Bundeva
shutterstock
Bundeva

shutterstock

Bundeva, Foto: shutterstock

 

Maska za kosu

Bundeva će povratiti sjaj i dati suvoj i oštećenoj kosi nužno potrebnu hidrataciju. Pomešajte šoljicu soka od bundeve, pola šoljice jogurta i dve kašičice meda. Dobro izmešajte i nanesite na vlasi od korena do vrhova. Pokrijte kosu folijom ili najlonskom kesom. Ostavite dvadesetak minuta, a zatim operite šamponom.

Hidrantna krema - maska za telo

Hidrirajuća domaća krema od bundeve može da spreči sušenje kože. Kao baza se koristi ulje kokosa, u koje se umeša pasirana sveža bundeva i doda cimet. Nakon umasiranja kreme, ostavite da deluje dvadesetak minuta, a potom blago isperite mlakom vodom.

Maska za lice

Britanski dermatolog dr Ted Lijan često svojim pacijent-kinjama s problematičnim tenom savetuje masku od bundeve. Za masku je potrebna jedna šoljica komadića bundeve, dve kašičice smeđeg šećera, jedna kašičica meda i pola šoljice punomasnog jogurta. Sastojke promešajte u blenderu, a masku u debljem sloju nanesite na lice i držite desetak minuta. Isperite mlakom vodom.

Baza za piling

Kod kože sklone aknama bundeva će podstaći proces čišćenja. Za piling pomešajte smesu od pola šoljice bundeve, nekoliko kapi jabukovog sirćeta, jednog žumanca i dve kašike smeđeg šećera. Nakon pilinga, obavezno dobro isperite lice.