Crno Crveno vino Grožđe
Shutterstock
Vino Grožđe

Shutterstock

Vino Grožđe, Foto: Shutterstock

Naime, ruska služba „Rospotrebnadzor“ zabranila je uvoz u Rusiju proizvoda proizvođača vina „13. jul Plantaže” iz Crne Gore zbog, kako tvrde, lošeg kvaliteta i bezbednosti.

- Federalna služba za nadzor u sferi zaštite prava potrošača otkrila je u ovoj godini 24 partije alkoholnih proizvoda koje su proizvele „13. jul Plantaže”, koje nisu u skladu sa zahtevima kvaliteta i bezbednosti važećeg zakonodavstva u oblasti prava zaštite potrošača i sanitarno-epidemiološkog blagostanja stanovništva - navodi „Rosoboroneksport“, te dodaje da je tokom istrage otkriven sadržaj pesticida i plastike, pa je vino povučeno sa tržišta.

S druge strane, iz kompanije „13. jul Plantaže “ juče su za „Alo!“ poručili da su nakon obaveštenja Moskve o navodno neispravnim vinima odmah poslali kontrauzorke tih vina, uzetih direktno sa prodajnih polica trgovinskih lanaca u Rusiji, te da su sve analize pokazale da su svi sastojci u dozvoljenim količinama, i zato su već podneli sudsku žalbu na ruske nalaze. A je li crnogorsko vino zaista nebezbedno ili je pak reč o još jednom potezu Rusije rukovođenom zategnutim političkim odnosima dve zemlje, nije poznato, no u Srbiji vina ovog proizvođača prilikom kontrola nisu označena kao nebezbedna ili neispravna.

- Uvoz svih vina u Srbiju redovno se kontroliše, pa i vina iz Crne Gore. Sva do sada ispitana vina su u skladu sa zakonskim propisima, odnosno bezbedna su za upotrebu. Na laboratorijska ispitivanja akreditovanim laboratorijama poslati su i proizvodi proizvođača „13. jul Plantaže “ i svi su ispunili uslove propisane Zakonom o bezbednosti hrane - ističu u Ministarstvu poljoprivrede za „Alo!”.

Elem, prilikom poslednje akcijske kontrole kvaliteta rakije i vina u prometu na domaćem tržištu, koju su izvršili poljoprivredni inspektori Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, utvrđeno je da vina šest proizvođača nisu u skladu sa Zakonom o bezbednosti hrane i Zakonu o vinu ili da ne odgovaraju pravilima Pravilnika o načinu i postupku proizvodnje i o kvalitetu stonih vina, a među tim proizvođačima nisu pomenute crnogorske „Plantaže”.

Komentari (2)

Pera

27.04.2017 14:34

Nasa inspekcija NIKADA nista ne nadje neispravno. Iz koje god zemlje da dolazi proizvod. Hmm, pitam se zasto je to tako???

Pera Detlic

28.04.2017 16:00

@Pera - U Srbiji se prodavala piletina sa deponije nemoj nista da te cudi.