Damask, Sirija
Profimedia.rs
Damask, Sirija

Profimedia.rs

Damask, Sirija, Foto: Profimedia.rs

"Međunarodni odbor Crvenog krsta poziva na uzdrzanost i pristup povređenima nakon smrtonosne eskalacije sukoba proteklih dana kod Damaska", navodi se u saopštenju tog odbora.

U saopštenju se upozorava da medicinsko osoblje u istočnoj Guti ne može da izađe na kraj s velikim brojem povređenih, preneo je TAS S.

"Ta oblast nema dovoljno lekova i zaliha, naročito nakon što je prijavljeno da su u sukobima pogođeni zdravstveni objekti", navodi se u saopštenju.

Šef delegacije Međunarodnog odbora Crvenog krsta u Siriji Mariane Gaser upozorila je da će sukobi najverovatnije izazvati "još patnji u narednim danima i nedeljama", te poručila da je timovima ICRC potrebno dozvoliti da uđu u istočnu Gutu i pruže pomoć ranjenima.

Prema njenim rečima, povređeni umiru, jer ne mogu da dobiju pomoć na vreme.

"U pojedinim područjima Gute, cele porodice nemaju bezbedno mesto gde mogu da odu. S druge strane fronta, ljudi u Damasku su u stalnom strahu da će njivova deca biti na meti minobacača. To je ludilo i ono mora da prestane. Civili ne smeju biti meta", poručila je ona.

Sirijske vladine snage nastavile su s napadima na tu oblast otkako su pojačale udare u nedelju uveče, a nevladina organizacija Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da je od nedelje uveče tamo ubijeno najmanje 260 ljudi.

Kako se navodi, među ubijenima ima i dece, prenosi Rojters.

Opservatorija je navela i da je samo u utorak ubijeno 106 osoba, a bombardovane su i bolnice u toj regiji.

Talas vazdušnih napada osudila je međunarodna zajednica, a Damask je saopštio da su cilj napada bili ekstremisti.