Galenika
Đorđe Kojadinović
Galenika

Đorđe Kojadinović

Galenika, Foto: Đorđe Kojadinović

Iako će finansijska ponuda Brazilaca biti otvorena u četvrtak, konkurenciju nemaju, jer su jedini ispunili sve kvalifikacione uslove javnog poziva za prodaju „Galenike”.

Naime, komisija za sprovođenje postupka prodaje kapitala beogradske farmaceutske kompanije predložila je Ministarstvu privrede da odbaci prijavu kompanije „Amikus SRB“ iz Beograda i odobri dalje učešće u postupku kompaniji „Aelius”.

- Komisija je tu odluku donela na sednici, nakon što je pregledala dopunjenu dokumentaciju i konstatovala da ponuđač „Aelius”, povezano lice kompanije EMS S.A. Brazil, ispunjava kvalifikacione uslove u skladu sa javnim pozivom. Ponuđač „Amikus SRB” d.o.o. Beograd, povezano lice Investicionog fonda „HBM Švajcarska“, nije dostavio traženu dokumentaciju - navelo je Ministarstvo privrede.

Inače, „Aelius” je deo kompanije EMS S. A., koja je najveća farmaceutska kompanija u Brazilu. Taj gigant je osnovan 1964. i prisutan je u više od 30 zemalja što kroz zajednička ulaganja, što putem strateškog partnerstva sa drugim kompanijama. Danas zapošljava oko 4.500 ljudi, a u 2012. prihod mu je iznosio čak 2,8 milijardi dolara.

EMS S.A. proizvodi i prodaje generičke lekove, prvenstveno u Brazilu, a nudi portfolio proizvoda koji pokrivaju analgetike, antibiotike, antiinflamatorije, antihipertenzive, antianemike, imunosupresive, kontracepciju i drugo. Svoje proizvode izvozi u Južnu Ameriku, Afriku, Aziju, ba Bliski istok i u Kanadu. Kompanija je ranije bila poznata kao „Farmacia Santa Catarina“.

Podsećanja radi, kupovinu „Galenike” razmatralo je devet firmi, koliko ih je otkupilo dokumentaciju. Od njih se tražilo, da bi se kvalifikovale za potencijalnog kupca državne farmaceutske kompanije, da im je proizvodnja lekova pretežna delatnost, kao i da su tokom prošle godine ostvarile poslovni prihod od najmanje 300 miliona evra.

Većina radnika želi da ostane

Od ukupno 1.400 radnika „Galenike”, njih 250 se prijavilo za dobrovoljni odlazak. Budući vlasnik preuzima obavezu da svaku godinu radnog staža u „Galenici” finansira sa po 400 evra, a procenjuje se da će zadržati od 700 do 900 radnika.

Iako država za „Galeniku” traži simbolično jedan evro, potencijalnog kupca očekuju prilična ulaganja. Tako budući vlasnik preuzima obavezu da isplati 25 miliona evra, za koliko su komercijalne banke pristale da namire potraživanja od 71 milion evra, ali i finansira socijalni program. 

Država je na prodaju stavila paket akcija sastavljen od 2.239.223 akcije, što je 94 odsto. Srbija je većinski vlasnik sa 1.730.400 akcija, odnosno 72,4 odsto, dok je JP „Srbijagas” vlasnik 15 odsto kapitala, a u vlasništvu akcionarskog fonda je 6,3 odsto.

Komentari (3)

ŠTA CE NAMA VLADA

23.10.2017 19:02

KADA SVE RASPRODA? KAKO CETE P

Jako

23.10.2017 21:25

zanimljivo! Vlada trazi 1 evro i zo je sad ok svima, nigde komentara! A kad su secerane prodate za 3 evra i uz obavezu izmirivanja dugova i ulaganja svima je smetalo a i dan danas se o tome prica!? Niti je to bilo za tri e niti je ovo za 1 evro , ko razume zna.

Pera Detlic

27.10.2017 12:47

Mafija vlada Srbijom, sve nam uzese sta valja i vredi za bagatelu.