Darko Zlojutro
Alo!
Darko Zlojutro

Alo!

Darko Zlojutro, Foto: Alo!

Papa Franja odbio je da proglasi za svetitelja dokazanog zločinca iz Pavelićeve NDH kardinala Alojzija Stepinca. Ova vest kao munja raširila se Balkanom i dok Hrvati besne i, verovali ili ne, odriču se pape i traže njegovu smenu, Srbija je za trenutak odahnula.

Prekinuto je, naime, još jedno ružno i tužno prekrajanje istorije u kojem se zločinci krvavih ruku do lakata proglašavaju herojima, junacima i svetiteljima.

Zar nije dovoljno to što se Hrvatska igra žrtvama ubijenih u Jasenovcu tako što pored zloglasnog logora kači tablu sa ustaškim pokličom „Za dom spremni”? Očigledno nije... Zbog te bolesne želje za krvlju su čak prekopavani spomenici ubijene dece u Pavelićevom logoru uz izgovor da „nije plaćeno grobno mesto”?!

Bilo kako bilo, Vatikan je doneo hrabru i pravdenu odluku, jer su baš s blagoslovom Stepinca ubijana srpska, romska i jevrejska deca, bacani su ljudi u jame, zverski mučeni i ubijani udarcem malja u glavu širom NDH... Kako onda neko ko je sve to gledao i blagosiljao može da dobije ulicu, a kamoli da bude proglašen za svetitelja?

Pravda, kako to gordo zvuči, zadovoljena je, nadam se samo da će papa ostati čvrst u svojoj odluci i da će stati na put povampirenju ustaštva i fašizma.

Zločina je u Jugi bilo previše i sa svih strana, zato je jedini ispravni put da prestanemo da kopamo po grobovima.

Dovoljno je natopljena krvlju zemlja na brdovitom Balkanu, potoci su pravljeni od dečjih suza, prekinimo zato ratne igre, jer ko voli rat, u kući mu bio.

Komentari (2)

Vox

16.03.2017 06:14

I Srbija ima svoja čak dva ,,stepinca,, pljevljani ih strašno mrze...a drugo ne vidim zašto se tu neko i meša u nešto takvo šta me briga ko će koga proglasiti za ,,sveca,, ako je on c crnoj knjizi kod Boga.

Sudar crno-belog

16.03.2017 06:27

Dobra vest!Videcemo koliko ce ta odluka trajati!Latinima se nista ne veruje!Mene zanima kakav li ce dim biti pusten u Srbiji 2.aprila! Crni ili crno-beli?!