Priština
Profimedia.rs
Priština

Profimedia.rs

Priština, Foto: Profimedia.rs

Vujanović je to rekao u razgovoru s prvim ambasadorom Crne Gore u Prištini Ferhatom Dinišom s kojim je se danas susreo u Podgorici uoči preuzimanja dužnosti u Prištini.

Crna Gora i Kosovo uspostavili su 2010. diplomatske odnose, ali su oni bili nivou otpravnika poslova. Podgorica je prvog diplomatu u Prištinu poslala 2013. godine.

Vlast u Crnoj Gori uslovila je podizanje diplomatskih odnosa na nivou ambasadora ustavnim priznanjem statusa manjine nacionalnoj zajednici Crnogoraca na Kosovu.

Ustavne promene koje bi omogućile takav status crnogorskoj nacionalnoj zajednici na Kosovu još nisu usvojene, ali je predsjednik Crne Gore ocenio da je crnogorska zajednica "adekvatno zaštićena" Zakonom o zaštiti i i promovisanju prava zajednica i njihovih pripadnika iz 2011. godine, što je prelazno rešenje do promjene Ustava Kosova, preneo je njegov kabinet.

"Kosovo prolazi kroz specifičan period parlamentarnog života što značajno utiče na dinamiku promene Ustava čime bi crnogorska zajednica bila uvrštena u najznačajniji pravni akt Kosova. Zato je kao prelazni period do promene Ustava Zakon o zaštiti i promovisanju zajednica i njihovih pripadnika, u kojem se eksplicitno normira crnogorska zajednica, čvrsta garancija da će na Kosovo biti adekvatno zaštićeni prava i interesi crnogorske zajednice", rekao je Vujanović.

Prvi ambasador Kosova u Crnoj Gori je Skender Durmiši je dužnost u Podgorici preuzeo krajem jula. Pre Podgorice on je predstavljao Prištinu pri Misiji Evropske unije u Briselu, a službovao je u Makedoniji i Australiji.

Do razmene ambasadora dolazi u specifičnom političkom trenutku kada vlast u Prištini ne uspeva da obezbedi potrebnu većinu u Skupštini za usvajanje sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom.

Sporazum je potpisan avgusta prošle godine u Beču. Usvojile su ga vladeu u Prištini i Podogorici, verifikovala Skupština Crne Gore, ali ne i parlament Kosova, jer je protiv utvrđenih granica deo kosovske opozicije, koja smatra da je tim ugovorom Kosovo zakinuto za deo teritorije.

Usvajanje sporazuma je uslov Kosovu za viznu liberalizaciju sa EU.