Čokoladni kolač
Profimedia.rs
Čokoladni kolač

Profimedia.rs

Čokoladni kolač, Foto: Profimedia.rs

Osim što su dvostruko čokoladni, pa će biti neodoljivi svim sladokuscima, zahvaljujući urmama i lešnicima dvostruko su zdravi jer pružaju obilje neophodnih nutrijenata.

Sjajan su izbor za vegane jer ne sadrže jaja, a budući da u njima nema ni šećera i štetnih aditiva, u ovim kolačićima mogu uživati svi oni koji žele da se zaslade, a pritom pazie i na svoje zdravlje.

Sastojci za devet kolačića: 130 g urmi, 1 kašičica ekstrakta vanile, 65 g bademovog brašna (ili mlevenih badema), 30 g sirovog kakao praha, 30 g mlevenih tostiranih lešnika, prstohvat soli.

Za čokoladnu glazuru: 80 g meda, 20 g sirovog kakao praha, 2 kašike domaćeg putera od badema (ili maslaca od semenki suncokreta i lešnika ili kakao maslaca).

Sve praškaste sastojke pomešajte u blenderu, pa dodajte i urme i ekstrakt vanile, pa kratko ispasirajte. Testo će biti lepljivo. Prebacite ga u manji kalup dimenzija otprilike 13 x 13 cm koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Pomešajte sve sastojke za glazuru u vanglici i otopite na laganoj vatri, a zatim prelijte preko testa.

Kalup stavite u frižider na nekoliko sati ili u zamrzivač na pola sata. Kada se stegne, izvadite kolač iz kalupa pridržavajući papir pa isecite na kocke jednake veličine i poslužite. I deca i odrasli će ga obožavati!

U pripremi ovog deserta možete malo i da se poigrate - ako nemate med, slobodno ga zamenite nekim drugim zdravim prirodnim zaslađivačem, poput agavina ili javorovog sirupa, a umesto bademova možete upotrebiti i ovseno ili neko drugo brašno.