Slonovi
Profimedia
Šaptač slonovima Lorens Entoni

Printscreen Youtube

Šaptač slonovima Lorens Entoni, Foto: Printscreen Youtube

Lorens Entoni, poznat i kao "šaptač slonovima", preminuo je 2. marta 2012. godine.

Tog dana do njegove kuće došlo je krdo slonova o kojima je brinuo i s kojima je uspostavio specifičnu vezu kao niko do tada.

Slonovi su do kuće došli da bi oplakali gubitak čoveka koji ih je toliko voleo.

Iako je prošlo više od četiri godine, slonovi i danas polaze do Entonijeve kuće. Neki misle da mu na taj način i dalje odaju počast.

Entoni je bio poznat po tome što je mogao da smiri i uravnoteži čak i najistraumiranije slonove. Spasavao je mladunce koji su ostajali bez majki, učio ih, pomagao da odrastu i osamostale.

- Da bih spasao njihove živote, moram da ostanem sa njima, da ih hranim, pričam im. Ali, najvažnije, da im budem tu i danju i noću - rekao je jednom prilikom Entoni.

Godinu i po nakon što je preminuo krdo slonova koje je spasio i odgojio krenulo je na 12-časovni put do kuće u kojoj su bili Entonijeva supruga i deca.

Kako je izjavio Entonijev sin, bilo je to veliko iznenađenje.

- Siguran sam da su osetili da moraju da dođu - rekao je on.

Slonovi

Profimedia

Slonovi, Foto: Profimedia

Naučnici su odavno utvrdili da slonovi imaju svoje rituale i da pate i žale kada umre neki od njih. Ali ovo je bilo nešto što niko nije očekivao. Slonovi su iskreno patili zbog smrti čoveka koji ih je toliko voleo.

Entoni je, osim slonova, radio i na spasavanju gotovo istrebljenih belih nosoroga, krokodila i drugih vrsta.

Čak je, nakon američke invazije na Irak 2003. godine, uspeo da spasi životinje iz bagdadskog zoo vrta.

Dok su vojne operacije još bile u toku, došao je u Bagdad koji je u to vreme imao najveći zoo vrt na Bliskom istoku, a u kojem je već nastradalo mnogo životinja. Od 650, koliko ih je bilo pre napada, u tom trenutku samo 35 ostalo je u životu. Većinom su u pitanju bile velike životinje poput slonova, tigrova i medveda. Bile su u lošem stanju, čak toliko da je bilo planirano da budu ubijene ne bi li im se skratile muike.

Entoni je za šest meseci uspeo ne samo da spasi te životinje, već i da pronađe neke koje su bile ukradene i vrati ih na sigurno.

Zaista jedinstven čovek.