Borovnica
promo
Borovnica

promo

Borovnica , Foto: promo

Prema pisanju magazina „Dental tribjun internešenel“, divlje borovnice su dobra zamena za sve lekove protiv parodontopatije. Istraživači Univerziteta Laval u Kanadi testirali su efikasnost ekstrakta divlje borovnice protiv jedne od glavnih bakterija povezanih sa paradontopatijom.

Otkrili su da bogat ekstrakt polifenola uspešno inhibira rast tih bakterija, kao i njihovu sposobnost da formiraju biofilm. Osim toga, ekstrakt borovnice blokira molekule koji učestvuju u upali. Antibakterijsko i protivupalno dejstvo divlje borovnice nagoveštava pojavu nove, prirodne terapije protiv paradontopatije, zaključili su istraživači.

Oni dalje navode da se trenutno radi na razvoju oralnih aparata koji otpuštaju ekstrakt nakon pranja zuba i time ubrzavaju lečenje paradontopatije. Parodontopatija je, posle karijesa, najrasprostranjenije hronično oboljenje desni i potpornog aparata zuba, čiji krajnji stadijum dovodi do gubitka zuba.

Prvi znak bolesti je krvarenje iz desni, neprijatna pojava koja pogađa veliki deo stanovništva. To je ujedno i upozoravajući simptom za odlazak na pregled kod stomatologa. Ako se ne zaustavi na vreme, desni postaju crvene, otečene, a zubi se klimaju... Na kraju dolazimo do toga da rasklimani zub može samo da se izvadi.