Ne treba preterivati sa  količinom popijenog čaja
Shutterstock
Ne treba preterivati sa  količinom popijenog čaja
Ne treba preterivati sa količinom popijenog čaja, Foto: Shutterstock

 

Zato, ne bi trebalo vrećicu sa sadržajem ili deo biljke od koje se pravi čaj dugo držati u vreloj vodi ili dugo kuvati.


Po mogućstvu, čaj treba piti bez šećera ili s kašičicom meda kao zaslađivačem, a ukoliko ipak ne možete bez šečara, preporučujemo malo žutog. Ne treba piti ni vreo čaj zato što oštećuje nepca, usnu duplju i ždrelo, a u stomaku izaziva pravi stres. Ukoliko u toku dana pijete dosta kafe, ponekad je preskočite i popijte šoljicu čaja.

 

Tako ćete smanjiti količinu unetog kofeina. Topao čaj je dobar za usnu duplju, disajne organe i stomak jer topao napitak širi krvne sudove i olakšava belim i crvenim krvnim zrncima da se bore protiv bakterija, a bakterijama i virusima otežava napad na organizam. Nekoliko šoljica čaja dnevno znači i nekoliko šoljica unete tečnosti, što je korisno za organizam, a sprečava i gojaznost. Sam ritual ispijanja čaja može biti veoma koristan jer ako lagano ispijate čaj nekoliko puta dnevno, smirujete organizam bar desetak minuta i smanjujete stres. Kada nekoliko puta dnevno pijete čaj, tu pozitivnu i korisnu naviku prenosite i na svoju decu.


Međutim, bez obzira na to koliko je zdrav, ni s količinom popijenog čaja ne treba preterivati jer previše čaja (dva-tri litra dnevno) znači i previše tanina, kofeina i mnogo drugih sastojaka koji u većoj količini štete organizmu.

 

Zašto su dobri biljni čajevi?

- Čaj od kamilice dobar je za grlo i upalu desni. Preporučuje se protiv nadimanja, mučnine i problema s varenjem.

- Čaj od nane smiruje stomak, snižava temperaturu i smanjuje bolove.

- Čaj od majčine dušice preporučuje se za smirenje, ali i protiv promuklosti.

- Čaj od brusnice ima izvesna antibakterijska i antikancerogena dejstva i preporučuje se kod problema s mokraćnim putevima. I uvin čaj je dobar za probleme s mokraćnim kanalima.

- Zeleni čaj preporučuje se kao antioksidans.

- Čaj od hibiskusa, pored toga što sadrži vitamin C, dobar je i kao afrodizijak.

- Čaj od šipka je dobar protiv prehlade zbog toga što sadrži vitamin C.

- Čaj od lipe se preporučuje za dobar san.

 

Tagovi