Sahrana utopljenih dečaka Nikole i Stefana
Nebojša Raus
Sahrana utopljenih dečaka Nikole i Stefana

Nebojša Raus

Sahrana utopljenih dečaka Nikole i Stefana, Foto: Nebojša Raus

Ni stotine prijatelja, niti reči Vladike Šumadijskog, nisu mogle da umanje bol roditelja. Iz porodičnog dvorišta, ove domaćinske porodice iz sela Trska, jauci su odjekivali kilometrima daleko. Glas majke Sanje, i njeno dozivanje dva sina, parao je nebo.

"Nikola, Stefane, oči moje, ne dam vas, hoću ja u zemlju... Čuvala sam vas, a sada vas nema... Meni bez vas života nema, deco, sinovi moji...", zapomagala je majka Sanja dok su iz kuće iznesena u dvorište tela njenih jedinaca.

Otac Aleksandar je bio nem od bola. Umesto dva sina, grlio je i suzama zalivao dva drvena sanduka... Umesto njih, ljubio je njihove slike.

Opelo je u dvorištu kuće držao Vladika Šumadijski gospodin Jovan sa sveštenstvom.

"Čovek snuje, ali bog presuđuje. Sve što planiramo, ne mora da znači da će se i ostvariti. U svakom trenutku nas vrebaju nesreće, stradanja. Pokušavam da razumem vaš bol, ali ne padajte u očaj. Smrt nije lepa, jer odnosi najmilije, pa i decu koja nisu ni zakoračila u cvet mladosti, koja nisu ni stigla da zgreše bilo šta.

Ovaj rastanak sa vašim sinovima je privremen, jer će doći do novog sastanka sa njima, u carstvu nebeskom, kada vas niko nikada neće razdvojiti. Pomolite se za njihove duše, i za vašu utehu, rekao je vladika koji je plakao, dok je pokušao da rečima umanji bol porodice.

Stefan i Nikola Petrović su za sebe ostavili sestru bliznakinju, Saru, neutešnu majku Sanju i oca Aleksadra. Ostavili su i drugare iz škole "Karađorđe", fubalere-pionire iz tima sa kojima su kobnog dana odigrali poslednju utakmicu.

Zbog tragedije, kakva se ne pamti u Rači, uhapšeni su direktor škole Zoran Jovanović, trener kluba Mladen Glišić, kao i par iz Niša koji je na Srebrnom jezeru iznajmio pedaline maloletnicima, Dragan (65) i Milanka (64) Stanković.

 

Komentari (9)

Milan

14.09.2016 17:59

Zašto Bože uvek najbolji?

Dora

14.09.2016 18:22

Ovo je toliko tuzno...Nema utehe... nema njih...

Tanja

14.09.2016 18:51

Sta Bog ima veze sa ovom nesrecom ???? Sami sebi radimo neke stvari. Oni koji imaju veze sa ovom tragedijom su vec uhapseni i valjda ce biti i sankcionisani. Saucesce porodici.

Lili

14.09.2016 20:32

@Tanja - Oni koji su uhapseni nece biti sankcionisani, jer mi zivimo u kvazi drzavi gde su tudji interesi vredniji od ljudskog-decjeg zivota. Uhapseni su zadnja karika u lancu, ali kod nas se uvek sve resava od kraja i na kraju. Tako da... ljudima jedino ostaje da se uzdaju u neku visu silu, i to nikoga ne ugrozava. Bojim se da ne dodje dan kada ce mnogi da uzmu pravdu u svoje ruke, kad shvate da je to mozda jedina sila koja pomaze, ali sami prividno resava problem. Pusti ljude da veruju. Saucesce.

Tanja

14.09.2016 21:58

@Tanja - LILI, moj odgovor je bio upucen onima koji se pitaju zasto Bog uzima najbolje, pa sam navela da Bog nista ne uzima kod ovakvih tragedija, kriv je covek, i samo covek koji se drznuo da zaradjuje nad nekim ko sem volje za zivotom nije imao nista drugo ( pedalina izvor radosti za decu ) za njega komercijala, covek koji je pio kafu nemareci za zivote koje je na utakmicu poveo, verovatno i on iz komercijalnih razloga ( a deca vole sport opet izvor radosti ) ...tuga, tragedija..tuga.

Slavica

14.09.2016 19:02

Ne daj boze ni najgorem neprijatelju, ovo tuga i očaj za nas a kamoli za porodicu

dobri

14.09.2016 20:22

@Slavica - Živim pola životom za drugo dete.... Pola života je otišlo sa mojim trinaestogodišnjim sinom, koji mi na rukama izdahnu. Živim život bez života! Svu tragediju i sunovrat sam osetio na sopstvenoj koži. Ja više nisam taj čopvek od pre... sa mojim sinom su otišli smeh, radost i sva sreća...Ostala je samo tuga i bol dok dišem... Jedno sam izgubio, nemam osećaj tuge izgubiti dvoje.... Ali tu je sestrica, kćer... njeni su i mama i tata. Zbog nje treba bitisati do kraja... ISKRENO SAUČEŠĆE

SUZA

14.09.2016 20:57

@Slavica - @dobri, rasplakao me je tekst i danima sam pod utiskom, a rasplakali ste me i Vi, dobri covece. Zelim i Vama i ovoj nesrecnoj porodici da istrajete i da vas tuga ne zaustavi koliko god to bilo tesko.

u svakom slucaju..

14.09.2016 20:13

Bice uskrsenja OVDE na Rajskoj zemlji!