ŠEMA ŠVERCA CIGARETA U Crnoj Gori: SPO-u dat nalog da istražuje „Bemaks“
Foto: Printscreen

To su saopštili iz SDT-a za portal RTCG, u odgovoru na pitanje da li je u SDT-u formiran predmet povodom šeme šverca cigareta i prateće operativne informacije koje je dostavio premijer Dritan Abazović u septembru prošle godine. Operativnu informaciju, u kojoj se za šverc cigareta optužuju firma „Bemaks“, Ranko Ubović i Aleksandar Mijajlović, potpisao je bivši direktor carine Rade Milošević, koji je i sam kasnije uhapšen zbog šverca cigareta.  

Odgovor portparola SDT-a i državnog tužioca Vukasa Radonjića, koji je dostavljen, objavljujemo u celosti:

„Tadašnji direktor Uprave prihoda i carina je ovom tužilaštvu, u junu prošle godine, dostavio obavještenje o krijumčarenju cigareta u Slobodnoj zoni Luke Bar, sa odgovorajućom dokumentacijom i zapisnicima o izvršenoj carinskoj kontroli, po kojoj je formiran krivični predmet protiv nepoznatih učinilaca krivičnog djela krijumčarenje. U izviđaju je, u septembru prošle godine, kao svjedok saslušan i predsjednik Vlade, koji je, kao potvrdu određenih navoda koje je iznio, dostavio “informaciju u vezi krijumčarenja duvanskih proizvoda-cigareta, sa šematskim prikazom, iz avgusta prošle godine, koju je potpisao tadašnji direktor Uprave prihoda i carina, i koja je ovjerena službenim pečatom“. Radi provjera navoda i podnijete krivične prijave i informacije, Specijalno državno tužilaštvo je dalo pisane obavezujuće naloge Specijalnom policijskom odjeljenju, od kojih su neki izvršeni, ali još uvijek nisu prikupljeni svi dokazi, obavještenja i podaci potrebni za donošenje odluke“, saopštio je Radonjić.

Nekadašnji direktor Uprave prihoda i carina Rade Milošević, osumnjičen da je učestvovao u švercu cigareta, u dopisu premijeru Dritanu Abazoviću optužio je firmu ‘Bemaks’, Ranka Ubovića i Aleksandra Mijajlovića da su umiješani u krijumčarenje cigareta u Crnoj Gori. Milošević, koji je prvi put saslušan u oktobru prošle godine a uhapšen u decembru, poslao je prije tih događaja dopis premijeru Abazoviću u kojem ga obavještava o šemi šverca cigareta i ulozi ‘Bemaksa’. Pravni zastupnik Ranka Ubovića, advokat Zoran Piperović, odbacio je navode iz ovog dopisa, ističući da je to izgleda bio partijski akt zarad drugih potreba.

U šemi šverca cigareta u Crnoj Gori, kako navodi Milošević, skreće se pažnja na ulogu koju imaju Ranko Ubović i Aleksandar Aco Mijajlović, to jest, kako tvrdi, klan ‘Grand-Bemaks’. Brendovi cigareta koje se švercuju su Merilin, Trocadero, FM, King i Mančester, navedeno je. Cigarete, prema šemi, idu na domaće tržište, u države regiona i države Evropske unije.

Pravni zastupnik Ranka Ubovića, advokat Zoran Piperović u izjavi za RTCG kazao je da pismo nema djelovodni broj.

„Ako je to pismo operativna informacija onda Rade Milošević nije znao da sačin operativnu informaciju. Jasno je da je on nije ni pisao. Vidim da pismo nema djelovodni broj, što znači da nije zavedeno. Moralo je jer ima pečat na kraju. Operativna informacija koju ćemo smjestiti u ruke Rada Miloševića vrvi od lijepih želja i neprofesionalizma. Rekao je ono što zadnju godinu dana uporno reciklira moj komšija. A to su brod ‘Rafaelo’, ‘Bemaks’, Ubović, Pavićević. U tom pismu oni nisu šverceri već logistička podrška švercu. U tom pismu su Ubović i Pavićević logistika i to u trenucima kad kamioni napuste slobodnu carinsku zonu“, navodi Piperović.

Predsednik Vlade Dritan Abazović kazao je kako veruje da će čelnici kompanije „Bemaks“ biti procesuirani.

Odgovarajući na pitanje novinara kako komentariše to što se Specijalno državno tužilaštvo nije izjasnilo o dokumentu koji im je Rade Milošević poslao prošle godine, u a kojem se „Bemaks“ optužuje za umešanost u šverc cigareta, Abazović je kazao da ne želi da komentariše odluke tužilaštva i njihovu agendu.

„Ja sam uvijek optimista, i sve što sam rekao javno bilo kada – hoće li za to proći šest mjeseci, godinu, dvije, tri, hoće li neko za pet godina reći bio je u pravu, u to sam siguran. Da bi se to procesuiralo, moramo da imamo dodatno vrijednost u hrabrost. Sa nekim ljudim je lagano sprovoditi pravdu, sa nekima nije baš jednostavno, međutim izvršna vlast ih je targetirala“, kazao je Abazović.

U dokumentu Evropske komisije o vladavini prava o poglavljima 23 i 24, koji je objavljen prije dva dana, kada je u pitanju šverc duvana navodi se da je zabrana skladištenja duvanskih proizvoda u Slobodnoj zoni Luke Bar, koju je uvela uprava carina u maju 2022. godine, dovela do zapljene neviđenog broja cigareta, koje su njihovi vlasnici ostavili na licu mesta.

„Procenjena količina od 1.500 tona (ili 13 kubnih metara) cigareta je uskladištena u Baru i čeka na uništenje. Pokrenute su nove istrage i došlo je do novih hapšenja, uključujući direktora Carine i nekoliko visokih carinika“, navodi se u non-pejperu Evropske komisije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading