Božićna liturgija u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi
Profimedia
Božićna liturgija u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi

Profimedia

Liturgija, Foto: Profimedia

Međutim, Crkva se danas ne drži ove jevanđelske poruke. Srpska pravoslavna crkva (SPC) bez sumnje je najprofitabilnije preduzeće u Srbiji, s obzirom na to da ne plaća PDV na proizvode i usluge koje prodaje, te da nijedna državna institucija ne zna koliki godišnji prihod od njih ostvaruje, a procenjuje se da SPC godišnje obrne i više od 100 miliona evra!

Naime, u mnogim prodavnicama SPC, uključujući i internet prodavnicu na sajtu SPC, mogu se kupiti brojni proizvodi, a osim sveća, brojanica, ikona, crkvenih knjiga, manastirskog vina i rakije, tu su i dezodoransi, sapuni, šamponi, ali i muzički i filmski CD-ovi, med i rakija koje proizvode privatne firme. Naravno, ni za jedan proizvod ne dobija se fiskalni račun, niti SPC na njih plaća porez. Takođe, nikakvi računi se ne izdaju, niti sveštenici plaćaju porez na novac uzet za svoje usluge na svadbama, krštenjima, opelima...

Sam zakon oslobađa Crkvu od plaćanja PDV-a, no ipak postoji obaveza plaćanja dažbina državi na neke proizvode, i to ako godišnji promet tih proizvoda prelazi osam miliona dinara. No, nijedna institucija ne kontroliše SPC, pa tako i ako promet ovih proizvoda prelazi sumu od osam miliona godišnje, nadležni to ne znaju.

U Ministarstvu finansija za „Alo!“ objašnjavaju da je Zakonom o porezu na dodatu vrednost propisano poresko oslobođenje, bez prava na odbitak prethodnog poreza, za promet usluga verskog karaktera od strane registrovanih crkava i verskih zajednica i promet i dobara i usluga koji je neposredno povezan sa prometom tih usluga koji obavljaju registrovane crkve i verske zajednice.

- Ako SPC u prethodnih 12 meseci nije ostvarila ukupan promet dobara i usluga veći od osam miliona dinara (na primer po osnovu prodaje balzama, šampona i dezodoransa), u tom slučaju ne postoji obaveza evidentiranja u sistem PDV-a. S tim u vezi, lica koja nisu obveznici PDV-a nemaju obavezu obračunavanja i plaćanja PDV-a za svoj promet dobara i usluga - navode u Ministarstvu.

Kako dodaju, uredbom o određivanju delatnosti kod čijeg obavljanja ne postoji obaveza evidentiranja prometa putem fiskalne kase, lica koja obavljaju delatnost verskih organizacija su oslobođena evidentiranja prometa putem fiskalne kase u slučaju kada vrše promet dobara u vezi sa osnovnom delatnošću (aktivnost tradicionalnih crkava i verskih zajednica, aktivnosti manastira).

- Međutim, ako verska organizacija ima registrovanu delatnost maloprodaje u okviru koje vrši promet dobara koji nisu u vezi sa delatnošću verskih organizacija (prodaja šampona, balzama...), dužna je da tako ostvaren promet evidentira putem fiskalne kase - zaključuju u Ministarstvu.

Komentari (24)

mirko

16.03.2017 21:20

Glavna je u pranju novca tajkunima i ko joj da proviziju ,prijatelj sa pevaljkama sa nanogicom i sa svim kriminalcima u zatvoru i politici

Ma dosta

16.03.2017 21:36

i popova i lopova.

ЕУ зомби

16.03.2017 21:38

Колико ли "обрне" антивладин , пардон, "НЕ Владин сектор" ... ?!?

neutralan

17.03.2017 07:45

@ЕУ зомби - NVO dobijaju sredstava iz sveta i nase Vlade.Placaju porez kao i svaka firma,NE PRODAJU NISTA!

BG

16.03.2017 21:42

U CELOM HAOSU JOŠ O CRKVI. ŠIPTARI VAM OTIMAJU KIM A VI O ODUZETIM PLAKATAMA I O POPOVIMA. DOKLE SRBI I SRBIJO?

crna trojka

17.03.2017 09:46

@BG - Ма немој! Пређи бриго на другога! ! Скрећеш са теме! Штитиш попове лопове!

QWERTY

16.03.2017 21:43

Ajde drzavo sad da vas vidim...fiskalni, porezi!!! Lakse vam je da punite budzet pljackajuci penzionere i postene radnike!!!

Pitam se

16.03.2017 22:20

Koliko "obrnu" ostale verske zajednice? Npr islamska? Hoce li i oni u pdv sistem ili se samo SPC proziva? Ps. A pevaljke i starlete?

Q

16.03.2017 22:29

Kad drzava vrati crkvi enormnu oduzetu imovinu,od koje j dan danas ubira dobit onda ce i crkva drzavi dati svoje.Inace,primecujem u poslednje vreme povecan napad na crkvu,ocigledno da nam malo,malo pa svasta smeta ali uglavnom sve ono sto cini srpsko bice.Vojska,skolstvo,kultura,crkva nisu nam potrbni neprijatelji pored nas.

Djura

17.03.2017 08:44

@Q - Crkva NIJE Srpska!!!! Srbin jedva prezivljava a pop mazi svoju masnu bradu!

stranac

17.03.2017 09:04

@Q - a ti si se malo zaleteo,kao i vrhovni fiskal,da ne kazem patrijarh.po toj logici dok drzava ne vrati svu imovinu koja je oteta mom dedi ja necu da placam poreze i doprinose a drzava ce meni da uplacuje zdravstveno i penziono.i usput,da li si cuo sta sve crkva trazi nazad?po njenom,90% teritorije kosova i 65% teritorije srbije je crkveno.i ti bi da srpsko bice bude robovanje kod popova?pitaj malo babe i dede kakve su popovi bile gazde pre onog rata,nisu njih komunisti dzabe jahali....

Пера

16.03.2017 22:59

Па ви идите опет њима!

Teodora

16.03.2017 23:22

Banda u crnom, apsolutno otuđena od vere i naroda, ogrezla u aferama i kriminalu, krajnje ispolitizovana u maksimalno u funkciji vladajuće partije i njenog predsednika, a kontra narodu!

Curcic Srdjan

16.03.2017 23:43

A sta cemo.sa milionskim donacijama iz dijaspore i ovdesnjih vernika.sta i gde ide taj novac i sta se radi sa njim

crkvenjakovic

17.03.2017 00:42

@Curcic Srdjan - E moj rodace, raspitaj se sta tek rade crkvene organizacije u dijaspori..Amerika, Amerika zemlja velika...

mirko

17.03.2017 01:41

Pa ko joj daje pare i zasto ,Ja kad imam para ja imamprijatelje rodjake koji materijalno stoje i direktno dam njim a,tako i ostali svet treba da radi ,LICNO DAVAJTE NARODU KOJI NEMA,a ne za vanbracnu decu ,dzipove ,strane banke ,prostitutke ,putovanja po svetu itd

sasa

17.03.2017 05:25

i advokati takodje.Nemojte pritiskati crkvu ako strajkukuju kao advokati bice jos smesnije

miki

17.03.2017 07:48

"Bogu božje, caru carevo"...... Da ali kad država vrati svo zemljište,nekretnine i šume crkvi pa crkva možda i plati porez.Koliko država ubira prihoda od crkvene zemlje i šuma? Što se to ne objavi? 98% proizvoda koje se prodaju po crkvenim prodavnicama se proizvodi ili u manastirima ili crkvama. Kad je porez u pitanju drža i crkva su zajedno,kad je veronauka u pitanju i njen opstanak u školama ,crkva i država su odvojene.EEE licemeri.

deda

17.03.2017 08:34

Čovek u nešto mora da veruje crkva kao sveto, zdanje poštujem ali popovi zašto kad svete vodicu kad im je tarifa 1000 din ne napiše neku priznanicu račun nedaj Bože kad neko umre još sirotinja jedva zdravo za sanduk o ostalo još popu da da od sto do dvesta evra da opeva i šta onaj što nema ode ne opevan pa sramota bar nek odu na onaj svet da odu kako treba i tu ih zezaju pa sramota i posle kažu neverici pa uštedite da veruju

deda

17.03.2017 08:37

Sad popovi nose laptopovi

Kvazimodo Sorabius

17.03.2017 09:12

Cim se neko izuzme od obaveza, ustav ne vazi za sve! Detalji, i ako katastrofalni, nisu bitni. Sve religije, bas sve, izvuci iz drzave, odvojiti, pa primenjivati zakone - ako se hapse vracare, a sta su drugo popovi, hodze, rabini? Vratimo se iz feudalizma, najurimo religije iz skola, vojske... Najprofitabilnija preduzeca u Stradiji su religijske grupacije, a ne placaju drzavi i narodu porez.

Gospodin Grga Pitić

17.03.2017 09:25

Pa šta onda ?! Vratite im što su komunjare oduzele pa nek plaćaju porez. Ne bi ste da budete gori od njih valjda ?!

b

17.03.2017 09:26

Politicka institucija ,ispiraju budalama mozak .

Dana

17.03.2017 09:39

Sramno je sta rade popovi i Crkva u vez finansija. Prosto coveku da se smuci da ide u Crkvu. Kacavenda koji je zlostavljao mladice, placao velikim novcem svoj razvrat i dalje zivi u luksuzu, kao u dvorcu. Nije rascinjen niti su se pozabavili time odakle mu toliki novac. To se moglo stvoriti samo kriminalnim radnjama. Pogledajte na You tube emisiju "Zivot prica" o njemu, od autora T.Vojtehovski i sve ce vam biti jasno kakve se stvari dogadjaju u Crkvi, bez sankcija.