Jelena N. majka pretučene devojčice
Alo!/Masanori Jošida

 

Maltretirana devojčica

Masanori Jošida

Maltretirana devojčica, Foto: Masanori Jošida

Na uznemirujućem snimku, zabeleženom mobilnim telefonom, a koji je nastao u učionici tehničke škole, vidi se kako grupa učenika prvog razreda udara devojčicu B. N. (15) u glavu. Dok žrtva sedi na stolici, pognute glave, prilazi joj devojčica i iz sve snage joj udara šamar. Zatim joj zadaje nekoliko udaraca pesnicom, a kada je pokušala da se zaštiti rukama, čuje se: „Spusti ruke dole”, i: „Je l‘ si čula, bre!” Žrtvi potom prilazi i druga učenica, koja je snažno udara šakama i pesnicama, a devojčica na stolici ćutke briše suze. Za sve to vreme u učionici je prisutno još đaka, koji galame, smeju se i komentarišu, ali niko ne prilazi da pomogne. Jedan dečak je čak svojom rukom držao drugarici ruke kako se ne bi branila. Snimak se završava kada su neki učenici povikali: „Ide profesor!“

 Ministar policije Nebojša Stefanović

Tanjug Dimitrije Gol

Ministar policije Nebojša Stefanović, Foto: Tanjug Dimitrije Gol

 

Drugi snimak nasilja

Na internetu je juče osvanuo još jedan šokantan snimak, na kojem dva učenika tuku svog vršnjaka u učionici. Taj video-zapis navodno je nastao u Ekonomsko-ugostiteljskoj školi „Slobodan Minić” u Aranđelovcu, koja se nalazi pored Tehničke škole.

- Dvojica učenika tuku svog vršnjaka. Šutiraju ga u stomak i leđa, udaraju pesnicama u glavu i lupaju mu šamare dok on viče: „Nemoj, nemoj.“ Na kraju snimka su ga naterali da radi čučnjeve. Inače, siledžije sa snimka poznate su u Aranđelovcu po bahatom ponašanju. Oni uzimaju deci novac za užinu i maltretiraju ih. Deca ih se plaše, a pedagog i profesori žmure, jer ne žele da prave probleme, pošto je otac jednog od njih isto problematičan - pričaju građani Aranđelovca.

Šokantan snimak pokrenuo je lavinu komentara i pitanje odgovornosti kako nadležnih iz škole i institucija, tako i roditelja i učenika, pa i čitavog društva.

Kako saznajemo, školu je posetila i policija, a svi akteri ovog snimka saslušani su u prisustvu roditelja i protiv njih je pokrenut vaspitno-disciplinski postupak. Inače, prema Nacrtu zakona o osnovama obrazovanja, roditelji čija deca budu učestvovala u vršnjačkom nasilju ili bežala sa časova ubuduće će morati da plate kazne od 5.000 do 100.000 dinara.

Dragan Ranković, direktor škole, rekao je za „Alo” da se za ovaj slučaj saznalo 25. oktobra.

- Za sada znamo da se ovo desilo 13. oktobra, između petog i šestog časa, kada su profesori otišli da zamene dnevnike. Pokrenute su sve zakonske radnje i uključen je tim za borbu protiv nasilja - rekao je Ranković i dodao:

Dragana Janković majkaalekse Jankovića

privatna arhiva

Dragana Janković majkaalekse Jankovića, Foto: privatna arhiva

 

 

Krivični postupak protiv troje maloletnika

Više javno tužilaštvo u kragujevcu pokrenuće krivični postupak prema maloletnim izvršiocima- S.V. K.V. i D.R. svi 2002. godište, zbog krivičnog dela nasilničko ponašanje, izvršenog na štetu maloletne B.N. i uključiti sve nadležne institucije i stručne službe radi daljeg sprečavanja vršnjačkog nasilja, koje se neće tolerisati, saopšteno je juče iz tog tužilaštva. Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova, najoštrije je osudio događaj iz aranđelovačke škole i najavio da će policija u saradnji sa tužilaštvom i Centrom za socijalni rad preduzeti mere kako bi slučaj bio što pre rešen. - Strašne su scene koje se mogu videti na snimku. Nedopustivo je bilo kakvo nasilje, a posebno vršnjačko, jer to može ostaviti nesagledive posledice na decu - rekao je Stefanović. l Dragana Janković, majka Alekse Jankovića, koji je 2011. godine izvršio samoubistvo zbog vršnjačkog nasilja, kaže da je uznemirena snimkom, ali i da očekuje da svi u lancu odgovornosti budu kažnjeni. - Devojčica je dobila ozbiljne batine. Smatram da je za ovo odgovorna škola, odnosno direktor, razredni starešina, pedagog i psiholog. Nemoguće je da se desetak đaka okrenulo protiv jednog deteta, a da to niko ne vidi i ne čuje. Ne znam šta je pozadina snimka. Ovo je zlostavljanje deteta, koje se ne brani - ističe Dragana.

 - Napadnuta devojčica je u početku želela da sakrije šta se desilo i pokušala je da slučaj predstavi kao „ništa strašno”.

Jelena N., majka pretučene učenice, kaže za „Alo!” da je povod za nasilje svađa zbog Fejsbuka.

- Moja ćerka je dala drugarici svoju šifru za Fejsbuk kako bi joj deaktivirala profil. Nakon toga je ta devojčica šifru podelila celom razredu, a moja ćerka posle toga nije više mogla da uđe na svoj profil, jer je šifra promenjena. Problem je nastao kada su sa tog profila svima počele da stižu slike golih devojčica, uz koje je bilo obaveštenje da one nude seksualne usluge za novac - priča Jelena N. i dodaje je reč o fotošopiranim fotografijama i da je telefon njene ćerke sada u policiji kako bi se utvrdilo da sa njega nisu slate pomenute slike.

Jelena ističe da joj ćerka nije ispričala šta se desilo, a da je sve saznala od njenog školskog druga.

- Došla je kući sva crvena u licu i bila je ćutljiva. To je bilo u petak. U ponedeljak sam otišla kod razrednog i prijavila da mi je ćerka išamarana. Razredni mi je rekao da će se to rešiti. Iako je delovalo da je sve u redu, krenulo je ponovno iživljavanje nad mojom ćerkom. Bacali su joj stvari i knjige i gurali je, i to je trajalo sve dok se snimak nije pojavio u javnosti - priča Jelena i dodaje:

- Videla sam da to nije bio šamar, već je to bilo 33 šamara i pesnica. Ćerka mi se povukla u sebe i samo ćuti.

Otac prebijene devojčice

Alo!/Masanori Jošida

Otac prebijene devojčice, Foto: Masanori Jošida

Majka naglašava da ju je pozvala majka jedne od devojčica sa snimka i da joj je zapretila tužbom.

- Pozvala je da se izvini u svoje i u ćerkino ime. Tokom izvinjenja zapretila je da će nas i tužiti ukoliko joj ćerku izbace iz škole, jer je ona dobila preporuku da je ispiše - šokirana je naša sagovornica.

U razgovor se uključio i Zoran N., devojčicin otac, koji je rekao da je sve to moglo drugačije da se reši, samo da su roditelji nastupili kao ljudi.

- Da su ti roditelji došli i rekli takva i takva stvar, imao bih razumevanja i sve bi bilo završeno razgovorom, ali ovako mi ništa drugo ne preostaje nego da ih tužim, kako bih zaštitio porodicu - rekao je Zoran.

Jelena N. majka pretučene devojčice

Alo!/Masanori Jošida

Jelena N. majka pretučene devojčice, Foto: Alo!/Masanori Jošida

 

 

Komentari (2)

pravnica

10.11.2017 07:31

RODITELJI BI BILI LUDI AKO NE BI PODNELI TUZBU

Lola

10.11.2017 13:05

A kad otvoriš lažni profil,to nije nasilje. Šta je spremala preko lažnjaka i kako bi zagorčala život drugarici,to nismo saznali,jer je na vreme išamarana. Nije ona žrtva nailja,nego nasilnica.