Dizanje crnogorske zastave ispred sedišta NATO
Profimedia
Petar Bošković, ministar odbrane Crne Gore

Ministarstvo odbrane Crne Gore

Petar Bošković, ministar odbrane Crne Gore, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore

Crnogorsko članstvo u NATO-u apsolutno nije usmereno protiv bilo koje države u regionu, pogotovo ne protiv Srbije, sa kojom su naši odnosi možda i najbolji u zadnjih 11 godina, izajvio je ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković, koji očekuje da se odmah nakon formiranja srpske vlade organizuje uzajamna poseta dva ministra, njegova Srbiji, a srpskog ministra Crnoj Gori.

Nedavna izjava potpredsednika Vlade Rusije Dmitrije Rogozina, da je ulazak Crne Gore u NATO uperen direktno protiv Srbije, a ne protiv Rusije, ustvari je bila "više poruka Srbiji, nego Crnoj Gori", kaže Bošković u intervjuu za Tanjug, neposredno pred odlazak na sastanak NATO, prvi od kako je Crna Gora postala članica Alijanse.

On ističe da ovakvu izjavu Rusije ne može da opravda, niti da shvati, i da je crnogorsko članstvo u NATO-u od najboljeg interesa za samu Rusiju, ako su Rusiji interes mir i stabilnost na Balkanu.

A ako nisu, onda zaista ne vidim zašto bismo uopšte uzimali u razmatranje njihov interes“, kaže on i dodaje da se nada da će „oni u narednom periodu shvatiti da ovo što smo mi uradili apsolutno nije protiv interesa Rusije i da ćemo ove odnose, koji su sada na najgorem mogućem nivou, podići u narednom periodu".

Bošković takođe smatra da je „ interes Srbije da bude deo Severnoatlanskog saveza“, i da je "put ka Evropskoj uniji značajno olakšan prethodnim učlanjenjem u Severnoatlanski savez".

"Svedoci smo da u Srbiji ne postoje nedoumice oko toga da li su evropske integracije prioritet zemlje. Dakle, i od vlasti i od velikog dela opozicije vidimo da su opredeljeni ka evropskim integracijama, ali smo isto tako svedoci da evropske integracije teško mogu doći bez prethodnih evroatlanskih integracija. To svakako nećete čuti sa bilo koje adrese, a ja bih voleo da me demantuju i da to bude jedan model koji će negde za kasnije biti moguć", kaže Bošković i dodaje:

"Lekcije iz prošlosti su nas naučile da neutralnost nije baš opcija“."

On dodaje da je ulaskom Crne Gore u Severnoatlanski vojni savez, početkom ovog meseca, stavljena tačka na eventualne teritorijalne pretenzije u regionu na ovu državu.

Ispunjavanjem ovog spoljnopolitičkog prioriteta smo ostvarili navitalniji državni i teres Crne Gore, a to je da smo obezbedili mir i stabilnost za Crnu Goru, za njene građane. Time doprinosimo miru i stabilnosti regiona i na taj način obezbeđujemo nepromenljivost granica Crne Gore u, nadam se, jednom zaista dugom periodu", kaže Bošković

Na pitanje da li je članstvo u NATO dovoljna garancija za to u slučaju da dođe do realizacije nekih geoplitičkih interesa, poput projekta Velike Albanije, Bošković odgovara:

"Upravo crnogorska integracija u NATO stavlja pečat na sve velikodržavne projekte na Balkanu, koji su uključivali Crnu Goru".
Bilo da je reč o velikoalbanskom projektu, velikosrpskom ili bilo kojem drugom projektu", kaže on i dodaje da je "buducnost u evroatlanskim integracijama, ne samo kad je Crna Gora u pitanju, već i kompletan region Zapadnog Balkana".

Na pitanje da li bi u nekim delikatnim intervencijama NATO, recimo na Kosovu, Crna Gora preispitala svoje učešće i eventualno rekla "ne", Predrag Boškovic nema dilemu:

"U dogovoru sa našim saveznicima bismo svakako, u bilo kojoj varijanti, učestvovali u bilo kojoj akciji koju NATO definiše kao zajednički dogovor svih 29 članica. Bilo da je to Kosovo, bilo da je to neki drugi deo na zemaljskoj kugli, bez obzira na naše unutrasnje političke prilike", jasan je Bošković.

On dodaje da Crna Gora mora biti "kredibilan partner kako bi očekivali s druge strane, u slučaju napada na Crnu Goru, da i oni nas zaštite u tom slučaju".

Odgovarajući na pitanje da li se može očekivati da NATO na teritoriji Crne Gore oformi svoju bazu, Bošković tvrdi da „ne postoji ni takve intencije, ni želje“.

"Čak i da sa naše strane postoji želja da tražimo da se oformi baza NATO-a, mislim da to za NATO trenutno nije prioritet", kaže i navodi da njegova zemlja broji 1.950 vojnika i da je to je ono što Crna Gora može da ponudi Severnoatlanskom savezu.

Ocenio je i da je sposobnost crnogorske vojske danas bolja nego što je bila pre desetak godina, te da je prethodnih osam godina zajedničkih vežbi sa NATO-om pokazalo evidentan napredak u jačanju vojske ove zemlje.

Na pitanje da li je ipak trebalo sprovesti referendumsko izjašnjavanje o ulasku Crne Gore u NATO i koliko najave opozicije da će, ukoliko dođe na vlast, poništiti odluku o članstvu u Alijansi, Bošković kaže da je odluka o ulasku u NATO bio legalna i legitimna.

Dodaje da bi značajna većina građana, i da su izašli na referendum, bila za članstvo u NATO.

"A zašto nismo to uradili, postoje praktični razlozi. Jedan je što su mnogo manji događaji izazivali turbulencije u crnogorskom društvu".

On kaže da su ruski obaveštajci pokušali prošle godine da izazovu krvoproliće i kako je rekao, da ubiju bivšeg premijera.

"To je trenutno u sudovima i ročiste će početi sledećeg meseca. Biće sve otvoreno, transparentno, tako da će narod moći da se uveri u to šta se sve pripremalo prošle godine, tokom izborne kampanje, odnosno na sam dan izbora".

Istovremeno, ideje opozicije da će ukoliko dođu na vlast poništiti odluku o ulasku u NATO Bošković ne smatra ozbiljnim, jer, kako kaže, „opozicija je govorila, i kada se Crna Gora odlučila na nezavisnost, da će osporiti tu odluku“.

Bošković tvrdi da Crna Gora neće imati problem sa ispunjavanjem finansijskih obaveza prema NATO-u .

Godišnja članarina od 450.000 evra je jedino što Crna Gora mora da plati. To je 0,0027 posto vojnog budžeta NATO-a", zaključuje monistar odbrane Crne Gore.

Aleksandar Vučića

Profimedia

Aleksandar Vučića, Foto: Profimedia

Vučić: Ne bih da kažem šta mislim o porukama iz Podgorice...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne bi hteo da kaže šta misli o porukama iz Podgorice, uključujući izjavu ministra odbrane da bi vojska Crne Gore ratovala protiv Srba na Kosovu ako bi to NATO tražio, jer u tom slučaju ne bi odgovorio očekivanjima građana od svog predsednika.

"Neka nas vređaju i dalje, neka rade rade šta hoće, neka izgovaraju šta žele", rekao je Vučić.

On je istakao da je i danas na sastanku šefova država zemalja Procesa saradnje Jugoistočne Evrope poručio protivnicima njegove ideje o regionalnoj ekonomskoj zoni da nema nameru više da im to pominje, iako misli da bi bilo jako dobro po region.

Preneo je da je čuo argument iz "dve zemlje i sa jedne teritorije" da ne žele da to "menjaju za evropski put", iako je EU svaki put rekla da to nije zamena za evropski put.

"Moja poruka je i danas bila 'ne morate da se utrkujete u tome da odbijate dobre ideje', da na svakom mestu morate da kažete da vam se ne dopada regionalna ekonomska zona ili jedinstveno tržište, carinska unija... Ništa vam ne namećemo. Nikada više neću ni da vam pomenem“, rekao je srpski predsednik.

Naše je bilo, kaže, da ponudimo nešto što je dobro.

„Mislim da je tržište od preko 20 miliona stanovnika mnogo bolje od 7,2 miliona. Ako to neko ne vidi na taj način i ne razume, jer nećemo lako postati formalno pravni deo Unije od 400 miliona stanovnika, bilo bi dobro da to vreme ne gubimo i zaradimo nešto za građane da bolje živimo“, ukazao je Vučić.

Predsednik je ponovio i danas da Srbija nije zainteresovana za ulazak u vojne paktove i saveze, i da ljubomorno čuva svoju neutralnost, kao i da ne veruje da smo od bilo koga ugroženi zato što smo vojno neutralni.

Upitan u tom kontekstu i za planove EU o produbljenju odbrambene saradnje Vučić je u Dubrovniku novinarima kazao da je to interesantna tema, ali da ne zna tačna razmišljanja.

„Produbljuje se saradnja između EU i NATO. Ne znam da li je ovo odvojeni pokret od NATO. Želeli bismo da čujemo ideju, a do sada nismo ništa čuli osim u neformalnim razgovorima", preneo je on.

"Srbija nije zainteresovana za ulazak u vojne paktove i to smo više puta rekli. Imamo razlog što ne verujemo da smo ugroženi zato što smo neutralni, jer smo spremni da zemlju čuvamo, odbranimo nebo i zemlju na svaki način. Po tom pitanju nemamo problema", zaključio je on.

Komentari (29)

Pera Detlic

30.06.2017 18:42

Doci ce oni u Beograd da klece i mole da ih branimo od siptara.

jovo vukovic

01.07.2017 01:31

@Pera Detlic - siptari su nas ocistili i rata vise nema.nasih kosovara zadnja traktorijada na balkanudovidjena do novog rata samo kada rokne taj nece biti dogovorenu kao ovaj zadnji.

zora vukasinovic

30.06.2017 18:57

mi zivimo danas 1389g i to ne od jucer vec od 1989g.gledaj danas crnu goru kao nezavisnu drzavu.rusi je lome ali i veliki putin dobio NJET.a gledaj krnju srbiju.nekad do tokia a danas manja od nokia.ajde de da je svima potaman ali nekom pop nekom bob zalosna nam majka angelina sa nebeskih visina.

minotaur

30.06.2017 19:53

Hehe kakav bednik od sake jada?!

Петар

30.06.2017 20:12

бла.бла..блаа. ако не знаш ништа друго осим Европе причати.и обећавати .боље ћути

Vuki

30.06.2017 20:15

Čitao sam malo tog Njegoša, on bi i kamen zatucao..

kakav rat braca smo

30.06.2017 20:16

Oni mrze nas, a zasto bi mi njih voleli. Uostalom pun ih je Bg i lak su plen za Srbijance. Boze kao da nismo svi Srbi.

miki

30.06.2017 21:14

šta drugo očekivati od njîih

Belii

30.06.2017 22:44

Mi Piperi necemo ratovati protiv brace Srba.Nece ni jedno pleme od sedam brda. Ti Boskovicu konvertitu mozes samo da sanjas da ce te bilo ko od nas slediti.

Сале

30.06.2017 22:47

Шта рече Вучић и остали,Црна Гора највећи пријатељи,ха ха ха јадни ли смо!

Max

01.07.2017 09:57

@Сале - Vucic je Milov ucenik,kad shati kolko mu Crna Gora prijatelj ,kasno ce mu biti.Crnogorci su "prijatelji"iz interesa a tako treba i Srbi da budu.Jer ne vidim razlog da crnogorci budu povlascena nacija u drzavi Srbiji.

Na zapadu nista novo

01.07.2017 00:06

Konačno padoše maske i pokazaše se javno i zvanično najveći neprijatelji Srba i srpstva koji nas vekovima pljačkaju i otimaju nam sve što mogu a mi ih u Srbiji i dan danas prihvatamo kao svoje gde ih lebom ranimo, školujemo i normalno zapošljavamo isključivo na rukovodećim radnim mestima. Ajde sada da ih spakujemo i vratimo tamo odakle su došli i podignemo ,,Kineski zid,, na granici sa njima. Kraj.

Vlak u snijegu

01.07.2017 06:23

@Na zapadu nista novo - Svaki put kad vam se ne sviđaju odluke drugih samostalnih država vi bi da gradite "Kineski zid".Primer su Hrvatska,Crna Gora,Kosovo...Napravite ga konačno da saznate gde su vam granice,prijatelji i neprijatelji !A ovaj predlog o "pakovanju i vraćanju" je originalna nacistička ideja iz prošlog veka.Eto,konačno ste saznali ste da su vam veći neprijatelji Crnogorci nego Hrvati,Albanci,Muslimani,Inuiti...Zidajte oko svoje kruške.

Sasa

01.07.2017 12:07

@Na zapadu nista novo - Napravice se valjda jednoga dana i taj," kineski zid" a ti se zakuni da neces da ga preskaces?! Svi su hteli samostalnos ali i dalje jure nase trziste, restorane, "zvezde granda", karijere, itd. Tolika prica o "svojoj kuci" a nikada niste u njoj?! Uvek neka zal za C.Gorom koja traje pola sata?! C. Gora je naseljena zbog muke, zbog iste i raseljena pa ti onda prijatelju vidi kome treba ZID?! Dobiti kucu za DZ. u Vojvodini i razne benefite po Srbiji a onda govoriti o sovinizmu je sa Vase strane...

Na zapadu nista novo

01.07.2017 17:38

@Na zapadu nista novo - @Saša Kunem se Saša da ga neću preskakati, ja i bez zida tamo nisam bio već 30 godina i neću nikad tamo otići.

nikola ch

01.07.2017 01:43

mrzim srbe koje idu tamo na more

Lela

01.07.2017 09:52

@nikola ch - Srbi sa korenima iz Srbije letuju u prijateljskoj Grckoj.U CG idu beogradski crnogorci koji su na srpskom budzetu.

Gubernator Klatimir Smutin

01.07.2017 06:00

Crna Gora je ponosna država koja je i rusima pokazala da se ne može raditi sa njom kako želi drug-car put-in (izbori u oktobru prošle godine).A ovi koji žive na temeljima mitova, populizma,bratstva i jedinstva treba da konačno bude jasno da svaka balkanska država odlučujue o svojoj sudbini i istorijskom putu, i da o tome neće pitati ni Srbiju ni rusiju . Da li Srbija dostavlja izveštaj Kremlju kada njena vojska učestvuje u NATO manevrima i vežbama,a ima ih deset puta više nego sa rusima!?

Шкоро

01.07.2017 10:08

@Gubernator Klatimir Smutin - Хоћеш у НАТО? Дај на теферендум. Мило није ни свјестан кад оде са владти колике проблеме ће имати његоба дјеца, унучићи, и бог зна до којег кољена, баш у Црној Гори.

Sasa

01.07.2017 11:20

@Gubernator Klatimir Smutin - Nisi u pravu?!Kada su Rusi kupovali kuce, zemljiste, kamenjare, bili su Vam dobri?!!! Mogli su celu C.Goru da kupe za kratko vreme ali i to je neka politika?! Postoje dogovori izmedju sila, kao u svadji su ali rade kao "svajcarci". Ako stvarno mislis da C. Gora sama kreira svoj put, sta da ti kazem, kasno je sad?! Sto neko rece,"neznanje je moc"?! I JA NE ZNAM zasto mora bas tako ali sam barem skapirao da nas neko sve zajedno, J.U. Z.Mozak?! Sve najbolje!!!

OTAN

01.07.2017 13:00

@Gubernator Klatimir Smutin - Svaka čast Crnoj Gori na članstvu u Alijansi! Sada je Jadransko more(osim Neuma) dvorište NATO-a,a Srbija će imati izlaz na njega samo turistički. Ove likove koji traže referendum o članstvu CG u NATO treba obavestiti da su zakasnili,neka se žale caru vladimiru !

SmrtCrnojGori

01.07.2017 20:40

@Gubernator Klatimir Smutin - sve ljude koji se izjasnjavaju kao crnogorci treba proterati u ameriku i srbija treba da uzemo svoju zemlju i da joj vreti pravo ime,Zeta.Gori crnogorac nego hrvat...

momazver

01.07.2017 08:18

Hrani kuče,da te - ujede!

eto

01.07.2017 08:47

hrvatskoš prćija

gore i dole

01.07.2017 08:49

a na severu bi da rukovode i studiraju besplatno. nije normalan ko to dozvoli i nije nas.

Ћикула

01.07.2017 10:01

@gore i dole - Таква је наша политика, сви ти Црногорски политичари су " позавршавали" факултете у Београду, а и данас од већине студирају дјеца. Све то треба донијети закон и вратити назад. Не због њих, него због Милове политике.

boki

01.07.2017 18:28

Srbi i Crnogorci su uvek bili braca.Ne dozvolite da vas politicari posvadjaju. Narod sigurno ne bi krenuo jedan na drugi.

Nesa

04.07.2017 17:50

@boki - Vidim taj isti narod o kome pises pobunio se zbog toga,kao i kada je Crna Gora priznala kosovo.Po vama smi isti narod iz interesa,jer pola vzs Crnogoraca ste u Srbiji na privremenom radu.

Srbija

04.07.2017 20:15

@boki - Braca iz interesa ?