Slavko  Ćuruvija
Dalibor Danilović
Slavko  Ćuruvija

Dalibor Danilović

Slavko Ćuruvija, Foto: Dalibor Danilović

- Ja sam u to vreme, od 24.marta 1999. do maja ili juna te godine bio na Kosovu i Metohiji. Jednom je neko doneo neke novine, mislim "Ekspres" i tu sam video da je ubijen Slavko Ćuruvija.To mi nije privuklo posebnu pažnju - rekao je danas Bracanović u Specijalnom sudu u Beogradu.

Bracanović je u vreme ubistva Ćuruvije bio načelnik Odeljenja za kontraobaveštajne, obaveštajne i bezbednosne poslove Jedinice za specijalne operacije (JSO).

Svedočeći na suđenju optuženim bivšim pripadnicima Državne Bezbednosti, Bracanović je povrdio da je komandant JSO Milorad Ulemek tokom bombardovanja dolazio u Beograd na sastanak sa tadašnjim šefom DB-a, a sada prvooptužnim za ubistvo Radomirom Markovićem.

Ulemek je svedočio da je prilikom jednog sastanka sa Markovićem saznao da su ljudi drugooptuženog Milana Radonjića ubili Ćuruviju - Ratko Romić i Miroslav Kurak.

Bracanović je napomenuo da je Ulemek dolazio u Beograd helikopterom, uprkos tadašnoj zabrani letova.

Marković je na to stavio primedbu tvrdeći da je lično izdao naredbu da se svi helikopteri prizemlje i rastave.

Međutim, Bracanović tvrdi da detalji o tome mogu da se pronađu u takozvanim "vremenicima", knjigama u kojima je vođena evidencija o svim komunikacijama i kretanjima pripadnika jedinice u to vreme.

On je naglasio i da ne poznaje Miroslava Miki Kuraka koji se tereti za ubistvo Ćuruvije.

- Za njega sam samo čuo. Nisam ga nikad sreo - istakao je on.

Prilikom davanja ličnih podataka, Bracanović je izneo novi podatak da se, u međuvremenu, razveo.

Suđenje optuženima za ubistvo Slavka Ćuruvije nastavlja se u petak, kada bi trebalo da svedoči tadašnji visoki funkcioner MUP-a Dragan Karleuša, koji je 2001. godine bio na čelu radne grupe MUP-a za istraživanje ubistva Slavka Ćuruvije.

Ćuruvija je ubijen na Uskrs 11. aprila 1999. u Beogradu, a za njegovo ubistvo Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti tadašnjeg načelnika DB Radomira Markovića, načelnika beogradskog centra DB Milana Radonjića i bivšeg glavnog inspektora Druge uprave DB Ratka Romića.

Po optužnici, Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak koji je u bekstvu, a saučesnik mu je bio Romić, koji je kao i Radonjić, uhapšen januara 2014. godine.

Optuženi su tokom prethodnih saslušanja svedoka negirali navode optužnice kao i bilo kakvu povezanost s ubistvom.

Komentari (1)

Б

24.10.2016 10:52

Да ли је могуће да никога не занима истина?Зашто нико не објави досијеЋуран и биографију покојног Славка Ћурувије?