Porodica na kiši
Profimedia
Sin i majka

Profimedia.rs

Ilustracija, Foto: Profimedia.rs

Ljubisav i Gospava Savić, njihovo devetoro dece, snaha i unučadi žive u trošnoj kućici u selu Zebince, zaseok Manut u opštini Novo Brdo. 

Poljski put do njihove kuće prohodan je jedino u letnjem periodu, u blizini nemaju komšije, izolovani su od naseljenog mesta, a besposlica i nemaština im predstvaljaju najveći problem. Korisnici su narodne kuhinje "Majka devet Jugovića", teši ih činjenica da bar za jedan obrok ne brinu, navodi RTK2.

"Samo ja znam kako je, posustajem, godine su me sustigle, ne mogu da radim, deca sazrevaju, oni bi da rade, ali nemaju gde. U opštini za moju decu nema posla", jada se Ljubisav.

Gospava kaže da "bar za hleb imaju".

"Za ostalo se snalazimo kako možemo, imamo baštu, radimo, deca pomažu kako koje može i u bašti i oko stoke", navodi Ljubislavljeva supruga.

RTK2 navodi da njihova 17-godišnja Jelena boluje od epilepsije, da su lekovi za njeno lečenje skupi, kao i odlazak na redovne tromesečne kontrole u Beograd, a roditelji krpe kraj s krajem kako nju ne bi zapostavili.

Uprkos teškim uslovima života 10-godišnju Anu novinari su zatekli razdraganu, navodeći da optimizam u njenim očima budi nadu.

"Pomažem mami, pomažem tati, pravim po nešto, pravim i kućice za pse. Niko nema vremena da se igra sa mnom, moji kučići su mi jedini prijatelji, ja se dobro slažem s njima", kaže Ana.

Na pitanje "šta je čini srećnom" kratko odgovara "porodica".

Najstarijeg sina Dragana, koji je otišao po ručak, sreli su na putu do kuće. Kaže isto što i njegov otac, radio bi bilo šta, ali ne može da nađe posao.

"Išao sam i do opštine i svuda, svi obećavaju, obećavaju samo do izbora, čim izbori prođu niko te ne gleda. Radio bih bilo šta, samo da ima redovna plata", kaže 27-godišnji Dragan Savić.

RTK2 navodi da su Savići, bez obzira na okolnosti i nedaće sa kojim se suočavaju, rešeni da ostanu gde su, uvereni da će im se sreća osmehnuti.

Komentari (7)

Aco

06.08.2017 12:48

Srbijo pomozi barem nekom,greota i tuga.

Gde su pare koje

06.08.2017 13:02

@Aco - se izdvajaju za KIM?

ŠOJKE

06.08.2017 12:51

ČESTITAM PORODICI NA HRABROSTI! GDE JE DJURIC, NIKOLIC I ORKESTAR? GDE JE TA POMOC OVIM LJUDIMA? KOJE TO SILE JEDU SRPSKI NOVAC A SLIKA JE TU KAKO SRBI ŽIVE?

Suze mi pošle

06.08.2017 13:05

Beograde stidi se! Jorgovanka i njen MMF i dug arnauta???? Nemam reči! Pitanje postaviti u Skupštini Srbije!!!!!!

Su

06.08.2017 13:26

Ali ajmo malo realnosti! Gde god da neki ljudi žive, i u ekonomsko najjačoj državi na svetu npr., kakva bi im bila egzistencija sa devetoro dece a da su prosečnog standarda!?

Ma šta mene briga

06.08.2017 13:54

@Su - za neke zemlje? Pitam gde su pare koje se izdvajaju za Srbe sa KIM? Jel na računu Dragice Nikolic blagajnice države Srbije?

Su

06.08.2017 15:42

@Su - To je pitanje za sve, i svi mi zasluzujemo odgovor na to. Ono sto je bila poenta mog komentara je da toliko domacinstvo i sa prosecnim standardom ne bi zivelo prosecno, nigde!