Džerom Boateng
Profimedia
Džerom Boateng

Profimedia

Džerom Boateng, Foto: Profimedia

"Ljudi smatraju da je on dobar fudbaler. Ali ne žele da imaju nekog Boatenga za komšiju", rekao je navodno Goland koji se ubrzo po objavljivanju intervjua našao na meti žestokih kritika javnosti.

Čak je i liderka antiimigrantske AfD Frauke Petri pokušala da ublaži posledice te izjave i izvinila se fudbaleru čiji je otac poreklom iz Gane, prenosi "Bild".

U međuvremenu je i Goland objavio saopštenje u kojem kaže da nikad nije želeo da uvredi Boatenga.

"Ne poznajem ga i stoga mi ne pada na pamet da ga omalovažavam kao ličnost", naveo je on.

Goland sada tvrdi da je u poverljivom nezvaničnom razgovoru opisao mentalitet nekih ljudi, ali da se "nikako nije izjašnjavao o Boatengu" čiji su mu, kako je dodao, "uspešna integracija i hrišćanska vera" poznati.

Međutim, politička redakcija FAZ-a je objavila da snimci njenih dopisnika dokazuju suprotno.

"Izjava Golanda o Džeromu Boatengu potiče iz razgovora koji je vodio sa dopisnicima lista u Berlinu i Potsdamu. Obojica kolega su snimila pasus i njihovi snimci se poklapaju", navodi se na sajtu lista.

Takođe se dodaje da Goland nije insistirao na autorizaciji citata, već samo onih rečenica koje se tiču rukovodstva AfD što je list poštovao.

Usledile su oštre reakcije nemačkih zvaničnika, ali i sportske javnosti.

"Boateng nije stranac, već Nemac. To pokazuje da je Goland ne samo protiv stranaca, već protiv onog dobrog u Nemačkoj: modernosti, liberalnosti i otvorenosti prema svetu. Golandov AfD je antinemački", rekao je vicekancelar Zigmar Gabrijel
Ministar pravde Hajko Mas je na Tviteru napisao da je Goland ovom izjavom "sam sebe diskvalifikovao i to ne samo kao loš sused".

Ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer je poručio da je Boateng izuzetan stub nemačke reprezentacije i apsolutan profesionalac te da Nemci mogu da budu srećni što imaju takvog čoveka u ekipi, kao nemačkog državljanina i suseda.

"Boateng je izuzetan igrač i divan čovek koji se se snažno angažovao u društvu i predstavlja uzor mladima", rekao je predsednik Fudbalskog saveza Nemačke Rajhard Grindel dodavši da je neukusno zloupotrebljavati popularnost Boatenga za političke parole.

I Karl-Hajnc Rumenige, funkcioner Bajerna čiji je Boateng igrač, kaže da "diskriminacije svake vrste u sportu i društvu zaslužuju crveni karton".

Na društvenim mrežama fudbalski navijači i drugi građani poručili su u komentarima između ostalog da bi pre delili komšiluk sa Boatengom, nego sa Golandom, te da bi bili srećni da Boateng bude gost u njihovoj kući.