Nenad Čanak
RAS
Nenad Čanak

RAS

Nenad Čanak, Foto: RAS

Čanak je u pisanoj izjavi za Tanjug naveo da će sutra biti u Barseloni. 

"Mi ne tvrdimo da Katalonija ima pravo da raspiše referendum sa temom nezavisnosti, ali katalonske vlasti imaju pravo da raspišu referendum kao takav. Drugim rečima, građani Katalonije moraju imati pravo da se referendumski izjašnjavaju i to izjašnjavanje mora ostati u okvirima Ustava Španije", kaže Čanak.

Ako bi, smatra Čanak, referendum pokazao da je većina građana za nezavisnost Katalonije, potrebno je krenuti u javnu raspravu unutar Španije o promeni Ustava.

"Onemogućiti građane da iznesu svoje mišljenje je vrhunski izraz nedemokratičnosti. LSV poziva vlasti u Madridu da Španija, kao zemlja EU, ne čini ništa čime bi narušila ljudska i građanska prava Katalonaca", rekao je Čanak.

Upravo zato, kaže, sutra će biti u Barseloni kako bi se, navodi, i lično uverio da će katalonski referendum biti pobeda ljudskih prava.

"Nadam se da Španija, kao članica EU, neće naneti mrlju na obrazu EU", rekao je lider LSV.

Komentari (3)

STRUČNJAK

01.10.2017 06:47

ZA CEPANJE TERITORIJE, STRUČNJAK ZA VEŠANJE NA BANDERE, STRUČNJAK ZA ZA ZA NASTAVITE DALJE

CRNA RUKA - APIS

01.10.2017 16:41

SMATRAM DA JE OVAJ PUT U PRAVU.AKO TI KATALONCI GODINAMA ŽELE DA SE OTCEPE I BORE SE SVIM SRCEM ZA TO NEKA IM TO OMOGUĆI ŠPANIJA.HOĆE LJUDI DA BUDU ZA SEBE PA NEK SVET VIDI KAKO TO IZGLEDA . - NE MOŽE SE SAMO RADITI NA OTCEPLJENJU KOSOVA,DOK SVET MIRNO GLEDA I BOLI IH UVO.ONI IMAJU PRAVO NA TO.AKO NAROD ŽELI NEK IM BUDE. SAMO ĆE TO DA BUDE MIRNIM PUTEM NEĆE U ŠPANIJI BITI NOV GRAĐANSKI RAT. O OTCEPLJENJU VOJVODINE NEMA GOVORA SRBIJA JE STVORILA 1918 VOJVODINU I TO JE KRAJ.

Тртрћко

01.10.2017 19:05

@CRNA RUKA - APIS - Каталонци се муче ДВА ВЕКА да се одвоје!Одлични су радници!Неће да их остатак Шпаније користи?Уз то једва подносе бројне налете азиланата!ПС.Немачка се састоји из 16 држава и ако би било референдума шта мислите шта би било.Освојила их је Меркелова која је по оцу пољакиња и богатој западној Немачкој командује бивша источна Немачка!