Glasanje izbori Crna Gora
Profimedia
Glasanje Crna Gora

Profimedia

U Crnoj Gori se danas održavaju parlamentarni izbori, Foto: Profimedia

Na parlamentarne izbore u Crnoj Gori danas do 20 časova izašlo je 73,2 odsto upisanih birača, saopštio je Centar za monitoring i istraživanje (CEMI).

Prema 100 odsto obrađenih glasova, DPS Mila Đukanovića ima 41,1 odsto, dok Demokratski front ima 20,6 procenata osvojenih glasova.

DPS - 41,1 odsto (35 mandata)

DF - 20,6 odsto (18)

Ključ - 11 odsto (9)

Demokrate - 9,9 odsto (9)

SDP - 5,2 odsto (4)

Bošnjačka stranka - 3,3 odsto (2)

Socijaldemokrate CG - Ivan Brajović - 3,2 odsto (2)

Lider Demokratske partije Crne Gore Milo Đukanović proglasio je večeras pobedu te partije na parlamentarnim izborima i poručio da je DPS odbranio Crnu Goru i njen put ka evroatlantskim integracijama, te najavio da će ta stranka sa svojim tradicionalnim partnerima, manjinskim partijama, vrlo brzo formirati novu vladu.

Đukanović je obraćajući se iz štaba stranke poručio da je DPS osvojila 36 mandata u crnogorskom parlamentu, što je značajno više nego što je osvojilo gotovo 15 stranaka opozicije okupljenih u različitih grupama i koalicijama.

Aktuelni premijer je zahvalio biračima i poručio da je DPS odbranio Crnu Goru i pravo da, kako je rekao, slobodno upravljamo našom budućnošću.

"Kao što smo svi videli nije bilo lako i jednostavno jer velika sila se upregla protiv malene Crne Gore, ali zahvaljujući vašoj podršci i podršci naših istomišljenika - mi smo uspeli", rekao je Đukanović.

Milo Đukanović

Associated Press

Milo Đukanović, Foto: Associated Press

"Vi ste glasajući za DPS odbrani nezavisnost i odbranili čast naših predaka i budućnost naših potomaka", rekao je Đukanović i dodao:

"Neka je večna Crna Gora".

Čak i ako bi se ujedinile četiri najveće opozicione partije, koje su se javno deklarisale da neće ići u postizbornu koaliciju sa Đukanovićevim DPS-om, one, kao ni DPS, teško da mogu da formiraju vladu bez podrške manjinskih stranaka - Bošnjaka, Albanaca i Hrvata.

Reč je o Demokratskom frontu, Velikoj koaliciji Ključ, Bečićevim demokratama i SDP-u, Ranka Krivokapića, inače, do sada tradicionalnog savetnika Đukanovićevog DPS-a.

Otuda pozivi opozicije manjinskim strankama da dobro procene pre nego što odluče kome će dati podršku

Prema navodima posmatrača izbora, na nekim biralištima su zabeležene nepravilnosti, poput glasnog izgovaranja imena birača, prisustva partijskih reklama na udaljenosti manjoj od 100 metara, kao i stranačkih aktivista koji su, kako se navodi, vršili pritisak na birače.

Birališta su otvorena jutros u 7.00 časova, ali je na nekim od njih glasanje kasnilo jer se birački odbori ne snalaze u rukovanju elektronskom opremom za identifikaciju birača.

Na izborima se bira 81 poslanik, a pravo glasa ima 528.817 birača upisanih u birački spisak.

Na izborima učestvuje 17 lista, a izborni cenzus je tri odsto.

Izbore prati više od 2.607 posmatrača, od toga oko 500 stranih.

Pričaju mobilnim na glasačkim mestima

CEMI je saopštio da su zabeležene tri nepravilnosti. Kako je saopšteno, na Cetinju na biračkom mestu 12 Tehnička škola, uočeno je da predsednik komisije koristi mobilni telefon što nije u skladu sa Zakonom o izboru odbornika i poslanika. Predsednik komisije tvrdi da mu je rečeno da to pravo ima.

Opozicija može da formira vladu

Potpredsednik Nove srpske demokratije i poslanik Demokratskog fronta (DF) Emilio Labudović tvrdi da, na osnovu obrađenih 50 odsto glasova, crnogorska opozicija zajedno trenutno ima 42 mandata i može da formira vladu.

"Za razilku od njihovih projekcija i računice, mi brojimo glas po glas, korak po korak, i na osnovu 50 odsto obrađenih glasova, opozicija trenutno ima 42 mandata i može da formira vladu", rekao je Labudović.

On tvrdi da Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića nikako ne može da oformi vlast.

"Ovo su trenutno najpouzdaniji podaci. Svi prebrojani glasovi su upisani u zapisnik i overeni. Znači, nisu u pitanju projekcije i nagađanja, već overeni glasovi. DPS trenutno ima 34 mandata, a uz Bošnjake, Albance i Hrvate imaju 39, dok opozicija (DF, Ključ, Demokrate i SDP) imaju 42", dodao je Labudović.

Ključ nije zadovoljan rezultatima

Kandidat za poslanika Velike koalicije Ključ Neđeljko Rudović izjavio je u Izbornom štabu te koalicije da, ipak, nisu zadovoljni ostvarenim rezultatom.

"Mislili smo da će taj rezultat biti nešto bolji, ali ostaje činjenica da građani Crne Gore žele promene. Poznato je dosad da opozicija ima više glasova nego DPS", rekao je on.

DPS 36 mandata, ali ne može samostalno da formira vladu

Član Demokratskog fronta Emilo Labudović je na osnovu podataka DF-a, na 30 odsto obrađenih podataka, rekao da DPS ima 36 mandata, DF 18, Ključ 9, Demokrate osam, SDP četiri mandata.

Predsednik Pozitivne Crne Gore podneo ostavku

Predsednik stranke Pozitivna Crna Gora (PCG) Darko Pajović podneo je večeras ostavku na tu funkciju, jer njegova partija nije prošla izborni cenzus na današnjim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori.Pajović je rekao da će PCG do stranačkog kongresa voditi njegova zamenica Azra Jasavić. "Naša misija je bila da budemo parlamentarna stranka, nismo u tome uspeli", rekao je Pajović. On je kazao da je PCG, glasanjem za poverenje Vladi Crne Gore, u januaru ove godine, sačuvala državu, ali da nije uspela da sačuva sebe kao partiju.

"Rezultati potvrđuju da opozicija ima pobedu, odnosno 42 mandata", kazao je Labudović i dodao:
"Crna Gora se oslobađa stega DPS-a, i u ime DF-a poštovani građani Crne Gore stiže sloboda, i ja vam je već sada čestitam".

Današnje hapšenje 20 osoba Labudović je nazvao smešnim.

"To je samo pokušaj zastrašivanja kako bi DPS ostao na vlasti", rekao je on.

Kako je dodao, građani su dali najbolji odgovor jer je izlaznost preko 70 odsto.

"Mi ćemo pobedu slaviti na način koji priliči, gradjani nemaju razloga da organizuju bilo kakav vid proslave pobede", rekao je on.

On je podsetio da su juče privođeni aktivisti Demokratskog fronta, a da će večera, kako je kazao, Crna Gora u svojim domovima proslaviti pobedu.

Inače, ovo je prvi put nakon dužeg vremena da je DPS Mila Djukanovića izašao samostalno na izbore, a tradicionalno tu stranku podržavaju manjinske stranke, Albanaca, Bošnjaka i Hrvata.

Sekulić: bićemo najjača stranka i nakon izbora

Demokratska partija socijalista (DPS) biće i ubuduće najjača stranka u Crnoj Gori i okosnica okupljanja buduće vlade, ocenio je kandidat DPS-a za poslanika u Skupštini Crne Gore Predrag Sekulić.

"Bez obzira na visoke tenzije koje su obeležile kampanju, kao i manje nepravilnosti tokom izbornog dana, izbori su uspešno sprovedeni", rekao je Sekulić novinarima u Izbornom štabu DPS-a.

On je čestitao svim građanima Crne Gore na još jednom uspešno položenom demokratskom testu.

"Izlaznost veća od 70 odsto govori u prilog tome da građani imaju poverenja u izborni proces i pokazuju svoju opredeljenost za demokratiju", smatra Sekulić.

On je naveo da je nepravilnosti bilo u manjem broju i ocenio da one nikako ne mogu uticati na izborni proces.

Sekulić je dodao da bi bilo neozbiljno očekivati kompletnu projekciju rezultata još par sati.

Birački spiskovi puni fantoma

Među onima koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova obavestilo da im je promenjeno biračko mesto na parlamentarnim izborima je i I. R., koja je preminula 2002. godine.

Nedavno su iz MANS-a upozorili da sumnjaju da u biračkom spisku postoji više hiljada preminulih lica. Za samo nedelju dana građani su preko MANS-ovog SOS telefona prijavili 49 lica za koja postoje dokazi da su preminula, a koja se i sada nalaze u biračkom spisku.

Amfilohije pozvao gađane da se ne okupljaju na ulicama

Mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve Amfilohije pozvao je danas gradjane Crne Gore da se ne okupljalju pre objavljivanja konačnih rezutalata parlamentarnih izbora.

"Koristim priliku da pozovem sve da se sada sabiraju samo oko glasačkih mesta i da ne bude nikakvih okupljanja pre konačanih rezultata. Nije dobro u ovom presudnom istorijskom trenutku da se dogodi bilo šta - da ne bude ni jedne prolivene suze, a kamoli kapi krvi. Nije blagoslov ni za one koji dobijaju ni za one koji gube izbore", poručio je mitropolit u obraćanju javnosti putem TV Vijesti.

Mitropolit je poručio i da je prokletstvo i jednima i drugima i, kako je naveo, svima nama.

MANS podneo 111 prijava

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podnela je do 20.00 časova 111 krivičnih prijava Specijalnom tužilaštvu Crne Gore od kojih se većina odnosi na sumnje da su povređene slobode opredeljenja pri glasanju.

Iz te nevladine organizacije saopšteno je da je od otvaranja biračkih mesta do 20.00 časova na SOS telefon MANS-a kontaktiralo 489 građana.

Skoro 70 odsto prijavljenih slučajeva se odnosi na sumnje da su počinjena krivična dela protiv izbornih prava, a manji broj građana se sada raspituje o biračkim mestima na kojima mogu ostvariti pravo glasa.

"Do 20.00 časova MANS je podn3o 111 krivičnih prijava Specijalnom tužilaštvu na osnovu dokaza koje su nam dostavili građani i posmatrači. Većina krivičnih prijava odnosi se na sumnje da su počinjena krivična dela povrede slobode opredeljenja pri glasanju", navodi se u saopštenju MANS-a.

Na šest biračkih mesta u Rožajama tuče birača, MUP Crne Gore demantovao

Na šest biračkih mesta u Rožajama danas su izbile tuče birača, zbog čega je policija morala da interveniše.Nevladina organizacija Centar za monitoring (CEMI) je ocenila da je to najveće narušavanje izborne procedure na današnjim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori.

Prema saopštenju CEMI-ja, zbog tuče je intervenisala "desetina pripadnika" policije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore je danas demantovalo da je bilo "masovnih tuča" na biračkim mestima u Rožajama prilikom glasanja na poslaničkim izborima i saopštilo da je tamo za sada sve mirno.

Ipak, po navodima crnogorskog Ministarsva unutrašnjih poslova, u Rožajama je bilo narušavanje javnog reda i mira kada je A.D, ispred glasačkog mesta u "Osovnoj školi 25. maj", uvredio predsednika Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) B.K.

Službenici Odeljenja bezbednosti Rožaje su o tome obavestili tužioca koji je ocenio da nema elemenata krivičnog dela, te će protiv A.D. u redovnom postupku biti podneta prekršajna prijava zbog drskog ponašanja.

Po navodima crnogorske policije, od jedne osobe u Bijelom Polju uzeta je izjava zbog prijave da je pokušala da s kamerom nasilno uđe u tamošnji štab DPS-a. I o tome će se izjasniti tužilac.

 

Nakon intervencije policije, glasanje na tim biračkim mestima je nastavljeno.

Duplirani listići u Ulcinju

U Ulcinju je pronađeno osam glasačkih listića sa duplim serijskim brojem.

Održana je sednica Opštinske izborne komisije Ulcinj i zaključeno je da treba informisati Državnu izbornu komisiju.

Sporno biračko mesto bilo je zatvoreno duže od sat vremena.

Kupuju glasove i lične karte?

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podnela je 19 krivičnih prijava Specijalnom tužiocu od kojih se većina odnosi na povredu sloboda opredeljenja pri glasanju.

Kako je saopšteno iz MANS-a protiv devet osoba su podnete krivične prijave zbog sumnje da kupuju lične karte, protiv četiri zbog sumnje da su delili novac ili korist biračima u zamenu za glasove i protiv šest osoba zbog sumnje u vršenja pritiska na birače, prenose Vijesti.

"U pitanju je devet slučajeva u Podgorici, tri u Baru, dva u Mojkovcu i po jedan u Beranama, Kolašinu, Kotoru, Petnjici i na Cetinju. Očekujemo da Specijalno tužilaštvo hitno postupi u ovim predmetima i spreči dalje vršenje krivičnih dela protiv izbornih prava", saopšteno je iz MANS-a.

Komentari (4)

miki

16.10.2016 21:56

Milo je izgubio pobedila je Crna Gora.

Jo

16.10.2016 23:02

@miki - Snila baba sto bi rada

vesna

17.10.2016 00:27

@miki - Babi se snilo.....

pera

17.10.2016 06:31

Milo sam kao svi ostali zajedno. Jadno.