Narkoman Overdoziranje Heroin Droga Drogiranje
Profimedia
Narkoman Overdoziranje Heroin Droga Drogiranje

Profimedia

Ilustracija, Foto: Profimedia

Ona je, povodom Svetskog dana borbe protiv hepatitisa - 28. jula, rekla da se u Crnoj Gori ne raspolaže konkretnim podacima o broju inficiranih hepaptisom C.

Žegura je ukazala da poslednji podaci iz 2014. godine pokazuju da je u populaciji osoba koje koriste drogu inficirano 53 odsto hepatitisom C.

Prema njenim rečima, da bi se smanjio broj novoinficiranih od hepatitisa C, važno je da se odradi kako treba preventivni program.

"Nažalost, servisi te vrste postojali su u nevladinom sektoru u prethodnoj deceniji, ali je prošlo godinu dana od kada je dio tih servisa zatvoren, dok je deo nastavio da radi smanjenim kapacitetima. Država, iako je bila u obavezi da preuzme finansiranje i obezbedi održivost ovih servisa, to nije do danas udradila", rekla je Žegura.

Samim tim, upozorila je ona, Crna Gora je pod velikim rizikom za dalji porast broja inficiranih hepatisom C, kao i virusom HIV-a.

Ona je istakla da je zdravstveni sistem, što se tiče prevencije prenosa preko medicinskih intervencija, vrlo dobro zaštićen.

"Nije se desilo u zadnjih nekoliko decenija da znamo da je došlo do prenosa hepatitisa tim putem", navela je Žegura.