Bundeva
shutterstock
Bundeva

shutterstock

Bundeva, Foto: shutterstock

Golica je bogata proteinima, magnezijumom, vlaknima, manganom i fosforom. Kako bismo ojačali imunitet i pomogli organizmu da razvija ćelije u organizmu, poboljšali spavanje, vid i kožu, potreban nam je cink, a upravo golica sadrži visok procenat cinka.

Ove čudesne semenke sadrže jedninjenja koja pomažu organizmu da se izbori protiv kancerogenih ćelija.
Nemačke studije pokazuju da žene koje prolaze kroz menopauzu, a unose dnevno preporučenu dozu golice, smanjuju rizik od raka dojke za čak 23 odsto.

Semenke bundeve su jednako hranljive u svakom obliku.
Ulje iz semenke bundeve je veoma delotvorno u tretmanu kod uvećane prostate. To ulje sadrži fitohemikalije i antioksidante koji se bore protiv slobodnih radikala u organizmu i time sprečava nastanak ćelija koje izazivaju rak.

One su odličan izvor proteina i ključna su namirnica u borbi protiv viška kilograma. Šaka golice sadrži u proseku pet grama proteina, koji vam pomažu da se osećato sito.

Golica je preporučljiva i za mentalno zdravlje organizma, jer pomaže u borbi protiv stresa.
Ali kako je svako jezgrasto voće kalorično, tako je i golica. Šolja golice sadrži oko 285 kalorija, tako da nije preporučljivo konzumirati više od 30 grama ove izuzetno hranljive namirnice.

Sok

shutterstock

Sok, Foto: shutterstock

 

Sok od bundeve

Potrebno je: 20 g limuntusa, 7 litara vode, 2 kg šećera i 3 kg bundeve.

Priprema: Očišćenu i isečenu bundevu staviti u šerpu zajedno sa šećerom i naliti vodom. Kuvati dok ne omekša. Propasirati zajedno sa vodom od kuvanja, dodati limuntus, promešati i sipati vreo sok u zagrejane staklene flaše, zatvoriti celofanom i umotati u ćebad dok se ne ohlade.

Tagovi