ce zene cutati i trpeti sve ovo... Informisite se!

nena

10.10.2016 20:18

Da li je ovaj Dr. Anicic nekada bio spiker na STUDIU B ? I u tom ^poslu je bio jako dobar!