Protest, Bugarska
Profimedia.rs
Protest, Bugarska

Profimedia.rs

Bugari žele da Dimitrovgrad vrati staro ime, Foto: Profimedia.rs

Članovi organizacije "Zapadne pokrajine", što je naziv kojim Bugarska naziva svoje bivše teritorije u Srbiji, navode da je menjanjem imena Caribroda u Dimitrovgrad Srbija počela njegovu asimilaciju, piše "Balkan insajt".

Tim povodom oni su sa Kulturnim i informacionim centrom iz Bosilegrada u sredu obeležili "Dan zapadnih pokrajina".

Tim datumom obeležen je dan iz 1919. godine kada je Bugarska u sklopu Nejskog mirovnog sporazuma predala deo svojih teritorija Srbiji nakon poraza u Prvom svetskom ratu.

Inače, Dimitrovgrad je tokom pedesetih godina prošlog veka dobio naziv po prvom bugarskom komunističkom lideru i potom predsedniku Georgiju Dimitrovu, a ideja o promeni naziva grada u Caribrod postoji već godinama - 2008. sve je pokrenuo Kreativni centar "Caribrod".

- Ako Jagodina više nije Svetozarevo, Kraljevo nije Rankovićevo, ne vidimo razloga zašto bi Caribrod nosio naziv čoveka koji bi se i sam protivio takvoj inicijativi - saopštio je tada Kreativni centar.

Osim toga, ideja se 2015. godine našla i pred obornicima Skupštine opštine Dimitrovgrad, odluka o promeni imena je izglasana (za je glasalo 25 od 28 odbornika), ali nije sprovedena.

Međutim, ideja o Caribrodu izazvala je buru u Bugarskoj, a ne u Srbiji.

Portparol bugarskog parlamenta Dimitar Glavčev, a zvaničnik vladajuće partije Građani za evropski razvoj Bugarske, tokom posete Beogradu prošle nedelje sastao se sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem i obavestio ga o željama bugarskog stanovništva sa istoka Srbije.

"Balkan insajt" navodi da je Vučić na to odgovorio da nema problema s tim "ukoliko je to nešto što narod želi".

Međutim, onda je reagovala Antifašistička unija, organizacija bliska opozicionoj Bugarskoj socijalističkoj partiji, koja je apelovala na Vučića da "ignoriše želje političara, bili on ili ne portparol Narodne Skupštine".

Dimitrovgrad i Bosilegrad su gradovi na istoku Srbije sa većinskim bugarskim stanovništvom.

Nejski mirovni ugovor, potpisan 27. novembra 1919. godine u Francuskoj, odredio je granice između Bugarske, Turske, Grčke i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Komentari (9)

nedjo

09.11.2017 14:46

iskreno i lepse zvuci

južna pruga

09.11.2017 15:09

@nedjo - @neđo... Ti koji ceo bogovetni dan prodaješ "pamet", daj Bugarima svoju selendru pošto nemaš pojma šta se krije iza ovakvih provokacija.

Predrag

09.11.2017 16:07

@nedjo - A ti pametni, jel znaš ko je bio Georgi Dimitrov? Veća provokacija je naziv Dimitrovgrad

juźna pruga

09.11.2017 18:08

@nedjo - @predrag...Ja pametan naravno da znam ko je bio Georgi Dimitriv,ali ti neuk ne znaš šta je cilj ove provokacije.Al šta te briga za tamo neki grad,važno je da tvoju stolicu u kafani niko ne dira.

CRNA RUKA - APIS

10.11.2017 14:40

@nedjo - ISKRENO U SRBIJI NIKAD NIJE POSTOJAO CAR . BUGARI SU U SVOJOJ DRŽAVI ZA VREME TODORA ŽIVKOVA ,KOMUNISTE ,PROTERALI 90 % TURAKA U TURSKU.TO IM NIJE ZAMERENO I NIKO IH NIJE U TOME SPREČAVAO. NA DNEVNIKU TV BEOGRAD SAM LIČNO GLEDAO KAKO SE TURSKA MANJINA SVOJIM MOSKVIČIMA ,LADAMA I VOLGAMA U SUZAMA ISELJAVA IZ BULGARIJE.NE MIRIŠEM NI JEDNE NI DRUGE ALI BIO SAM U BUGARSKOJ ,JEDNOM I NIKAD VIŠE.UŽAS I STRAHOTA ,JAKO LOŠ NAROD.NA SVAKOM MESTU ISTIČU KAKO SU ONI NAJBOLJI I TD.NEMAJU LEBA DA JEDU.

Kursula

09.11.2017 15:18

Nađe se tako grupa maloumnih šovinista i naprave veliki belaj.Da ima ozbiljnog tužilaštva i sudstva dugo bi oni živeli o državnom trošku.Nije ovde u pitanju samo puka promena imena grada.Ko zna malo istoriju zna pozadinu ove provokacije.

LJUBA SRETENOVIĆ ŠAMPION

10.11.2017 08:29

@Kursula - BUGARI SAMO ČEKAJU PRILIKU DA TRAŽE NEKA PRAVA. ZAŠTO SRBIJA IZLAZI SVIM ZAHTEVIMA U SUSRET?TREBA ZNATI DA U DIMITROVGRADU NA ŽELEZNIČKOJ STANICI IMA SPOMENIK STRADALIM SRPSKIM ŽELEZNIČARIMA KOJE SU POBILI BUGARI U DRUGOM SVETSKOM. - TAKOĐE VELIKA ZVERSTVA SU BUGARI POČINILI I U PRVOM I DRUGOM RATU.NEVEROVATNO PRAVOSLAVAN NAROD A GORI OD RVATA.SAD AKO MAĐARI ZATRAŽE DA SE GRADOVI NA SEVERU VOJVODINE ZOVU PO NJIHOVIM ŽELJAMA TU MOŽE DA SE NAĐE HORTI MIKLOŠ. ILI VLADO ČERNOZEMSKI I VANČO MIHAJLOV

Caka

10.11.2017 16:30

@Kursula - Tako je neradnici i suplje glave koje se skupljaju u KIC ustanovu i smisljaju kako da ruse narod. Narod nema za hleb a oni su pametni sve to strpati u zatvor da tuca kamen a ne da uzima pare za dzabe..

Kvazimodo Sorabius

09.11.2017 15:49

Pok Djindjicu sam predlagao promenu, pristao je, ali je likvidiran. Usred Beograda smo poskidali table antifasista iz Srbije, stavljene table imena vladarske familije u krvi dosla na vlast 1903. ugasila drzavnost i kraljevinu Srbiju, NBgd i Zemun dali ustasama - imaju tudje korene. Ne cudi sto su ostale table dosljaka, neki nisu ni znali gde je Srbija. Svako selo iz Hr, Slo i ostalih ima ulicu u Bgd, a mi teramo inat svojim Bugarima - revolucionarom koga su se odrekli.