Premijer i ministri nakon polaganja zakletve
Tanjug/Rade Prelić 11.08.2016.
Premijer i ministri nakon polaganja zakletve

Tanjug/Rade Prelić 11.08.2016.

Premijer i ministri nakon polaganja zakletve, Foto: Tanjug/Rade Prelić

Srbija je danas dobila novu Vladu. Za novi kabinet Aleksandra Vučića, sa 16 ministarstava i tri ministra bez portfelja, glasalo je 163 poslanika, protiv je bilo 62, uzdržanih nije bilo, dok su 24 poslanika bila odsutna. Vladu čine, koalicija oko SNS i Socijalistička partije Srbije, a vladajuću većinu čini i Savez vojvođanskih Mađara.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić došao je u Skupštinu Srbije kako bi prisustvovao polaganju zakletve nove vlade. Polaganju zakletve prisustvovali su i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, patrijarh Irinej i predstavnici verskih zajednica, guverner NBS Jorgovanka Tabaković, predstavnici diplomatskog kora.

Premijer Vučić potpisuje zakletvu

Tanjug/Rade Prelić 11.08.2016.

Premijer Vučić potpisuje zakletvu, Foto: Tanjug/Rade Prelić

Nakon polaganja zakletve hor je izveo himnu Srbije "Bože pravde", a na ulasku u parlament bila je postavljena Garda Vojske Srbije. Polaganje zakletve bilo je propraćeno burnim aplauzom u skupštinskoj sali.

Mandat vlade počeo je da teče nakon polaganja zakletve koja glasi: "Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom cašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije".

Novu vladu predvodiće premijer Aleksandar Vučić, a članovi kabineta su:
- prvi potpredsednik i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić
- potpredsednik i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović
- potpredsednica i ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović
- potpredsednik i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić
- ministar finansija Dušan Vujović
- ministar privrede Goran Knežević
- ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović
- ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić
- ministarka pravde Nela Kuburović
- ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić
- ministar odbrane Zoran Đorđević
- ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević
- ministar zdravlja Zlatibor Lončar
- ministar rada, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin
- ministar omladine i sporta Vanja Udovičić
- ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević
- ministri bez portfelja Jadranka Joksimović, Slavica Đukic-Dejanović i Milan Krkobabić.

Gardisti u Skupštini

Vesna Lalić

Gardisti u Skupštini, Foto: Vesna Lalić

Vlada Srbije nadležna je da utvrđuje i vodi politiku, izvršava zakone i druge opšte akte parlamenta, donosi uredbe i druge akte, predlaže parlamentu zakone i druga akta, usmerava i usklađuje rad organa državne uprave i nadzire njihov rad.

Ustavom Srbije utvrđeno je da član vlade ne može da bude poslanik u republičkom parlamentu, skupštini autonomne pokrajine i odbornik u lokalnoj skupštini, niti član izvršnih organa na drugim nivoima vlasti.

Polaganju zakletve prethodila je maratonska sednica Skupštine na kojoj su poslanici vodili burne rasprave pre izglasavanja Vlade.

Polaganje zakletve

Tanjug/Sava Radovanović 11.08.20

Polaganje zakletve, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Tok sednice:

Sednica skupštine nastavljena je jutros u 10 sati, a obeležile su je brojne rasprave poslanika o tome ko šta tvituje, kome treba psihijatar, ko je Kaligula, a ko Mister Hajd.

Prvi je govorio predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić, koji je pozdravio Vučićev izbor novih ministara, ali je rekao da neće podržati izbor nove vlade.

- Shvatam da ste u stanju da napišete obiman ekspoze, ali nisam siguran da li ste u stanju da sve to i realizujete - obrazložio je Aleksić.

Vučić je, odgovarajući Aleksiću rekao da je posao predstavnika vlasti da razgovara sa građanima.

- Treba da se oseti puls ljudi i vidi koji su ti problemi. Ja sam više od 12 sati u zgradi Vlade primao građane, a polovina problema tih građana su već rešeni - rekao je Vučić.

On je rekao da je svima hteo da pokaže poštovanje.

- Vi ste juče svi izlazili iz sale, neki i po deset sati nisu bili tu, a ja ovu stolicu nisam juče napustio 12 sati - rekao je Vučić.

Miroslav Aleksić

Vesna Lalić

Miroslav Aleksić rekao da neće podržati izbor nove vlade, Foto: Vesna Lalić

Nakon mandatara oglasila se poslanica naprednjaka Milena Turk. On je rekla da je zahvaljujući rezultatima prethodne vlade vladajuća

Poslanici položili zakletvu

Predsednica Skupštine obavestila je parlament da su se stekli uslovi da u počne poslanički mandat za šestoro poslanika na osnovu odluke RIK. RIK je dodelio mandat Stanislavi Janošević, Nenadu Mitroviću i Ivanu Baueru, sa izborne liste Aleksandar Vučić Srbija pobeđuje, Jovanu Jovanovicu sa izborne liste Dosta je bilo - Saša Radulović, Draganu Vesoviću sa izborne liste Dveri - DSS Sanda Rašković Ivić - Boško Obradović i Bajri Gegiću sa izborne liste SDA Sandžaka dr Sulejman Ugljanin koji će na tim mesti zameniti Aleksandra Vučića, Ljiljanu Ðurović, Rasima Ljajića, Svetlanu Kozić, Biljanu Rubaković i Sulejmana Ugljanina.

većina dobila veliku podršku naroda na izborima.

- Uverena sam da će i nova vlada nastaviti reforme u Srbiji, kako bi naša zemlja postala bolje mesto za život njenih građana - poručila je poslanica naprednjaka.

Ko je doktor Džekil, a ko Mister Hajd

Potom se oglasio šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović, koji je obavestio je Skupštinu da lider pokreta "Dosta je bilo" Saša Radulović na Tviteru srpski parlament naziva životinjskom farmom.

- Radulović na ovaj način ruši dostojanstvo Skupštine - rekao je Martinović.

Na ovo je reagovala i predsednica Skupštine Maja Gojković i rekla da je takvo ponašanje Radulovića skandalozno.

- Poslanik je uvek poslanik, bilo da je u sali ili ne. Ne može poslanik da bude malo doktor Džekil, pa malo Mister Hajd - rekla je Gojkovićeva.

Kaligula i Neron

Pposlanik Demokratske stranke Srbije Đorđe Vukadinović zamerio je što je premijer ekspoze izlagao šest sati.

- Ja ne mogu za tri minuta da raspravljam i odgovorim na sve ono što je mandatar ovde pričao danima. Nije slučajno što su ekspozei svih prethodnih premijera trajali od dvadeset minuta do sat i po vremena. Sve preko dva sata je nepristojno. Ne može da se drži pažnja! To

Poslanik naprednjaka reciklirao govor od pre 18 godina!?

Početak skupštinske rasprave obeležilo je i kratko podsećanje na devedesete godine, jer je, prema tvrdnji pojedinih poslanika, jedan od poslanika naprednjaka u današnjoj raspravi o eskpozeu mandatara ponovio svoj izlaganje u parlamentu iz 1998. godine.

Naime, poslanik SNS Branislav Blažić ocenio je da je dobro što je deo u ekspozeu mandatara Aleksandra Vučića posvećen zaštiti životne sredine kao veoma važnoj temi i da to ranije nije bio slučaj.

Međutim, poslanik SRS Milorad Mirčić je primetio da je Blažić pročitao deo sopstvenog obraćanja poslanicima od pre 18 godina, ali sa malom razlikom, navodeći da je tada hvalio Šešelja, a sada Vučića.

U "konflikt" se umešala i Maja Gojković, koja je, kako je rekla, i u to vreme bila poslanica, tvrdeći da nema govora da se vlada Mirka Marjanovića bavila zaštitom životne sredine, te da samim tim, Blažić nije plagirao sam sebe.

"Presudio" je lider radikala Vojislav Šešelj, koji je u toj vladi 1998. bio potpredsednik, i, kako je rekao, jako dobro se seća da je tadašnja vlada upravo zaštiti životne sredine posvetila dobar deo svojih aktivnosti, a u tom je smislu i zapamtio izlaganje poslanika Blažića i to prokomentarisao:

"Malo ga je doterao, ali to je taj isti tekst", primetivši da je to sada narušavanje dostojanstva parlamenta, jer ne može jedan isti govor da se drži 20 godina.

Potom je Gojković zamolila Šešelja da joj dostavi govor, kako bi mogla da "presudi".

znate vi, a znate i ja - rekao je Vukadinović.

On je rekao i da nije tačno da je Bojan Pajtić juče verbalno napao Vučićevo dete, već da je Vučić napao Pajtićevu suprugu.

- Nije tačno ni da je Saša Radulović napao mandatara, već da je upravo lider DJB meta orkestriranih napada - rekao je Vukadinović.

Vučić je odgovorio na kritike Vukadinovića.

- Osim mržnje i ostrašćenosti u vašem izlaganju nije moglo ništa drugo da se čuje. Kada ste uzimali pare od Lutrije ništa vam nije smetalo. Zato sada govorite od diktaturi i niste u stanju da mirno saslušate odgovor - rekao je Vučić.

- Ja jesam i evropejac i demokrata, ali sam i Srbin! I nisam kao neki menjao naciju da bih se dočepao fotelje u Parlamentu. Da vas podsetim, postali ste Vlah da biste ušli u parlament. Vaša jedina ideologija Lutrija Srbije. Ne interesuje vas koliko i šta ćete uraditi protiv svoje zemlje, samo da se dočepate Lutrije - poručio je Vučić i naglasio da je on lično kriv što Državna lutrija Srbije više ne plaća reket Đorđu Vukadinoviću.

- Nešto ste zabrinuti, negde žurite, gospodine Vukadinoviću? Nešto vam smeta? Nema više otimačine iz Lutrije za Vukadinovića, ma koliko puta menja veru i naciju... - poručio je Vučić.

Potom je usledio kontranapad Vukadinovića.

- Vi ste ti koji ste menjali veru za večeru. Vi i neki vaši saradnici. Sastajali ste se u Ricu sa Stankom Subotićem Canetom, vi ste menjali veru za večeru - napao je Vukadinović premijera.

- Voleli bi da ličite na Merkelovu i Putina, a nažalost asocirate na Kaligulu i Nerona - napadao je Vukadinović.

Ni na ove napade mandatar nije ostao nem.

- Ne bih bio ni Kaligula ni Neron, već bih bio i De Gol, samo da ima državne lutrije Srbije, a nje nema – rekao je Vučić i dodao da

Gojković: Ne branima da pišete na Tviteru

Predsednica Parlamenta Maja Gojković rekla je da neće braniti poslanicima da pišu na Tviteru, ali da neće dozvoliti ni da neko nekog vređa na društvenim mrežama.

- Neću dozvoliti da vas nazivaju stokom, konjima, da Skupštinu nazivaju farmom - rekla je Gojkovićeva i poručila poslanicima koji su u tom trenutku mahali poslovnicima da će im održati lekciju.

- Održaću vam lekciju o tom poslaniku - rekla je Maja nakon čega je dobila aplauz.

Ona je zapretila i da će na odboru tražiti da pojedine poslanike kazni zbog vređanja Parlamenta.

je mirno slušao i trpeo uvrede.

Pljuštali i poljupci

U raspravu su se uključili i Vladimir Đukanović i Vojislav Šešelj.

- Svi smo mi pomalo Vlasi. Molim vas da se Vlasi poštuju, a to što se gospodin predstavljao kao Vlah je iz čistog koristoljublja - uključio se Šešelj u polemiku.

Nakon ove rasprave Vukadinović je odlučio da izađe iz sale, a prilikom izlaska mandataru Aleksandru Vučiću je slao poljupce.

- On je izašao i slao je mandataru poljupce - ostala je u šoku Maja Gojković, a potom je primetila da poslanik DSS nije izvukao svoju poslaničku karticu.

- Izvucite mu karticu, ja ovde moram da pratim zloupotrebe. Bez obzira što je slao Vučiću poljupce - rekla je Gojkovićeva.

Na izlasku iz skupštinske sale Vukadinović je novinarima objasnio zašto je poslao poljubac Vučiću.

- Nisam dobio priliku da odgovorim na njegove beskrajne uvrede. To je bila poruka da se ne plašim, da znam na šta je sve spreman... Zato mu se svi ulizuju, ali ja zaista nemam ništa lično protiv njega, niti mu želim bilo šta loše. To je bio ironičan postupak - rekao je Vukadinović.

Radulović: Zaštitite me od Vučićevih uvreda

Šef poslaničke grupe "Dosta je bilo" Saša Radulović zatražio je od predsedavajućeg Skupštine Veroljuba Arsića da ga zaštiti od uvreda mandatara Vučića. On se pozvao na povredu Poslovnika po kojem "nije dozvoljeno vređanje i izvrtanje činjenica", dok je Arsić ocenio da taj zahtev nije utemeljen pogotovo što je, kako je rekao, manadatar "izneo potpune činjenice".

Šef poslanika DJB je naveo i da Vučić prvo kaže da poštuje poslanike, a potom govori stvari "koje su besmisleno izvrtanje činjenica".

"Vidim da ne znate, opet izmišljate, ne mogu da razumem vašu patološku mržnju, nameštate se kao za spot...", citirao je Radulović delove obraćanja Vučića koji je odgovarao poslanicima na primedbe na rad buduće vlade. Arsić je rekao da Radulović za to što je rekao mandatar, "ne može da kaže da su uvrede, pogotovo što su iznete potpune činjenice".

Radulovićeve kao i stavove ostalih poslanika DJB, osudili su u izjavama novinarima u parlamentu poslanica Nove Srbije Dubravka Filipovski i poslanik Pokreta socijalista Đorđe Komlenski.

"Ako se neko ponaša kao i u rijaliti šouu, onda su to Radulović i njegovi poslanici", rekao je Komlenski, dok je Filopovska pozvala poslanike DJB da poštuju dostojanstvo Skupštine Srbije.

- Ako neko misli da je u redu da govori 16 sati, i još se žali da je ugrožen, onda nemamo o čemu da pričamo. Što se tiče mog gesta, to je bio odgovor na verbalno i političko nasilje. Jednostavno, ne dobijamo šansu da odgovorimo bilo šta, dok mandatar ima svo vreme da odgovara svima koliko i šta hoće - poručio je Vukadinović i dodao da su poslanicima uskraćene replike i da ne dobijaju šansu da bilo šta kažu.

Petrović opleo po vladi

Poslanik stranke Zajedno za Srbiju Dušan Petrović je tokom rasprave izneo niz kritika, od ekspozea do rada prethodne vlade.

Petrović obavestio je parlament da ta stranka neće glasati za izbor nove vlade.

Vučić je rekao da Petrović nema prava da napada jer je upravo vlada u kojoj je bio Petrović napravio katastrofalno stanje u državi.

Nešto pre 13 časova, poslanici pokreta "Dosta je bilo" odlučili su da napuste sednicu, i izašli su iz sale.

Vjerica Radeta iz SRS rekla je da je ekspoze mandatara Vučića dobar literarni rad, ali da je tema promašena.

- U prethodnom ekspozeu bilo je mnogo obećanja, koja nisu ispunjena, a ovog puta mandatar nije hteo da rizikuje - rekla je Radeta i dodala da Vučić nije objasnio u ekspozeu šta je bilo sa mnogo obećanja koja je dao, a od kojih nije bilo ništa. Ona je rekla da Vučić ne bi trebalo da obećava povećanje plata i penzija.

- Penzije i plate prvo treba vratiti na nivo pre smanjenje, pa tek onda može da se govori o povećanju - poručila je Radeta.

Dveri traže kontrolu banaka

Poslanik Pokreta Dveri Srđan Nogo predao je predao mandataru Vučiću disk s podacima o kontroli rada banaka, za koje tvrdi da ih je

Vučić: Niko se više od mene nije sastajao sa Putinom

Odgovarajući na primedbe da Srbija ne sarađuje dovoljno sa Rusijom, Vučić je rekao da se nijedan državnik Srbije nije toliko puta sreo sa ruskim zvaničnicima Vladimirom Putinom i Dimitrijom Medvedevim od njega.

- Pogledajte koliko puta sam se sastao sa Putinom i Medvedevim, pa recite ko je imao bolju saradnju sa Rusijom. Mi ćemo tu saradnju nastaviti, kao i strateški put ka Evropskoj uniji - poručio je Vučić.

sačinila Narodna banka Srbije, i apelovao na premijera da se pojača kontrola tih finanijskih institucija. On je prethodno, u raspravi, rekao da pojedine sudije u Srbiji od banaka dobijaju kredite pod povoljnim kamatnim uslovima ali da visinu kamate banka može naknadno da promeni.

- Kako, na primer, sudija koji ima takav kredit kod neke banke može da bude objektivan u slučaju kada neki građanin zbog, recimo kredita u švajcarskim francima, tuži tu istu banku - naveo je Nogo i pitao Vučića da li sudijske funkcije i sada obavlja više od 600 sudija koji nisu prošli reizbor u vreme vladavine Demokratske stranke, a potom se javno učlanili u SNS.

Vučić je odgovorio da niko ko je član SNS-a ne može istovremeno i da bude sudija.

- Niko ne može da bude član SNS-a i sudija, jer je to nespojivo sa sudijskom funkcijom. Kada je bio član - bio je, kada je sudija, to više ne može da bude - rekao je Vučić.

Lazanski prvi put progovorio kao poslanik

U Skupštini je danas bila i jedna premijera. Naime, Miroslav Lazanski se prvi put javio kao poslanik. Podsetimo, Lazanski je poslanik SNS

Mandatar je, govoreći o odnosu sudija i banaka prilikom uzimanja kredita, rekao da se svaka institucija, pa i opštinski sudovi, bore da svojim zaposleni,a omoguće bolje uslove i kroz saradnju sa bankama.

Vučić je naveo da je upoznat s primerom koji je izneo Nogo, dodavši da je malo čudan ali nije protivzakonit.

On je naveo da će u razgovoru s nadležnima videti kako bi to pitanje moglo da se reši.

Vučić: Živković me optužio da sam mentalno bolestan

Poslanik Nove stranke Zoran Živković rekao je da je skupštini podneo predlog dopuna Zakona o Vladi, kojim traži da svaki predloženi član vlade skupštini dostavi lekarsko uverenje o zdravstvenoj sposobnosti, ocenjujući da ponašanje mandatara Aleksandra Vučića

Ekspoze je naučni rad

Poslanica SNS Aleksandar Tomić rekla je da je Vučićev ekspoze autorsko delo koje ima osobine naučnog rada.

"Ono što predlažem mandataru, da vaš rad odštampate, jer mislim da će u budućnosti ostaviti velikog traga za ljude koji se bave ekonomijom i političkom ekonomijom, upravo zbog toga što na jedan sistematičan i integrativni način prikazano da politika može da daje svoje rezultate u svakodnevnom životu", rekla je Tomić i ocenila da je važno reći da "taj naučni rad može reći da se nazove nova ekonomska paradigma Balkana", gde, kako je dodala, ima zemalja koje su članice EU, a koje nemaju rezultate kao što ima Vlada Srbije.

govori da on to uverenje ne bi mogao da dobije.

Živković je pred novinarima u Skupštini kritikovao ponašanje mandatara prema poslanicima, rekavši da Vučić pri tome pokazuje anomalije i simptome "kojima bi mogla da se pozabavi Slavica Đukić Dejanović", koja je inače po profesiji psihijatar.

Vučić je u skupštinskoj sali nakon toga reagovao na Živkovićevu izjavu, navodeći da je i proteklih dana slušao i druge uvrede ocenjujući ih kao pritiske kako bi opozicija došla na vlast.

- Zoran Živković je upravo rekao da sam mentalno bolestan i da ne bih mogao da prođem pregled - rekao je Vučić.

On je potom rekao da govori o ozbiljnim prtiscima koji će se nastaviti sve dok se ne dočepaju prilike da "pljačkaju državu kao što su radili u prethodnom periodu", rekao je Vučić.

Ko je pivo pivo

Poslanik Demokrata Radoslav Milojičić - Kena kritikovao je Vučića zbog odnosa vlasti prema lokalnim samopravama, navodeći da gradovi kojima rukovode kadrovi SNS dobijaju mnogo više novca od gradova gde je neko drugi na vlasti.

Milojičić, koji je i bivši predsednik Opštine Smederevska Palanka, rekao je da ta opština, uprkos nizu pisama i zahteva upućenih i kabinetu premijera i ministrima, nije dobila pomoć za rešavanje problema napajanja vodovoda strujom.

- A u jednom danu Kragujevcu, čiji je gradonačelnik sin predsednika Sbije, dodeljeno je 180 miliona dinara, Leskovcu u dva kratka navrata 100 miliona dinara, a Nišu 80 miliona dinara. To nije jednak tretman svih organa lokalne samouprave - rekao je Milojičić.

On je naveo i da je fabrika Goša, koja je nekada zapošljavala 15.000 ljudi, ostala sa samo 3.000 radnika zbog nebrige države.

- Mislim da imate političkog duha i talenta, ali to nema veze sa situacijom u vašoj opštini koja ima duga od dva ipo ili četiri milijarde, ali to ćemo znati tačno za sedam dana - rekao je Vučić i upitao odakle i kako će to Smederevska Palanka da vrati i ironično upitao Milojičića "da nećete možda da otvorite fabriku piva".

Nema alternative za gas

Vučić je rekao da Vlada Srbije već godinu i po dana radi na obezbeđivanju alternativnog načina snabdevanja gasom, ali da, za sada, rešenja nema.

- Ko ima rešenje, neka mki predoči. Srbija se našla u sred globalnog rata koji se vodi preko gasa i drugih energenata - rekao je Vučić

Obradović dobacivao, Maja planula

Predsednica parlamenta Maja Gojković poručila je u jednom trenutku lideru Dveri Bošku Obradoviću da treba da ga bude sramota. - Sram vas bilo Obradoviću, ne bojim se ja!- rekla je Gojkovićeva, ali se nije čulo šta je Obradović rekao, jer mu je bio isključen mikrofon.

primetivši da za sada nismo stradali, ali da, "ni krivi ni dužni", imamo poteškoća da dođemo do gasa.

- Vlada je spremna da plati, ali tržišnu cenu - poručio je Vučić i ukazao da su uvek neke zemlje u sukobu sa drugima, pa Srbija ne može da reši svoju situaciju.

- Pitanje je šta ćemo sa gasom da radimo. Povećavaćemo skladišta. Cilj nam je da imamo dve milijarde kubnih metara rezervi gasa, ako to imamo, mi smo zemlju obezbedili. Imamo rezerve za 3-4 meseca, nije panika, ali nemamo političko rešenje - rekao je Vučić i dodao da je Srbiji sada potrebno oko dve milijarde kubika gasa, a za 10 godina, kad se očekuje veća industrijska proizvodnja trebaće 3,5 miliona kubnih metara.

Vučić je pozvao svakog ko možda to rešenje ima, da ga i predloži, jer Srbija za sada dobija samo ruski gas preko Beregova u Ukrajini.

Vrativši se na obustavljeni projekat "Južni tok", Vučić je rekao da njega nema jer je Putin lično rekao da je taj gasovod mrtav, a ministarka

MINI KVIZ

U Skupštini je odigran i mini kviz. Naime, poslanica DJB Branka Stamenković upitala je mandatara koga treba pozvati na odgovornost i ko treba da ustanovi kako nestaje milijardu evra iz zdravstvenog budžeta na godišnjem nivou.

Ona je kao moguće odgovore navela - drekavce iz tunela, pokemone i mandatara, odnosno budućeg premijera.

Vučić je na to uzvratio:

- “Moj odgovor je pod D, stečajni upravnik iz Kalifornije” - odgovorio je Vučić.

Zorana Mihajlović se, kako je rekao, nikako nije protivila tom projektu, zalagala se za njega.

- Ja nisam Putin i ne mogu da odredim drugačije, a nisam ni bugarski premijer Bojko Borisov da mogu da kažem da može da prođe kroz Bugarsku jer je to, pretpostavljam, bio problem. Video sam se i sa Putinom i sa Medvedevim, i drugi su rekli da se od tog gasovoda odustalo - rekao je Vučić.

- Išao sam i u Ameriku, i u Azerbejdžanu sam razgovarao. Pričao sam i sa Evropskom komisijom o interkonekciji, da oni daju 20 miliona, mi ćemo 15 miliona da platimo, ali odakle će da stigne taj gas - to je ono - upitao je Vučić dodajući da on taj gas još ne vidi.

On je rekao i da Srbija neće da kupuje tečni gas preko Mađarske jer je duplo skuplji. Kaže da je traženo i da se Srbija snabdeva preko "plutajuće platforme" u Grčkoj, ali ni to, kako je rekao, nije moglo.

- I nema rešenja. Radimo godinu i po i na kraju jedini gas koji nam stiže je preko Beregova. Ako se prekine ta linija, ne daj bože, mi gasa nemamo. Mi brinemo svaki dan, nema gde nisam bio kod svakog ko ima gas išao sam, razgovarao sam - rekao je Vučić.

Zakazao sednicu Vlade pre glasanja

Pred kraj sednice Vučić je rekao da Vlada odmah počinje sa radom i to odmah ujutru.

- Sednica Vlade je u 6.30 - rekao je Vučić, a onda se našali da su se ministri "pogubili".

Nakon toga je Vučić poručio da građani mogu da očekuju marljivost i posvećenost nove vlade i zamolio poslanike da brinu o svojoj državi.

On se zahvalio građanima i poslanicima na podršci, što je ispraćeno velikim aplauzom.

Mandatar je, kada je saznao za nevreme, predložio da se rasprava prekine i da Skupština nastavi sa radom ujutru u 10 časova.

Komentari (132)

PLJUVAONICA NA PROVETRAVANJU

11.08.2016 08:55

Skupstina prokisnjava? Steta,taman su uzeli zalet!Namerio se junak na junaka!

POKISLI EKSPOZE

11.08.2016 10:54

Ne,on nije prekinuo sednicu zbog nevremena,nego zato sto hoce gledanost i ,a ona nije ista u pono i u podne. Svi Vucicevi odgovori na pitanja i kritike su bili tipa a vama smrde noge tj bez ijednog argumenta. Brani se nenapadnut,simula ugrozenos ,vredja.On samo zeli da poentira kod vecinskog birackog tela koje zine kad Zmaj skone gace tj pred onima koji mogu da se vrte kako se ukljuci. Pada u vatru,sujetan je i nije savladao samokontrolu koja je bila osnov treninga na koje je isao.

vitez

11.08.2016 11:10

Odavno sam prestao da gledam sve rijalitie.

Bot

11.08.2016 11:16

Bas mi prija ova kisica.Samo da me gonic ne probudi.Nemam vise ideja.Napisem jednu recenicu po sto puta,Imam zuljeve na prstima.Umoran sam. Opstipacija od suve hrane. Zovem se Dragnan,Goran,Mile....Zaboravim pa ponovim,pa me grde.Ne budite me,ja vam odmazem.dovuse manje nego vi sami sebi.

Papilon

11.08.2016 11:46

Nagradno pitanje-Ko je covek koji misli da sve zna , da samo on radi,da je njegov narod glup i lenj? BUDUCI MANDATAR Svako suprostavljeno misljenje dira mu u sujetu niko ne sme njega da kritikuje a njegovi botovi na sve to aplaudiraju nazalost puna ih je skupstina to nam sledi u narednim godinama njegovog mandata.

Amater

11.08.2016 12:04

@Papilon - PAPI-LONE NEVOLIS GA ALI SE KUNES U NJEGA.U OVOJ SKUPSTINI SVI ZNAJU STA JE KO KRAO,RADIO ALI NA RECIMA.

PRICA O NICEMU

11.08.2016 11:51

Ljudska paznja,po zadnjim istrazivanjima zbog ubrzanja vremena a samim tim i nacina zivota,zadnjih 5g.je spala na 8sec.,sa 12 koliko je trajala 15g.pre toga!ZNACI VECINA LJUDI NIJE SPOSOBNA POTPUNO SKONCENTRISANO DA SLUSA NISTA DUZE OD 8SEKUNDI! Posle toga paznja drasticno opada i gubi se!

sanja

11.08.2016 12:19

Mislim da treba uvesti mere ponasanja odredjenih poslanika.

maki

11.08.2016 12:20

Pojedini poslanici zbog nedolicnog ponasanja treba da se kazne, krajnje je vreme da se pojedinci uozbilje i da se krene sa radom!

gledalac

11.08.2016 12:55

@maki - I Arsic koji uvredljive i neprimerene reci ne smatra uvredom treba da se kazni!

kladionicark

11.08.2016 12:20

Vukadinovic je dokazao da nema sta da radi u skupstini niti da moze sta da uradi za Srbiju sa takvim stavom.

saska1980

11.08.2016 12:20

To je njegov nivo.

nikola

11.08.2016 12:21

Da nije komicno bilo bi tragicno.

brane k

11.08.2016 12:22

Taj čovjek je spreman na sve a i ovaj gest govori ko je on u stvari.

daca

11.08.2016 12:22

da li je moguce da jedan obrazovan covek se spusti tako nisko!!!!

Biomasa

11.08.2016 12:23

Vukadinović je na najbrublji način osramotio najviši dom Srbije.

bader

11.08.2016 12:23

Sramotno ponasanje Vukadinovica

Danilo

11.08.2016 12:24

Vukadinovicu, gradjani Srbije te placaju za rad, kulturno ponasanje, a ne za cirkus.

Jelena

11.08.2016 12:24

Vukadinovic me je mnogo razocarao. Onako sladak i interesantan a ovakvo ponasanje. Sramota.

Jovan

11.08.2016 12:25

Neki stvarno nisu za skupstinu

Sanja

11.08.2016 12:25

Program vlade je sveobuhvatan i inovativan i treba ga podržati kako bi Srbija nastavila svoj razvoj i napredak.

matori

11.08.2016 12:51

@Sanja - Programi svake vlade su spisak lepih zelja koje je lako procitati. Inovativan,kako to smesno zvuci!

sotir

11.08.2016 12:30

Vukadine, hitno na pregled kod Slavice Dj.Dejanovic.

Nefer

11.08.2016 12:50

@sotir - E sto ne rekoste to pre neki dan kada je lepo zena iz Novog Pazara pitala za dobrog prishijatra? Sad ce Slavica da se zakune i vise nikome nece moci da pomogne ekspertski .

Laki

11.08.2016 12:31

Krajnje nedolicno ponasanje vukadinovica,premijer ga je prizemio i rekao da stanje u drzavnoj lutriji mora da se poboljsa.

darija

11.08.2016 12:31

Skupstinske fotelje su jako udobne, ne znam sta ih onda koci da sede tu i slusaju ...

kovalski

11.08.2016 12:34

Vukadinovic dokazao svoju ozbiljnost.

Čale

11.08.2016 12:35

Sramota, očigledno je da neki ne poštuju parlament i našu državu.

Savo

11.08.2016 12:36

Opozicija ovakvim nepristojnim ponasanjem urusava ugled parlamenta,sto je velika sramota.

Lale

11.08.2016 12:36

Zašto opozicija bez potrebe odugovlači proceduru oko izbora vlade?

Lala

11.08.2016 12:38

Gospodin Vlah Vukadinović samo pokazuje da ne ume da se ponaša i da ga istina o njemu boli.Sramota.

Sonja

11.08.2016 12:38

Zaista sok!

BeliOrao

11.08.2016 12:39

Mislim da je puno njih zrelo za posmatranje, a mozda i lecenje svi kod Slavice na pregled.

Pjer

11.08.2016 12:43

Samo da se ne ispostavi da Vučić Vukadinoviću šalje cigarete,ako se utvrdi da je zloupotrebljavao položaj !

colorado

11.08.2016 12:45

Pravi cirkus

Miki

11.08.2016 12:46

Veliki vodja sa svojim majstorima I kondukterima maltretira ostatak skupstine i samo njima I radikalima je to smesno. Ovo nije ni za kafanu, ovakvi lete napolje radi ostalih gostiju, Ali posto poznaju gazdu lokala mogu kako hoce. Ovo je gore od farme, ovo je kaljuga u kojoj se valjaju svinje i samo one uzivaju.

viki

11.08.2016 12:46

Opozicija je toliko bezobrazna da ja nemam reci.

Stamenko

11.08.2016 12:50

Ovakvo ponasanje ne treba tolerisati.

ana

11.08.2016 12:51

ludnica u skupstini

Unuka grofa drakule

11.08.2016 12:51

Vukadinović je toliko izblamiran da je bio prinuđen da napusti sednicu...Ali generalno sramotno je kako se poslanici opozicije odnose prema parlamentu i građanima koji ih plaćaju!

Johan

11.08.2016 12:52

Program vlade je jako dobra, a u prilog tome govori i to što poslanici opozicije ostaju bez teksta i bez komentara, pa u nedostatku argumenata sami napuštaju sednicu.

Zara

11.08.2016 12:53

Nadamo se da ce danas da se formira vlada, vreme je.

Olja

11.08.2016 12:53

I više je nego očigledno da je Vukadinović jedna obićna prostačina!

SRLE

11.08.2016 12:55

Sramno ponasanje poslanika opozicije.

Јелена

11.08.2016 12:56

Ђорђе Вукадиновић познатији као Ђорђе Влах добио је место у Скупштини као национална мањина. Веома иритантан човек.

JADRANKA

11.08.2016 12:58

Zaista generalno sramotno je kako se poslanici opozicije odnose prema parlamentu i gradjanima koji ih placaju. Mislim da je ovako nesto ne zabelezeno u Narodnoj skupstini. Ponasanje poslanika Vukadinovica je toliko sramno da ga ni dve reke nisu u stanju da operu.

Nenad

11.08.2016 13:00

Gospoda iz opozicije kao sto su Pajtic, Obradovic, Radulovic, Vukadinovic, Zivkovic, toliko su neozbiljni da nemam reci. Oni na narednim izborima nece dobiti ni 2 procenta glasova zajedno.

mirjana

11.08.2016 13:01

Pa možda se čoveku sviđa.

mirjana

11.08.2016 13:04

Bolje i poljupce da mu šalje nego da pljuje kao što ima naviku.

milan

11.08.2016 13:06

Covek jednostavno nije za skupstinu jer ne ume da se ponasa!

Ivana

11.08.2016 13:07

Premijer je jako ozbiljan za ovakve uvrede, tako da ne pridaje znacaj tome.

Lila

11.08.2016 13:08

Bas cudno sto je djb pobegao.

Vasa

11.08.2016 13:09

Opozicija pravi šaradu u skupštini i tako vređaju sve građane Srbije

vasilije015

11.08.2016 13:09

Г. Вукадиновић боље да је остао у Скупштинској сали него што напушта кад му нешто не одговара.Мандатар га није вређао,била је демократска расправа.

Bot

11.08.2016 13:11

Ovih dana sam mogao dve,ali danas mogu da sastavim samo jednu recenicu. Da nije ovog Vukadinovica ,lepo bih spavao jos.

NINA123

11.08.2016 13:12

Zalosno kakvo ponasanje Vukadinovic ima...

Max

11.08.2016 13:16

DJB pokazuje sta je bila njihova namera, uspeli su u tome, a sada njihovi biraci neka placaju za njihove putosestvije.

vasilije015

11.08.2016 13:18

Г. Вукадиновић боље да је остао у Скупштинској сали него што напушта кад му нешто не одговара.Мандатар га није вређао,била је демократска расправа.

Nina

11.08.2016 13:22

Mnogima nije mesto u skupstini-Vukadinovic i slicni njemu su pre za neku zdravstvenu ustanovu!

Aco

11.08.2016 13:25

Vukadinović pokazuje i svoju romantičnu stranu,ali na žalost na pogrešnom mestu i u pogrešno vreme.

QQ Vasa

11.08.2016 13:25

Svako ima pravo na licna opredeljenja.

radnik

11.08.2016 13:31

Evo Vucic kaze da ne zna sta je izrabljivanje radnika. Pa normalno kad nikad nije radio u firmi i imao sefa i direktora i radio prekovremeno i vikendom i praznikom.Ljudi su robovi.Porodice,tj deca su prepustena sami sebi! Nije cudo sto su sve gora!

Laki

11.08.2016 14:06

@radnik - E pa Radnice da ja tebi odgovorim sta je radnik posto ti pored radnika nisi ni prosao, zamisli da za jedan mesec napravis i po 380 sati i za to zaradis 1000 evra, znam da zvuci neverovatno ali i istinito toliko radi radnik na građevini u Sloveniji i toliko zaradi, i naravno od toga minimalac primi na svoj racun a ostatak na ruke, nikome i nigde ne cvetaju ruze svuda se radnici dovode do stepena izdrzljivosti, pitanje je samo koliko su za to nagrađeni

radnik

11.08.2016 15:55

@radnik - LAKI, STA STE VI HTELI RECI PRICOM O SLOVNACKOM RADNIKU?Jos kako radim kao rob,na papiru rad od 8-16h a radim po devet, deset sati itd. i za 30.000 . Ja sam pisao o coveku koji nikad nista drugo nije radio nego u SS i ne zna sta je izrabljivanje, Radeta mu je objasnila.

izvor

11.08.2016 13:38

Sad se vidi ko je ozbiljno shvatio politiku i vlast i ko radi zbog naroda a ko zbog sebe.

Aleksandar

11.08.2016 13:45

Vukadinović je potpuno nebitan i analitičar i političar. Najviše što znaju iz opozicije je da ustanu i napuste skupštinsku salu.

dusica

11.08.2016 13:48

Rdulovic rekaosto je imao, izblamirao se i pobegao. Dosta od njega.

Jovan

11.08.2016 13:52

Neki stvarno nisu za skupstinu

Bojana

11.08.2016 13:53

Napuštanje skupštinske sale po meni je sramno.Ipak su oni tamo u službi naroda.Šta bi bilo kada bi ja napustila svoje radno mesto ?

Nenad

11.08.2016 13:55

Ne znam zbog cega DJB uopste i dolaze, kad veoma brzo posle toga napustaju salu ?

DR Gane

11.08.2016 14:52

@Nenad - Članovi DJB slušaju savete nutricionista da treba jesti 5 puta dnevno pa k'o vele da iskoriste zdrav način ishrane u skupštinskom restoranu , za male pare !!!! Zato svaki čas izlaze iz sale na male lagane obroke !!!!

Insti

11.08.2016 14:07

Zaista neki ljudi ne postuju ovu instituciju, svaka cast celnicima na strpljenju.

Sarita

11.08.2016 14:09

Apsolutno je ružno da se poslanici tako ponašaju koa što smo mogli videti. Treba dati poštovanje Mandataru i budućim Ministrima.

Anan

11.08.2016 14:14

Opozicija samo hoce da nas bruka, smesni su.

jovan

11.08.2016 14:17

Nekima je mesto i zabavistu, a ne u skupstini!

Marko

11.08.2016 14:21

Sramotno ponasanje nekih poslanika opozicije.

sasa9

11.08.2016 14:23

Ovo je klasican primer neozbiljnosti poslanika

Vladimir

11.08.2016 14:34

Gledam ovu jadnu i bednu opoziciju i nje mi jasno ko je mogao da da glas ljudima koji se ponasaju ovako u prlamentu.

Pinokijo

11.08.2016 14:34

Vucic je sttabilan.uravnotezen ,posten, istinoljubiv ,lep,dostojanstven, i samouveren covek bez kompekasa i trauma iz mladosti koji ce nas odvesti tamo gde smo zasluzili,ako toga budemo svesni.i.

Gaga

11.08.2016 14:34

Vučić ima najbolje rešenje za našu državu i verujem da će novi sastav vlade raditi u interseu gradjanja.

vesna

11.08.2016 15:02

Uskoro ce Slavica da postane najbogatiji gradjanin Srbije, imace toliko posla da nece znati gde je, Vucic, komplet SNS i njihovi glasaci, a Boga mi i mi koji neslaganje sa ovim ludilom izrazavamo po svojim kucama i na ovakvim mestima umesto da se latimo motke!

Darko

11.08.2016 15:02

Opozicionari jos jednom pokazuju koliko su jadni i bedni. Ne da nisu zasluzili da budu u Skupstini vec ih treba izbaciti dozivotno a na prvom mestu Radulovica kao najgoreg od svih.

Boban

11.08.2016 15:03

Sta ce Zivkovic kad je ostao sam,nije ni cudo sto svasta prica.

Marko Lučić

11.08.2016 15:10

Sa ovakvim postupkom je ovaj gospodin koji prodaje veru za večeru pokazao koliko je jadan.

Peki

11.08.2016 15:11

Ahahahahahahaha! Bravo Žile!

Kos

11.08.2016 15:12

bravo zivkovicu

Hajdi

11.08.2016 15:20

Kako Radulovića nije sramota tako da naziva skupštinu kada i on sam tamo radi.

Gordan

11.08.2016 15:23

Ovo sto je reao Zivkovic lici na njega. Jeftino i bedno.

Sladja

11.08.2016 15:35

Ništa novo,opozicija se blamira i pokušava sve neuspehe svojih bivših vlada,da svale na Vučića i naprednjake...licemeri neviđeni!

toma01@hotmail.com

11.08.2016 15:39

muka mi je od djb i zivkovica

Sanja

11.08.2016 15:48

Infantilno ponašanje pojedinih članova opozicije, međutim šta se drugo od njih moglo i očekivati!

OBDANISTE PLACKO

11.08.2016 15:50

Vucic lici na razmazeno dete koje u obdanistu svakih pet minuta ide kod vaspitacice da kmeci, tuzi,potkaze i namesti , ciji ce roditelji pisati zalbe,prituzbe pa se detetu preventivno izlazi u susret i sta god da kuka iskuka.

Milica

11.08.2016 15:56

Lepo je da ljudi vide ko su ljudi koje je delegirala partija Dosta je bilo...sve sami bolesnici.

Nikola

11.08.2016 16:09

Pošto poslanici DJB malo malo napuštaju Skupštinu, neka se onda odreknu svojih poslaničkih mandata i napuste je za stalno.

Dr Miggyy

11.08.2016 16:11

Bolje je bilo da mandatar nađe mesto prof. dr. Slavici Đukić Dejanović, kao vrsna u politici i psihijatriji, da pokriva tu oblast u vladi i Skupštini, ali ne sama već ceo njen tim, u suprotnom ne može da odgovori na zadatke, preobiman je to posao. Taj posao biće uskoro i proširen. Ne praviti dve službe, jednu za vlast, drugu za opoziciju. Bolesti i uzroci su iste i kod jednih i kod drugih, a ljudi su i isto se ponašaju, kao psihopate.

Bane

11.08.2016 16:17

Pemijer je lepo održao lekciju Vukadinoviću,koji je urnisan žestokim odgovorom.

ZNastasic1

11.08.2016 16:29

Centralna tema današnjeg dana je izbor nove vlade i sve će biti ka tome usmereno mada će deo opozicije i danas pokušavati da opstruiše i usporava rad parlamenta.Jedno je sigurno pe ili kasnije ali danas dobićemo novu vladu.

Taca

11.08.2016 16:31

Vidi sad narod ko radi u skupštini, a ko pravi cirkus....

Crs

11.08.2016 16:33

Mnogo bi lakse bilo kada bi se opozicija sa opaski prebacila na rad.

ale

11.08.2016 16:37

Opozicia, jos jednom pokazuje koliko je jadna i bedna.

mima

11.08.2016 16:47

Neki ljudi iz opozicije se totalno neodgovorno ponašaju ,nepoštuju ništa i nikog.

Marija

11.08.2016 16:54

Da li liči narodnom poslaniku da šalje poljupce mandataru? Kad se nema argumenata, izlazi se iz sale kad se kome prohte. Velika sramota za Vukadinovića. Nije dorastao dijalogu a ni mestu na kome sedi.

Diktator

11.08.2016 16:57

Vlada u 6.30, a ne 7.00.

Ivan

11.08.2016 16:59

Nadam se da ce ova vlada biti podrzana i da se pocne raditi!

miko

11.08.2016 17:00

Treba uvesti kaznene poene za svako vredjanje i neozbiljno ponasanje i tako puniti kasu budzeta.

Danijel

11.08.2016 17:10

Krajnje nepristojno ponašanje Vukadinovića. Dali jednom narodnom poslaniku liči da se tako ponaša? Stvarno sramota.

ALI BABA

11.08.2016 17:10

Nije mu ekipa bas po cefu,ali su zanat izucili dooobro! ALI BABA moze u svoj junacki pohod sa novom-starom bandom!

Saska

11.08.2016 17:33

Kao da je bitno da li pojedini poslanici iz opozicije veruju da li ce se sve navedeno ispuniti, bitno je da narod veruje, sto je i pokazano na izborima.

rodja

11.08.2016 17:38

Pojedincima je tesko i da prisustvuju sednice, koliko li im onda tesko pada da urade nesto za sve nas...

STARA ZNANJA

11.08.2016 17:55

11.08. odlican dan za formiranje vlade,za sve one koji nisu bili za ovakvu vladu! Greska u koracima!

nikola

11.08.2016 17:57

Ovakvi kao Vukadinovic su nevaspitani i ne treba da se nalaze u skupstini, bez obzira iz koje su stranke!

Tamara

11.08.2016 17:58

Sramno ponasanje opozicije.

Velimir

11.08.2016 17:59

Nova vlada kreće sa ozbiljnim radom već sutradan.

ZIVKA

11.08.2016 18:21

SASTAV NOVO STARE KRIMINALNE ORGANIZACUJE ,KOJU NITI JEDNOG TRENUTKA PODRZAVA NAROD

Graje

11.08.2016 18:22

Jedva čekam da se konačno i polože zakletvu i da počnu rade, za narod i državu, i da ispune svaku reč u ekspozeu.

sakili

11.08.2016 18:32

Neki nisu dorasli da budu poslanici.

Lola

11.08.2016 18:43

Bitno nam je da se opozicija zuti i njima slicni nista ne pitaju

dragana55

11.08.2016 19:11

Sramno ponasanje.

ana

11.08.2016 19:12

Covek ima planove za bolju Srbiju. Ne treba da obraca paznju na one koji ne znaju nista drugo osim da se glupiraju. Sramota.

nino belov

11.08.2016 19:19

nije ni cudo sto je voja kostunica napustio dss,dobro je i izdrzao pored sande i vukadinovica.

deki

11.08.2016 19:25

isti hohstapleri,vazduplohovi!

Ana

11.08.2016 19:35

Nova Vlada krece sa radom.

marija

11.08.2016 19:46

Puno toga je rečeno u ova dva prethodna dana. Sve ružno neka ostane negde daleko, a neka nam dođu lepi i uspešni dani. Čestitke svima.

NEMANJA

11.08.2016 19:51

Sada opozicija pljuje po novoj vladi, jer odlicno zna da je ova vlada sastavlena od odlicnih ljudi, strucnih koji ce se nesebicno zalagati za Srbiju i njen napredak!

aca

11.08.2016 19:51

Đorđe Vukadinović je izgleda zadužen za dobru zabavu u skupštinu.

dasa

11.08.2016 20:08

Još bostana ima na njivama ali narod je sa ovim na vlasti obrao bostan.Siledzija koji je testirao snagu na nemoćnim i starim penzionerima.Ma nema, snaga.

dragan

11.08.2016 20:32

Pise pritsni ovde ako hoces da saznas biografiju ministara koje gluposti pa ko nezna vulina,dacica,djukic slavice,antica,krkobabica,ljajica i ostalih milosevicevih i mirinih poslusnika i sta tu ima novo sve isti paraziti.

protivnik lazova i prevaranta

11.08.2016 20:35

Sramota me da kazem kako nam je dobro.

Ranka

11.08.2016 20:44

Čestitke Premijeru Vučiću i Novoj Vladi. Srećno.

saw

11.08.2016 22:46

koja se gamad nakotila

nedjo

11.08.2016 23:55

tesko nama sa njima

Pravda Mito

12.08.2016 02:10

Isti članovi Vlade plus jedna ministrka iz LGBT. Nismo dobili ništa novo. Dobili smo samo zamajavanje naroda.