Vojna oprema, vojska
Profimedia
Vojna oprema, vojska

Profimedia

Ilustracija: Profimedia

Kako su javile iranske i libanske novinske agencije specijalci su zarobljeni na teritoriji Sirije. Oni tvrde da su vojnici imali zadatak da se infiltriraju na teritoriju Sirije kako bi učestvovali u kopnenom napadu na prestonicu Damask.

U izveštaju medija navodi se da su SAD i druge članice NATO saveza, uključujući Jordan i Izrael, planirale da izvrše napad sa nekoliko frontova, ali da je plan propao usled brzog napredovanja sirijskih oružanih snaga tokom prošlog meseca.

U britanskom ministrarstvu odbrane tvrde da je izveštaj lažan, međutim, agencija "Fars" tvrdi da NATO usko sarađuje sa terorističkim organizacijama kako bi svrgnuo Asada sa vlasti.

U okviru zavere su, navodno, planirani masivni vazdušni napadi SAD, kao i napadi izraelskih aviona, kako bi se otvorio put za napad kopnenih snaga.

Neprijatelji Sirije smatraju da zauzimanje "ogromne površine Damaska može da doprinese" može da im donese "brzu i veliku pobedu".

"Nakon što je otkrivena zavera, komandanti sirijskih i ruskih snaga su započeli operaciju u istočnoj Guti, kako bi odbili napade", izjavili su neimenovani izvori za "El Majadin" i agenciju "Fars".

Kako tvrdi izvor iz ove oblasti evakuacija civila iz Gute je u stvari razmena civila za strane agente.

Pošto je zavera propala usled brzog napredovanja sirijske vojske, SAD su otkazale sve operacije stranih jedinica i naredile da se smesta povuku iz istočne Gute, kroz istočna predgrađa Damaska, uključujući grad Dumu.

Međutim, iza "izveštaja o lažnom izveštaju" krije se činjenica da bi u slučaju da britanski vojnik pogine u Siriji došlo do debakla premijerke Tereze Mej u svojoj domovini, odnosno bila bi prisiljena da podnese ostavku.

Amar Vakuaf, osnivač organizacije Gnosos, koja posluje na Bliskom istoku kaže da u slučaju da bilo šta krene naopako, da se sruši britanski avion ili britanski vojnik pogine, prvo pitanje kojoj bi joj postavili u britanskom parlamentu bi glasilo: "Na osnovu čega ste uopšte išli u Siriju?"

Vakuaf tvrdi da silni tvitovi Donalda Trampa imaju direktan uticaj na gospođu Mej.

"Ona će biti upitana, da li je došlo do hemijskog napada ili ne i koje mere opreza ste preduzeli. Tako da bi to mogao da bude kraj njene karijere i zato je neko pozvao Trampa i rekao: Gospodine predsedniče, možemo li biti malo mekši, nakon čega je izašao drugi tvit u kom je sirijskog predsednika opisao kao životinju i zapretio odmazdom."

Naime, prema nekim analitičarima Trampovi tvitovi su imali zadatak da "provere" saveznike SAD, Francusku i Veliku Britaniju, odnosno da ih uguraju u potencijalni rat.

Komentari (9)

spec SAS

12.04.2018 19:46

a,ha imaju ih. dvojici ce pojesti za veceru a ostale pustiti da do veka pate od post traum. sindroma.

PETAR 1

12.04.2018 20:00

U nato alijansi nista novo, ameri ima da ratuju u Siriji do poslednjeg engleza i francuza i jos ko proguta mamac.

sasa

12.04.2018 20:03

vezati ih na potencijalne mete,mostove,kasarne,elektrane.Neka ih ubiju njihove rakete

jerko

12.04.2018 20:46

Svašta. Pa nije Damask Beograd da ga osvoji sedam pijanih vojnika.

slavica

12.04.2018 21:28

Ne razumem šta oni hoće. Da ubijaju a njima da ne fali dlaka s glave. Pa ne ide to tako.

aca

13.04.2018 07:53

Britanci su dobili što su tražili!!!

Lule

13.04.2018 13:01

@aca - Ako ima kosmicke pravde oni ce tek da dobijaju, malo su dobili za sva zla koja su pocinili. Tiha voda breg roni uskoro ce da ih stanovnici njihovih kolonija istisnu iz Engleske. Zivi bili pa videli.

Aba

13.04.2018 08:15

Hoce da prolivaju tudju krv jer su kroz istoriju krvožedni a u novije vreme im treba i unutrašnjih ljudskih organa....to im je lična karta.

Цицка

13.04.2018 19:16

ВЕРОВАТНО су нешто хтели да надоместе због Брегзита , треба их држати на оку опасност су по људе а сада ће представљати још већу опасност .