Tomislav Nikolić
D. Danilović
Cvetan Vasilev

V. Živojinović

Cvetan Vasilev, Foto: V. Živojinović

Vasilev, za kojim je matična zemlja raspisala Interpolovu poternicu, pokušava da iskoristi svoje veze u Turskoj kako bi Nikoliću pomogao da popravi svoj imidž u regionu, a pogotovo u Bosni i Hercegovini, kako bi se realizovala dugo pripremana poseta predsednika Srbije Sarajevu.

- Vasilev je bio pod žestokim udarom bivšeg bugarskog premijera Bojka Borisova. Međutim, pošto je Borisov podneo ostavku, tajkun je ponovo počeo da jača svoje pozicije. U odličnim je odnosima sa liderima nekih stranaka Turaka u Bugarskoj, preko kojih je uspostavio jake veze u Turskoj. Sada je spreman da na sve načine podrži Nikolića u kampanji kako bi obezbedio da i dalje ima prolaz u Srbiji, koja ga nije izručila, iako je Bugarska za njim raspisala poternicu preko Interpola još u julu 2014. godine - kaže izvor „Alo!”.

Staklara sada u dugovima do guše

U ovom trenutku neizvesna je sudbina paraćinske fabrike, koja ima ogromne dugove za struju i gas, jer je njen većinski vlasnik, „Glas industry“ iz Sofije, čiji je vlasnik Vasilev, u stečaju. Fabrika samo bugarskim poveriocima, pre svega Corporate Commercial banci, duguje oko 78 miliona evra po kreditu za koji je jemčila. I banka je od pre dve godine u stečaju, a njen najveći akcionar, opet Vasilev, od tada je u bekstvu, odnosno u Srbiji, gde je nesmetano nastavio svoj biznis. Privatizacija fabrike, procenjene na 15 miliona evra, prvi put je okončana u vreme vlade Vojislava Koštunice, kada je na tenderu prodata bugarskom „Rubinu“, čiji je vlasnik Vasilev, za 100.000 evra i investicioni plan težak 25 miliona evra. Fabrika jeste bila u dugovima, ali je kupcu u startu otpisano 43 miliona evra obaveza prema državnim poveriocima - „Srbijagasu“, Fondu za razvoj i EPS-u.

Da podsetimo, Vasilev se u javnosti pojavljivao u društvu predsednika Srbije, a fondu predsednikove supruge Dragice Nikolić svojevremeno je uplatio 1,2 miliona dinara. Osim toga, govorilo se i o određenim poslovnim vezama Vasileva sa nekim od ljudi koji su bliski predsednikovom kabinetu.

Iako je još 19. septembra 2014. godine bugarsko ministarstvo pravde poslalo Srbiji zahtev za njegovim izručenjem, Vasilev se i dalje nalazi na slobodi.

O zahtevu za izručenjem bugarskog biznismena Viši sud u Beogradu je najpre u martu 2015. godine doneo rešenje da se Vasilev izruči, ali je njegova žalba Apelacionom sudu odložila izvršenje. Apelacioni sud je zatim vratio predmet Višem sudu na ponovno odlučivanje, navodeći da nisu ispitali tvrdnje da se protiv Vasileva vodi politički progon. Novim rešenjem Višeg suda u aprilu 2016. godine ponovo je odlučeno da se Vasilev izruči. Sada se predmet ponovo nalazi pred krivičnim odeljenjem Apelacionog suda, iako se u novembru prošle godine proglasio nenadležnim da odlučuje u ovom predmetu, tvrdeći da time treba da se bavi odeljenje za organizovani kriminal. U Apelacionom sudu je odlučeno da se ovim predmetom bavi krivično odeljenje, pošto su se oni njime bavili i prethodnog puta.

Komentari (3)

SIKI

14.02.2017 14:27

verovatno su u talu.cim mu je otpisano troliko para.kako ne otpisuju nama u srbiji .i on ce da ga podrzi. a interpol mu ya noigama. isti su .

nedjo

14.02.2017 14:48

vidi bugarske face,vidi se da je od ''poverenja''. a vidi tek nase muke...kolikoje uvažen ,on ne sme bugarsku

GRADJANKA

14.02.2017 14:52

More ti i tvoji bugarski prijatelji za kojim je raspisana poternica i koji ne placa poreze i struju, STE BRUKA I SRAMOTA ZA SRBIJU.