Aleksandar Čepurin
Miloš Cvetković
Aleksandar Čepurin

Miloš Cvetković

Aleksandar Čepurin, Foto: Miloš Cvetković

Komentarišući za "Sputnjik" upozorenje premijera Aleksandra Vučića da je ozbiljno ugrožen mir u regionu, koje je izneo na jučerašnjem sastanku sa ambasadorima 64 zemlje, Čepurin je rekao da balkanska regija prolazi kroz period iskušenja i suočava se sa ozbiljnim izazovima iz ugla očuvanja stabilnosti i bezbjednosti.

"Uočavaju se određene sličnosti sa onim što se dešavalo tokom poslednjih godina u drugim delovima sveta - u severnoj Africi, na Bliskom istoku i u Ukrajini, gde su preduzeti pokušaji ostvarivanja scenarija u duhu 'kontrolisanog haosa'. Posledice su najužasnije. To je jako opasno i za Balkan", ocenio je ruski ambasador.

Čepurin je dodao da izaziva zabrinutost i korišćenje metoda koje se, kako je ocenio, ne mogu nazvati civilizovanim.

"U te metode svrstavamo poigravanje sa nacionalističkim ekstremizmom, pokušaje rehabilitacije ratnih zločinaca i nacista, koji su aktivno podržavali Hitlera i koji su počinili stravične zločine", rekao je ruski diplomata i podsetio da je pobeda nad fašizmom udarila temelj moderne Evrope i njenog prosperiteta.

Ruski ambasador očekuje tim povodom reagovanje međunarodnih organizacija i struktura, jer, kako je naveo, često čujemo od njihovih predstavnika da su privrženi temeljnim vrednostima i standardima ljudskih prava.

"Sada je pravo vreme da se pokaže da to nisu prazne reči, da se preduzmu konkretni koraci kako bi se savladala eskalacija nacionalističke retorike, koja izaziva opasno dizanje tenzija u regionu", poručio je Čepurin.

Komentarišući navode pojedinih medija da su ruske bezbednosne službe navodno došle do informacija da Hrvatska sprema "Oluju 2" ruski ambasador je odgovorio da mu o tome nije ništa poznato.

Komentari (2)

Сава Прокоповић из Ритопека

30.08.2016 17:52

Подржавамо Руску Федерацију у целини.

Mirko

31.08.2016 14:12

A tom hausu velikim delom doprinosis ti i tvoj gazda PUTIN