Boginje
Shutterstock
Boginje

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Izgledaju kao bubuljice, a zapravo nisu. Poiskakale su po celom telu vašeg mališana. Njihovo pucanje izaziva toliki svrab da biste i vi napravili kratere na koži od češanja. Iako ga bodrite da istrpi, znajte da nije lako, jer je reč o ovčijim boginjama ili varičelama, koje se najčešće javljaju u jesenjem periodu. Pedijatar imunolog Nevenka Raketić savetuje kako da pomognete deci da prežive period inkubacije.

Varičele spadaju u veoma zarazne bolesti virusnog porekla, koje svako jednom mora da odboluje.

- Ovčije boginje su stalno prisutne u populaciji i obično se češće javljaju u jesenje doba, kad su deca na okupu u vrtićima. Prvi simptomi su povišena temperatura do 38 stepeni, crveno grlo i malaksalost. Nakon dva dana na koži se javljaju bubuljice koje su ispunjene vodom, i to najčešće u predelu glave i iza ušiju, i vrlo brzo se spuštaju na ostale delove tela. Od vodenih plikova nakon pet do šest dana se stvaraju krastice koje otpadaju i na koži ostaje belilo, koje nestaje vremenom. Međutim, pošto te promene na koži izuzeteno svrbe, ako se dete češe, onda dolazi do sekundarne infekcije bakterijama i javljaju se ožiljci - objašnjava dr Raketić.

Povišena temperatura je jedan od prvih simptoma

Shutterstock

Povišena temperatura je jedan od prvih simptoma, Foto: Shutterstock

Važno je znati, ističe doktorka, da je osoba koja ima varičele zarazna i tri do sedam dana pre izlaska malih plikova i tokom dve nedelje dok ima boginje.

- U tom periodu bitno je da roditelji vode računa i o svojoj higijeni, naročito o čistoći ruku, a poželjno je i da se kad dođu kući odmah presvuku. Tokom te dve do tri nedelje, koliko je potrebno da se preleže boginje, posete su zabranjene, jer je reč o bolesti koja se prenosi najčešće direktnim putem, ali i preko kapljica, kada neko kija ili kašlje. Virus može da ostane neko vreme i na predmetima, kvakama, ogradama - objašnjava naša sagovornica i dodaje da je najbolji tretman za boginje krečno mleko, koje isušuje plikove, umiruje svrab i reguliše promene na koži.

Zablude o lečenju boginja

Dr Nevenka Raketić je istakla da su verovanja koja postoje u narodu zapravo zablude, kojih se nikako ne treba pridržavati, jer neke čak imaju i kontraefekat u lečenju boginja. Netačna verovanja Ne sme se prati kosa dok dete ima boginje. Ne sme se kupati. Dete treba da se dobro preznoji da bi se organizam izborio sa boginjama. Treba biti u tamnoj sobi dok boginje ne prođu.

Prema rečima dr Raketić, varičele vrlo retko stvaraju komplikacije i zato je bolje da dete oboli od tih boginja nego da se vakciniše vakcinom protiv njih, jer se smatra da nisu toliko rizične.

Osim krečnog mleka, u narodu postoje i drugi načini koji mogu umiriti svrab i isušiti boginje.

BOSILJAK

U pola litra vode stavite šest do osam svežih listova bosiljka i kuvajte četiri minuta. Nakon toga procedite čaj i kad se tečnost ohladi, koristite je za premazivanje boginja. Ova biljka, pored svog antibakterijskog dejstva, deluje kao anestetik koji ublažava bol i svrab.

SODA BIKARBONA

Jednu supenu kašiku sode bikarbone sipajte u 400 mililitara vode. Ovim rastvorom natopite oblog i prelazite preko boginja, a zatim ostavite da se osuši. Na taj način će se umiriti potreba za češanjem.

REDOVNO KUPANJE

U punu kadu sipati 250 mililitara jabukovog sirćeta i mirovati u vodi do 15 minuta. Ovaj tretman se pokazao kao delotvoran kod ublažavanja svraba, ali i kod sprečavanja infekcija i stvaranja ožiljaka.