Boško Obradović
Tanjug
Boško Obradović

Tanjug Sava Radovanović

Boško Obradović, Foto: Tanjug Sava Radovanović

Bivša aktivistkinja i dugogodišnji portparol pokreta Dveri, Maša Vujanović, izjavila je da je glavni uzrok raspada Dveri to što je starešinstvo na čelu sa Boškom Obradovičem prekršilo zavet koji su dali na Hilandaru pred ikonom Trojeručicom.

- Starešinstvo Dveri se zavetovalo da nikada neće postati stranka i da nikada neće imati predsednika stranke, napisala je na svom profilu na Fejsbuku Maša Vujanović, koja je, kako smo saznali, i kuma Boška Obradovića.

Da je priča koju je Vujanovićeva ispričala tačna, za “Alo!“ je potvrdilo više njih koji su bili svedoci događaja. Jedan od svedoka je i teolog i verski analitičar Miloš Stojković.

- Godine 2012. pred izazak na prve parlamentarne izbore kada su Dveri bile grupa građana, održana je konferencija za novinare, a nakon toga Boško Obradović i svi članovi strešinstva Dveri osim Srđana Noga koji je bio zbog zdravstvenih razloga odsutan otišli su na Svetu Goru. Boško Obradović, se tada zakleo svima njima i nama koji smo bili tamo, a ja sam isto bio tu, da nikada Dveri neće postati politička stranka, nego da će uvek biti jedna porodica. To je bio i slogan Dveri. Zakleo se ispred ikone Trojeručice kada su se svi zajedno poklanjali ikoni, on je rekao ”Bićemo porodica, nikad partija, nikad nećemo imati predsednika”. Ja sam organizovao njihov put na Svetu Goru i svedok sam da je sve pogazio što je rekao, i mnogo me je razočarao - kaže naš sagovornik.

Glišić i Parović

Promo

Glišić i Parović, Foto: Promo

I Vladan Glišić, bivši član Starešinstva Dveri kaže da se i dan danas seća Obradovićeve zakletve date u svetinji.

- Zaklinjao se u Hilandaru kod Igumana sadašnjeg, koji njega više ne želi ni da vidi, a ne primi, ali ne sam to, i na sastanku starešinstva isto tako se zaklanjao.

Upravo tog zaklinjanja naknadnog dobro se seća Miroslav Parović, takođe bivši član Dveri.

- Znam za taj događaj u Hilandaru, ali svedok sam još jednog, ja sam se naredne godine zalagao da Dveri ipak postanu politička stranka i da Boško Obradović bude predsednik, on se meni pred ljudima ispred ikone zaklinjao da to nikada neće biti tako. Definitivno je tačno, više puta se pred različitim ljudima zaklinjao da neće nikada biti lider, a vidite u šta su se pretvorili i kako im ide - kaže Parović.

Obradović: Na Hilandaru nikad o politici

Komentarišući tvrdnje bivših stranačkih saboraca lider Dveri Boško Obradović kaže da su one potpuno netačne, i da se u Hilandaru nikada nije bavio politikom.

- Koliko znam ženama nije dozvoljen ulazak na Svetu Goru, tako da nijedna žena sigurno nije bila u delegaciji Dveri prilikom posete Svetoj Gori. Često odlazim na Hilandar i održavam redovnu i iskrenu komunikaciju sa hilandarskim igumanom Metodijem koji je moj zemljak iz Čačka, kao i brojnim hilandarskim monasima koji su godinama unazad podržavali naš rad. Na Hilandar idemo da se pomolimo Bogu, a ne da bismo se bavili politikom. Tako da se pred ikonom Presvete Bogorodice Trojeručice nisu davale nikakve političke zakletve. Ja razumem da će u napadu na Dveri i mene kao predsedničkog kandidata biti upotrebljena sva napredna sredstva, pa i naši bivši saborci, ali sve je to uobičajeno kada je Aleksandar Vučić u pitanju. Idemo dalje - rekao je Obradović za “Alo!“.

 

Komentari (18)

Kimi

08.03.2017 07:29

Nasli ste ove placenike Parovica i Glisica da vode hajku na Boska.. Sto ga vise blatite i pljujete ,to je znak da nije poslusnik rezima cim se vodi kampanja protiv njega. Ovaj put Bosko moj glas ide tebi.

GLIŠIC

08.03.2017 09:25

@Kimi - je kod Vučica. Ode Ub u Tamnavu i Ubaču. Seljaci moji gde vam pamet? Ko vas vodi i ko vas zavodi??

garasi

08.03.2017 11:54

@Kimi - Glisic nije nikakav placenik vec tvorac DVERI koje mu je B.Obradovic ukrao,a znas kako............. tako sto su ameri podrzali i potplatili lopova iz Cacka!

IP

08.03.2017 15:49

@Kimi - @Garasi Potpuno pogrešno. Dveri su osnovane 1999 godine, jedan od osnivača je bio i Obradović. Glišić im se pridružio 2001 godine. Nije to problem, Glišić je na izborima za predsednika ostvario duplo lošiji rezultat nego Dveri na izborima. Sada priča da je Obradović upropastio stranku, a oni ušli u parlament. Ispada da je sada on samo Vučićev pion.

U dosluhu sa ?

08.03.2017 07:30

Maso,nije lepo da ti budes procenitelj zivotnih tokova bilo koga,a posebno ne kuma!Na osnovu prica rekla-kazala,jer svedok dogadjaja NISI bila!Bog ti je licno dosapnuo da je bacio kletvu?Maso,ne radi se to tako,greh je!

IP

08.03.2017 08:03

Napredne lagarije

Александар

08.03.2017 08:11

Мора да јој се јавила мама Миља па јој открила Бошкову мрачну страну...

Dragan

08.03.2017 08:51

Zamislite zaklinjanje radikala?

Radmilacn

08.03.2017 09:24

Nije moralno saborci sto sada pred izbore pokazujete strah od bivseg lidera. Niste Vi dobri ljudi.

Laki

08.03.2017 19:07

@Radmilacn - Šta to nije lepo, bili su saborci stvarali su pokret a onda su Bosku zasmetali jer nisu hteli da ucestvuju u njegovoj samovolji, i on ih je sklonio jednostavno je oteo pokret ,kaznjava to i Bog i narod a ako to o njemu kaze njegova kuma i jos mnogo njih ja im verujem, ipak je on samo jos jedan parazit koji bi da zivi na grbaci naroda

Ana

08.03.2017 10:59

Ahahaha, slatko ste me nasmejali ovim neboluzama o zakletvama i kletvama!

Ћикула

08.03.2017 11:53

Овом чобану је крив Вучић и кад га његови олајавају.

Stole

08.03.2017 15:28

@Ћикула - Danas dobijas dva sendvica,nadmasio si kolege u pametovanju!

petar

08.03.2017 12:56

Tuzan je covek kome ni kuma i kum ne veruju.Taj nije Srbin jer kod pravih Srba je bog pa kum.Istina ima i jedan problem jos od ubistva Karadjordja gde je kum umesan ali je ubica po obicaju bio Crnogorac Sigurno ne sadasnji Milov ali verovatno neko iz te loze .

Stole

08.03.2017 15:32

@petar - Ni sam neznas sta si hteo da kazes,kad si na sendvicima nisi sav svoj!

Stole

08.03.2017 13:38

Naprednacko-radikalna kuhinja radi punom parom,zalosno je da su u nju ukuceni i bivsi članovi Dveri a jedan od njih je ucestvovao i u vlasti sa naprednjacima u N.Sadu

Radisa

08.03.2017 17:16

Gospodo stidite se sami sebe jer da ste iskreno voleli Dveri bili bi danas sa nama.Znate vi dobro zasto se morala registrovati stranka a sad laprdate u korist svoje stete.Zalim vas cim pocnete da srljate tu ste gde ste.Stiditese .

Драгомир

08.03.2017 18:39

Отишла моја Радојка код њених у Врчин на пар дана.Сутрадан на капију ми стала удовица Злата да ме пита у вези рада Месне заједнице ди сам неки фактор.Биле су и речи из времена када смо били млади.Чим се моја Радојка вратила нема ко јој из краја није добацио шта се десило!Брука жива!Једва сам преживео.Сутрадан неко ми обио пушницу и однео оно мало меса што сам оставио да се још досуши.Пријавим полицији а НЕМА СВЕДОКА? Нико ништа није видео,спазио или угледао?Сељачка посла!Је л' ме разумете?