Crna Gora u požaru
Epa/Boris Pejović
Crna Gora u požaru

Epa/Boris Pejović

Crna Gora u požaru, Foto: Epa/Boris Pejović

Vatrena stihija rasplamsala se po čitavom svetu! Usled visoke temperature, zbog koje lako planu požari, vatra bukti u BiH, na čitavom primorju u Crnoj Gori, u Hrvatskoj je cela Dalmacija ugrožena, gore Italija i Francuska. Najdramatičnije je u Portugalu, gde je stradalo 62 ljudi, kao i u Kanadi, gde je evakuisano 40.000 građana.

Građani Hrvatske su u panici zbog požara koji se spustio do Splita. Putevi su zatvoreni, zapalila se i jedna benzinska pumpa, turisti u kolonama pokušavaju da napuste Split, ali putevi su zatvoreni. Splitske vlasti su evakuisale mnoge stanovnike, a prema gradu su upućene i vojne snage. Damir Krstičević, hrvatski ministar odbrane, podneo je juče ostavku nakon kritike predsednice Hrvatske, koja je iz Austrije poručila da je vojska trebala ranije da stigne na ugrožena mesta, gde vatra bukti više od 24 sata. Vatrogasci se neumorno bore sa požarom već tri dana i još ne mogu da zaustave vatru koja se raširila po području dugom oko 10 kilometara i širokom nekoliko kilometara, a i dalje se širi. Najgora je situacija u zaleđu između Splita i Omiša, gde su izgorele mnoge kuće, a povređeno je više vatrogasaca.

U Splitu požar gase navijači

Požare oko Splita, osim brojnih vatrogasaca i vojnika, organizovano gase i navijači Hajduka, Zagreba, Rijeke i Osijeka. Građani su se organizovali na društvenoj mreži Fejsbuk, na stranici „The wildfire in Split, Croatia” i svi koji su u mogućnosti pomažu ugroženima obezbeđujući prevoz, smeštaj, hranu, vodu i slično.

 

Dalmacija u požaru

Tanjug/Mario Strmotić

Dalmacija u požaru, Foto: Tanjug/Mario Strmotić

Situacija u Crnoj Gori je najkritičnija na primorju i u centralnom regionu, prenosi crnogorski portal „mondo.me”. Kako navode, najugoženiji deo je poluostrvo Luštica, gde plamen dostiže visinu od 30 metara, zbog čega je nemoguće gasiti vatru sa zemlje. Situaciju otežava vetar orkanske jačine, zbog čega je nemoguće intervenisati avionima. Spasilačke ekipe su najugroženije prebacivale čamcima u dom zdravlja u Herceg Novom i juče je 100 turista evakuisano, među kojima je i žena iz Srbije, majka sa četvoromesečnom bebom i još dvoje dece. Magistralni put Podgorica-Cetinje bio je zatvoren zbog požara. Crna Gora je zatražila međunarodnu pomoć.

Snimak iz svemira

Katastrofalni požari koji su zahvatil Crnu Goru i Hrvatsku vide se čak iz svemira, prenosi hrvatski portal „hina”. Dim od vatre vidi se na slikama koje je uslikala NASA. Na fotografiji se mogu videti tri velika traga dima i pepela kako se kreću na jugozapad, prema obalama Italije.

U susednoj BiH bukti 26 požara, ali vatra je pod kontrolom, navode lokalni mediji. Najugroženiji je Mostar, ali Petar Jurić, zapovednik mostarskih vatrogasaca, izjavio je da vatrogasci neće dozvoliti da požar dođe do kuća, navodi „radiosarajevo.ba”.

Portugal u požaru

Nuno Ferreira

Portugal u požaru, Foto: Epa/Nuno Ferreira

Kanadske vlasti poslale su vojne avione u provinciju Britanska Kolumbija, gde su požari primorali oko 40.000 ljudi da napuste domove. Požar u Portugalu odneo je 62 života. Proglašena je trodnevna žalost. Veruje se da je uzrok požara udar groma, prenosi agencija AP.

Francuska se takođe bori sa vatrom, na 15 kilometara od Nice izbio je šumski požar. Stotine vatrogasaca rade na gašenju požara, koji je zahvatio oko 120 hektara šume i za sada je pod kontrolom, navodi Tanjug.

Komentari (5)

BG

19.07.2017 14:04

Strašno! Živ narod gori!

Pera Detlic

19.07.2017 14:04

Yugosloveni aktivni ovog leta, zapalise ceo svet.

a samo se vi zz

19.07.2017 14:44

@Pera Detlic - jel možda nije akcija od strane mus.vodja? Jel ne prete?

Alic

19.07.2017 14:35

Vatra guta svet, a hrvatski general Lošo kaže da Srbi podmeću požare po Hrvatskoj

desa

19.07.2017 15:32

Eno, pola Splita izgorelo, a prijateljski NATO mirno posmatrao. U CGori isto. Kad je sve pogorelo, poslaše neki ukrajinski aviončic da gasi. Teško njima sa NATO-m.