ABAZOVIĆ: Protiv Otvorenog Balkana frustrirani političari koji ne žele dijalog i razvoj Crne Gore
EPA

U Ohridu su se juče sastali, uz Abazovića koji ima status posmatrača, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama, presedavajući Veća ministara BiH Zoran Tegeltija čija država takođe nije član ove inicijative, i u svojstvu domaćina makedonski premijer Dimitr Kovačevski. Na samitu će danas biti razgovarano o mogućnostima i modelima saradnje pet zapadnobalkanskih država.

O SVIM PITANJIMA OD ZNAČAJA Vučić razgovarao sa Ramom, Kovačevskim, Abazovićem i Tegeltijom

Sumirajući utiske  susreta, Abazović je kazao da su dominirale ekonomske i životne teme koje se tiču svih država i njenih građana povodom ne baš optimističnih prognoza krize koja narasta u Evropi i zime koja nas čeka.

"Naš je interes da imamo neki vid saradnje sa zemljama regiona ako se dese neki veći poremećaji na tržištu usled dešavanja i narasta krize u Evropi. Preovladava veliki nivo razumevanja i solidarnosti, što nije baš bila karakteristika Zapadnog Balkana u prethodnom periodu. U svakom slučaju , na večeri je bila jedna lepa i prijatna atmosfera i želim da čestitam kolegi iz Makedonije na velikom gostoprimstvu koje tradicionalno ova zemlja ima, ne samo prema Crnoj Gori, nego i prema ostalim susedima",  kazao je Abazović.

ABAZOVIĆ: Protiv Otvorenog Balkana frustrirani političari koji ne žele dijalog i razvoj Crne Gore

EPA/MASSIMO PERCOSSI

 

Komentarišući protivljenje dela političke javnosti u Crnoj Gori inicijativi Otvoreni Balkan, Abazović je kazao da "u Crnoj Gori, nažalost, kao i u drugim zemljama Zapadnog Balkana, ima političara koji žive u političkoj prošlosti i koji, iz sebičnih političkih i finansijskih razloga, ne žele da omoguće ovom regionu da ode malo napred, pogledaju drugačije u odnosu na prošlost i pokušaju da usmere pažnju na ekonomiju, biznis, razvoj, stabilnost i pomirenje".

Govoreći o stavovima čelnika i predstavnika DPS-a protiv Otvorenog Balkana, Abazović je kazao da su u pitanju oprečni stavovi "nekih članova koji su jako tvrdi u svojim izjavama i nekih članova koji su jako oprezni, što smatram pametnijim".

"U svakom slučaju, Vlada Crne Gore nije tu da bi promovisala bilo kakav nacionalizam, niti da bi udovoljavala njihovim hirovima. Jedno je sigurno, a to je da ne možemo svoju politiku da baziramo na frustracijama određenih pojedinaca koji su sticajem okolnosti izgubili određene političke privilegije, niti da sebe guramo u bilo kakva neprijateljstva, naročito u kontekstu našeg evropskog puta koji je najperspektiviniji u odnosu na sve zemlje Zapadnog Balakana", rekao je Abazović.

Abazović je poručio da "s obzirom da u Crnoj Gori postoje pojedinci koji prave dramu i neke dileme, ne zna da li inicijativa Zapadni Balkan može biti zapadnija nego što jeste".  ­

Osvrćući se na s jedne strane stav predstavnika DPS-a da se Otvoreni Balkan kosi sa evropskim putem Crne Gore, a da je s druge strane za danas najavljeno da će se učesnicima samita putem video linka obratiti evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji i američki zastupnik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, Abazović je kazao da za razliku od pojedinaca iz DPS-a, "zapadni partneri hoće da vide saradnju".

"Drago mi je da ste pomenuli Varheljija i Eskobara, koji samo legitimišu ovakav proces. Na pitanje zašto, odgovor je zato što naši zapadni partneri hoće da vide saradnju, ljude koji znaju da vode dijalog i da se o problematičnim stvarima dogovaraju. Ako to ovi pojedinci ne žele, treba da objasne građanima zašto. U svakom slučaju, Vlada Crne Gore, u svojstvu posmatrača, videće na samitu konkretno o čemu se radi u inicijativi Otvoreni Balkan, iako su meni te stvari dosta poznate i veoma bliske, ali trebaju da se približe građanima Crne Gore. Ideja je da se već krene u neke konkretne akcije koje se, pre svega tiču uvoza i izvoza robe, hrane, priznavanja diploma i što bi u konačnici trebalo da efektira labavijim granicama u smislu bržeg protoka ljudi, ali ne u nekom negativnom kontekstu. Dakle, to su sve stvari koje su već na Zapadu. I kada se pravi paralela sa Berlinskim procesom, treba naglasiti da je Berlinski proces ovo upravo od nas i tražio - mogućnosti zajedničkog tržišta i mogućnosti administracije da deluje na nešto što je zajedničko. Sve što EU od nas očekuje jeste da pokažemo mnogo veću dozu ozbiljnosti i moć dogovaranja, to je cilj ove sesije i zbog toga smo mi ovde. Na kraju, lepo je videti da petorica lidera sede za stolom i druže se bez ikakvih teških reči i optužbi , to je samo po sebi lepa poruka", naglasio je Abazović ističući da je za Crnu Goru ova inicijativa veoma značajna kako zbog nastupajuće turističke sezone, tako i zbog svih izazova koji su navedeni zbog aktuelnih kriznih dešavanja na tlu Evrope.

Crnogorski premijer Dritan Abazović kaže da je spreman da organizuje sastanak lidera inicijative Otvoreni Balkan u Crnoj Gori, iako naša država ima status posmatrača.

"Zašto da ne, to bi bilo jako lepo u ovoj ili sličnoj formi. Zašto bi to bilo loše da vidimo sve lidere da se diskutuje o nekoj temi to može biti kriza, zaštita životne sredine…to je stvar koja je formalne, a ne suštinske prirode. Crna Gora treba da ostvaruje dobru komunikaciju, da razume probleme sa kojima se suočavaju druge države, da pokušava da svoju poziciju izgradi na zdravim temeljima koji treba da našim građanima omoguće mnogo veću relaksiranost u kontekstu regionalnih odnosa i da želimo da promovišemu novu politiku. Moja glavna poruka je da čitavom Zapadnom Balkanu treba jedan ribreding, to podrazumijeva da sve ono što je do sada bio pesimizam treba da ostane uza nas, mi želimo da koračamo napred", kazao je Abazović.

Na pitanje da se uskoro može očekivati poziv predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću od zvanične Crne Gore da dođe u posetu, Abazović je kazao da bi bilo logično da predsednika države u posetu pozove predsednik države.

"Što se tiče naše saradnje, ne vidim nikakve restrikcije. Vrlo sam raspoložen da odem u zvaničnu posetu Beogradu i očekujem da, kada Srbija formira vladu i izabere njenog predsednika, da i oni dođu kod nas. To se isto odnosi i na druge države. Moramo da se dogovaramo", zaključio je Abazović.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading